maritbet girişmaritbet
Bankalar hangi evlere konut kredisi veriyor?

Bankalar hangi evlere konut kredisi veriyor?

Ev sahibi olmak istiyorsunuz ancak yeterince birikiminiz yok. Konut kredisi kullanarak bu arzunuzu gerçekleştirmeyi temenni ediyorsunuz...

Krediye başvurmayı düşünenlerdenseniz, ekspertiz raporu çıkabilecek yani kredisi onaylanacak evlere bakmanızı öneririz. Aksi halde ekspertiz raporu olumlu çıkmayan evler için zaman ve para kaybedebilirsiniz. Öyleyse krediyle satın alınacak evde aramanız gereken özellikler nelerdir?

KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYE VAR MI?

Öncelikle konut kredisi kullanarak satın alacağınız evin kat irtifakı ya da kat mülkiyeti olması şart. Aslında kat mülkiyeti varsa ve tapu üzerinde ipotek vs. gibi bir şey yoksa, problem yaşamazsınız. Ancak kat irtifakı olan evlere de konut kredisi çıkabiliyor. Fakat eve bakan eksper, evin kat irtifakı varsa iskanı olup olmadığına bakar. İskanı olup olmadığını belediyeden de öğrenebilirsiniz.

Konut kredisi kullanmadan önce eğer evinizi deneyimli bir emlak ofisinden satın alacaksanız onlar sizin yerinize bu sorgulamaları yapar. Yok kendiniz satın alacaksanız da tapu belgelerine bakarak tapu dairesinde ve belediyede sorgulama yapabilirsiniz.

DAİRE NUMARASINI BİLE KONTROL EDİN

Kat irtifakı varsa bu sefer tapuda yazan daire numarası ile satın almak istediğiniz evin daire numaralarını da mutlaka karşılaştırın. Bu tip karışıklıklar Türkiye'de çok sık rastlanan karışıklıklardır. Aslında konut kredisi kullanırsanız eksper sizin yerinize bu incelemeleri yapar, karşılığında da ücretini alır. Ancak sizin ekspertiz ücreti ödediğiniz bir eve kredi çıkmazsa bu ücreti geri alamazsınız. Hem zaman kaybı yaşarsınız hem de para kaybı. Bu yüzden kredi çıkma ihtimali olmayan evlerle boşuna zaman kaybetmeyin. Evin kat mülkiyetli kat irtifaklı olup olmadığını inceleyin, araştırmalarınızı yapın. Hatta eğer kredi kullanmayıp peşin alacaksanız mutlaka inceleme yapın.

EVİN YAŞI VE DURUMU

Yine evin yaşı, durumu vs. gibi durumlardan dolayı da kredi çıkmayabilir. Çok yıpranmış ağır hasar görmüş evlere kredi çıkma ihtimali düşük olur. Aynı zamanda yangın riskinden dolayı da ahşap evlere konut kredisi çıkmaz.

EVİN FİYATI EKSPER RAPORUYLA ÖRTÜŞÜYOR MU?

Bir de evin ederi çevre binalardaki fiyatlarla örtüşüyorsa çok sorun çıkmaz. Ancak yakın zamanda o bölgede satılan evlerin çok üzerinde bir fiyattan ev satılacaksa o eve istediğiniz tutarda kredi çıkmama ihtimaliyle de karşılaşabilirsiniz. Bazen eksper raporu satın alacağınız fiyatın üzerinde bile çıkabilir yani ev ederinin biraz altında satışa çıkmıştır. Böyle bir durumda talep ettiğinizden daha fazla kredi kullanma ihtimaliniz de olur. Ancak daha düşük bir ekspertiz raporu çıkarsa da beklediğinizden daha az kredi çıkma durumuyla da karşılaşırsınız. Özetle konut kredisi kullanarak ev satın almaya karar verdiğinizde evin durumuyla ilgili iyi bir araştırma yapın. Aksi taktirde olumsuz bir ekspertiz raporuyla karşılaşıp boşu boşuna zaman ve para kaybı yaşamış olursunuz.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!
  • 24.02.2023 11:33

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!

Yeni Konut Finansman Programı'na bankalar tarafından sağlanacak finansman ve kat ...

Konut kredisi kullanımı 325 milyar liraya yaklaştı!
  • 24.09.2022 10:32

Konut kredisi kullanımı 325 milyar liraya yaklaştı!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi açıklandı, konut kredisi hacmi 325 milyar lira ...

Tüketici ve konut kredisi için yeni dönem başlıyor!
  • 23.09.2022 09:51

Tüketici ve konut kredisi için yeni dönem başlıyor!

Buna göre tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut kredisi sözleşmeleri, sigortal ...

Markalı konutlarda banka kredisi kullanım oranı %6.31!
  • 17.09.2022 13:21

Markalı konutlarda banka kredisi kullanım oranı %6.31!

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ağustos 2022 sonuçlarını açıkladı. ...

Konut kredisi hacmi 353 milyar TL'ye yaklaştı!
  • 19.08.2022 09:34

Konut kredisi hacmi 353 milyar TL'ye yaklaştı!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 53 milyar 374 milyon lira artarak ...