maritbet girişmaritbet
Azeri SOFAZ, gayrimenkul almak için düğmeye bastı!

Azeri SOFAZ, gayrimenkul almak için düğmeye bastı!

Kasasındaki 33 milyar dolarla dünyanın en büyük fonlarından biri olan Azeri SOFAZ, Türkiye'deki varlığını artırıyor

 

Kafkaslar'ın Dubai'si olmak için düğmeye basan Azerbaycan, küresel ekonominin yeni yıldızı Türkiye'deki varlığını artırmak istiyor. Bakü- Tiflis-Ceyhan projesiyle başlattığı enerjideki işbirliğini TANAP'la güçlendirmeyi hedefleyen Azerbaycan, Türkiye'de alternatif yatırımlarla fırsat arıyor. Ülkenin kasası olarak bilinen 32.7 milyar dolarla dünyanın en büyük 23'üncü kamu fonu olan SOFAZ, gayrimenkul yatırımı için Türkiye'de çalışmalara başladı. 
 
200 MİLYON DOLAR 
Geçen yılın sonunda yatırım portföyünü çeşitlendirme kararı aldıklarını söyleyen SOFAZ Başkan Yardımcısı ve Yatırımlardan Sorumlu Direktörü İsrafil Mammadov, "Yatırımlarımıza Türkiye'yi de almak için geçen yılın sonunda bir karar aldık. Türk bankalarındaki kısa vadeli TL cinsi mevduatımız 8 ayda 800 milyon liraya ulaştı" dedi. Mammadov'un verdiği bilgiye göre yatırımlarda Türkiye'nin payı daha da artacak. Hatta gayrimenkul alımı gündemde. Mammadov, "Kısa vadede 200 milyon dolarlık gayrimenkul portföyü oluşturmak niyetindeyiz. İstanbul, en önemli yatırım noktası olacak" diye konuştu. Gayrimenkulde ticari yapılarla ilgilendiklerini anlatan Mammadov, "Türk firmalarıyla görüşmeye başladık" dedi. SOFAZ yöneticisi Mammadov, Türkiye'deki portföylerini artırmak niyetinde olduklarını belirterek, İstanbul Finans Merkezi Projesi'nin de bir alternatif yatırım olabileceğini söyledi. 
 
TANAP'A YABANCI İLGİSİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla imzalanan TANAP Projesi, Ankara'da olduğu kadar Bakü'de de büyük heyecan yaşatıyor. Türkiye'yi enerjide kilit ülke konumuna getirecek 7 milyar dolarlık projenin yüzde 20'sinin Türkiye tarafına ait olduğunu anlatan Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev, "TANAP, milli bir projedir. 2018'e kadar hazır olacak. Yabancı firmalar büyük ilgi gösteriyor. Belki ilerde kontrol hisselerimizi vermeden Batılı firmaları projeye dahil edebiliriz" diye konuştu.
 
HASEN BÖLGEYİ BAĞLIYOR
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Elnur Aslanov Türkiye'de iş yapan Azerbaycan şirketlerinin sayısının 4 bin 500'ü aştığını, mütekabiliyetle birlikte birçok Azerbaycanlı'nın gayrimenkul alımına başlayacağını belirtti. İki ülke arasındaki ilişkilerin artması için son olarak Türk ve Azeri şirketlerin desteğiyle Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) kuruldu. Destekçileri arasında SOCAR, Naksan, Rixos gibi firmaların da bulunduğu HASEN, eğitimden ekonomiye bölgesel işbirliğini yaymak istiyor. HASEN Direktörü Efgan Niftiyev, "Bölgesel anlamda işbirliğini artırmak için Türkmenistan, Kazakistan gibi ülkelerde ofis açma niyetindeyiz" dedi.
 
Kerim Ülker/Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fuzuli Uluslararası Havalimanı'nın inşaatı 8 ayda tamamlandı
  • 25.10.2021 11:18

Fuzuli Uluslararası Havalimanı'nın inşaatı 8 ayda tamamlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ...

"Türkiye, İFM ile global düzeyde bir merkeze dönüşebilir"
  • 04.10.2021 16:29

"Türkiye, İFM ile global düzeyde bir merkeze dönüşebilir"

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, İstanbul Finans Mer ...

'Bakü-Tiflis-Kars demiryolu dünya için de önemli bir proje'
  • 11.01.2018 10:35

'Bakü-Tiflis-Kars demiryolu dünya için de önemli bir proje'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun sadece Azer ...

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu yarın ilk seferini yapacak
  • 29.10.2017 09:53

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu yarın ilk seferini yapacak

Bakü-Tiflis-Kars demiryolunda ilk sefer 30 Ekim'de üç ülke liderlerinin katılımı ...

TANAP'ın yüzde 72'si tamamlanmış durumda!
  • 31.05.2017 16:42

TANAP'ın yüzde 72'si tamamlanmış durumda!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 24. Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı'nın aç ...

TANAP'ta işler takvime uygun yürütülüyor
  • 09.02.2017 14:48

TANAP'ta işler takvime uygun yürütülüyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi ...