maritbet girişmaritbet
Aziz Torun'dan sektöre dair bomba açıklamalar!

Aziz Torun'dan sektöre dair bomba açıklamalar!

GYODER'de yeniden başkanlığa seçilen Aziz Torun, gayrimenkul sektörüne dair önemli açıklamalarda bulundu.

GYODER yönetim kurulu tarafından yeniden başkan seçilen Aziz Torun, önemli açıklamalar yaptı. Konut sektöründe, 10 sene önceki açlığın kalmadığını belirten Torun, özellikle 1+1 konutların projelerdeki paylarında yüzde 60'tan yüzde 20'lere gerileyen bir tablo var olduğunu söyledi.

1+1'lerin modası geçiyor mu?

Faizlerin yüzde 1'in altında olduğu her dönemde konutların iyi bir satış grafiği yakaladığını açıklayan Aziz Torun ‘Yıllık bazda bu rakamın 10'un altında olması gerekiyor. 1+1'ler projelerden satılmak için alınıyor. Bu nedenle proje tamamlandığında gerçek bir satış seviyesine ulaşılamıyor çünkü bu konut türleri prim nedeniyle bir daha satışa sunuluyor' ifadelerini kullandı.

GYO'larda vergi muafiyeti kalkıyor mu?

Mall of İstanbul projesinin yüzde 50'lik bölümünün yatırımcılar tarafından satın alındığını ifade eden Torun ‘Yatırımcı ile kira gelirinin orantılı olması gerekiyor. Gayrimenkul sektörü, bir rant sağlamıyor. Çünkü gerekli vergilerin tamamı veriliyor. GYO'lardan vergi muafiyetinin kaldırılması düşünülüyordu ancan rafa kalktı. Genele bakıldığında GYO'ların hiç vergi vermediği gibi bir görüş hakim. Bu yanlış çünkü GYO'lar sadece kurumlar vergisinden muaf' ifadelerini kullandı.

Yabancılara konut satışı hangi seviyede?

TÜİK verilerine göre 4 milyar dolarlık yabancıya konut satışının yapıldığını belirten Aziz Torun ‘Bu rakam reelde daha fazla. Torunlar GYO olarak sadece Mall of İstanbul'da 200 milyon liralık yabancı satışı gerçekleşti. Üstelik bu projede 350 konutu 35 farklı ülkeden insana sattık. Bu alanda yabancılara satış çok kısa sürece 4 milyar seviyelerinden çift hanelere ulaşabilir' diye konuştu.

Tanıtım yapılacak

Körfez ülkelerinden Türkiye'ye yoğun bir talep olduğunu belirten Aziz Torun ‘Bununla ilgili bir çalışma başlatacağız. Ayrıca Azerbaycan ve İran gibi ülkelerde de tanıtım yapmayı düşünüyoruz. Bu sayede gelir daha da artmış olacak' dedi.

Sektörün önemli isimleri yeni yönetimde

GYODER yönetim kurulunun kendisine başkanlığa devam konusunda yoğun bir ısrarı olduğunu belirten Torun ‘Bu yıl Süleyman Çetinsaya ve Ozan Balaban gibi önemli ismlerle birlikte KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik ve TMB Başkanı Mithat Yenigün gibi sektörün önde gelen isimlerini yönetimimize dahil ettik. Ayrıca bu dönemde turizm yatırımları komitesi kurduk ve başına bu alanda yatırımları olan Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık'ı getirdik. Yardımcılığını ise Melda Bayraktaroğlu yapacak' diye konuştu.

Yeşil binalar bırakmak gerekiyor

Gelişen Kentler Zirvesi'nin bu yıl Balıkesir'de düzenleneceğini ifade eden Aziz Torun ‘GYODER olarak yaşanılabilir şehirler bırakmak istiyoruz. Yapılan projelerin çevreci olması gerekiyor. Biz, dernek olarak böyle düşünüyoruz. Yeşil binaların değerlendirilmesi, her yapıya 20-30 bin dolara mal oluyor. Bunları ülkemizde gerçekleştirebilirsek, maliyeti çok daha aşağıya çekebiliriz' şeklinde konuştu.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Artaş Holding, 6 projesini 2024'de teslim ediyor
  • 14.03.2024 14:10

Artaş Holding, 6 projesini 2024'de teslim ediyor

Kurulduğu günden itibaren kalite odaklı projeler üreten ve faaliyet gösterdiği s ...

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı
  • 19.01.2023 14:23

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı

Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER, 2023 vizyonunu 19 Ocak Perşembe günü g ...

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı
  • 15.12.2022 11:47

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı

“REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi” Kasım 2022 sonuçlarına göre; 2022 Kasım ...

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi
  • 17.11.2022 14:51

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ekim 2022 sonuçlarına göre; markalı kon ...

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!
  • 29.10.2022 15:59

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!

Akiş GYO, gayrimenkul sektörüne, topluma ve sürdürülebilirliğe sağladığı katkıla ...

"1 milyon konutu yapabilecek alt yapıya, bilgi ve donanıma sahibiz"
  • 26.10.2022 13:14

"1 milyon konutu yapabilecek alt yapıya, bilgi ve donanıma sahibiz"

ARTAŞ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, GYODER’in düzenlediği 17 ...