maritbet girişmaritbet
Aziz Torun 'İnşaat sektörü 2014’te yüzde 7 büyüme yakalayabilir'

Aziz Torun 'İnşaat sektörü 2014’te yüzde 7 büyüme yakalayabilir'

Kentsel dönüşüm, konut faizlerindeki düşük seyir ve mütekabiliyet yasasına bağlı yabancıya gayrimenkul satışındaki artışın etkisiyle, inşaat sektörünün bu yılı yüzde 6 civarı büyümeyle tamamlaması bekleniyor

Kentsel dönüşüm, konut faizlerindeki düşük seyir ve mütekabiliyet yasasına bağlı yabancıya gayrimenkul satışındaki artışın etkisiyle, inşaat sektörünün bu yılı yüzde 6 civarı büyümeyle tamamlaması beklenirken; cumhurbaşkanlığı seçimi başta olmak üzere siyasal istikrarın bozulmaması kaydıyla sektörün 2014 yılında yüzde 6-7 büyümeyi yakalaması öngörülüyor. Sektör temsilcilerine göre, GSYH'nin yüzde 5.5-6'sı seviyesinde bulunan konut kredi stoğu ise, konutta yakın dönemde bir balon riski bulunmadığına işaret ediyor. Yabancıya gayrimenkul satışının önünün açılmasıyla 2013 yılında 2.5-3 milyar dolarlık alım yaptığı belirtilen yabancıların, sektöre ivme kazandırdığı ifade edilirken; yabancıların konut kredisi kullanmasının önünün açılması ve gayrimenkul yatırımı yapan yabancılara verilen oturma izninin uzatılması ise sektörün önümüzdeki dönem talepleri arasında. Gayrimenkul Zirvesi'nde sektörün önümüzdeki dönem beklentilerine ilişkin değerlendirmede bulunan GYODER Başkanı Aziz Torun, "İnşaat sektörü 2013 yılını yüzde 6-6.5 büyümeyle kapatacak görünüyor. Yeni ruhsatlarda önemli bir yavaşlama yok. Dolayısıyla 2014'te özellikle siyasi istikrar anlamında bir sürpriz olmazsa, inşaat sektöründe büyüme yine yüzde 6'lar seviyesinde gerçekleşir" dedi. Torun, sektörün daha hızlı büyümesinin önündeki en büyük engelin ise, konutta gidilen KDV düzenlemesinin yanı sıra, önümüzdeki dönemde emlak vergisinde beklenen artışlar olduğunu söyledi.

Konutlarda değer ve bulunduğu yere göre KDV oranını farklılaştıran düzenlemeye göre, 150 metrekareye kadar olan, büyükşehirlerde lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan, yapı ruhsatının alındığı tarihte üzerine yapıldığı arsanın metrekare vergi değeri 500-1,000 TL arasında olan konutların KDV oranı yüzde 8; 1,000 TL ve üzerinde olan konutların KDV oranı yüzde 18 olarak belirlenmişti.

Torun, "KDV önemli bir maliyet unsuru. Hem maliyeti, hem de satış fiyatını artırıyor. Önümüzdeki dönem emlak vergilerinde de artışlar bekleniyor. İkisi bir araya gelince KDV oranı yüzde 1-8 olan konut pek kalmayacak. Konutta yüzde 18 KDV oranı ise, özellikle orta gelir grubuna yönelik projeler açısından olumsuz bir unsur" diye konuştu.

KDV düzenlemesi nedeniyle, özellikle yeni projelerin büyüklüğünde bir azalma gözlendiğini belirten Yeşil GYO Genel Müdürü Işık Gökkaya ise, buna karşın kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasasının sektörü ivmelendirdiğini belirtti.

Gökkaya, "2013'ü el değiştirmelerle birlikte 1 milyon konut satışı ile kapatmayı bekliyoruz. Sektör bu seneyi yüzde 5-6 büyüme ile tamamlar... 2014'te ise kentsel dönüşümde hızlanma olacak" dedi ve ekledi:

"2014'te sektör büyümesi yüzde 6 olarak gerçekleşebilir. Ancak belirsizlik olmaması önem arz ediyor. Özellikle Cumhurbaşkanlığı seçiminde siyasi istikrarın bozulmaması önemli. Gezi Parkı gibi bir süreç yaşanması sektördeki beklentileri olumsuz etkiler."

Yabancıya 2013'te 2.5-3 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapıldığını belirten Gökkaya, yabancılara yönelik bazı ek düzenlemelerin devreye girmesi halinde, bu rakamın çok daha yukarılara çıkacağını belirtti.
Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur da "KDV'nin yüzde 18 olmasının olumsuz etkilerinin, mütekabiliyet yasası gibi sektöre destek sağlayan bazı unsurlarla giderildiği görülüyor. Bu doğrultuda sektor olarak  2013 yılını yüzde 6.5-7 büyüme ile tamamlarız. 2014 yılında ise yüzde 7-8 seviyesinde olur" diye konuştu.

Mütekabiliyet yasası ve yabancıya konut satışının sektöre önemli ivme kazandırdığını belirten sektör temsilcilerine göre, yabancıların da konut kredisi kullanmasının önünün açılması, gayrimenkul yatırımı yapan yabancılara oturma izninin uzatılması gibi ek düzenlemeler yabancı ilgisinin artması için gerekli düzenlemeler. Satışı gerçekleştirilen projelerde sonradan imar değişikliklerine gidilmesinin ise, güven ortamını zedeleyebileceği ifade ediliyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...