maritbet girişmaritbet
Avni Çelik: 2017'de emekli oluyorum!

Avni Çelik: 2017'de emekli oluyorum!

Markalı konut piyasasının en büyük oyuncularından Sinpaş'ın kurucusu Avni Çelik, emekli olmadan önce son 5 yılında neler yapacağını anlattı. Grubunun hedeflerini ve kendi emeklilik planlarını açıkladı...

 

Markalı konut pazarının popüler olmasında en fazla etkili olmuş isimlerden birisi. Bu alana ilk giren firmalardan birisinin kurucusu. İnşaat mühendisi olan Sinpaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Avni Çelik beş yıl sonra emekliye ayrılıp fahri başkan olarak devam edeceğini açıkladı. Emeklilik planlarını paylaşan Çelik, 1 Ocak 2017 yılında 67 yaşına geleceğini ve aktif çalışma hayatından çekileceğini söylüyor. Çelik, "işten elimi çekeceğim" diyor ama görünen o ki gölgesi her zaman holdingin üzerinde olmaya devam edecek. Bu yaptığı kişisel yatırımlardan da anlaşılıyor. Ünlü inşaatçı 34 dönümlük bir korusu ve iki ayrı köşkün bulunduğu İstanbul Üsküdar Paşalimanı'nda yer alan Türk edebiyatının usta kalemlerinden Halide Edip Adıvar'ın köşkünü ve önünde bulunan "Beylik" değirmenini satın almış. Her iki yapının da harabe halinde olduğunu belirten Çelik, köşkte ailesi ile birlikte oturmayı, önündeki değirmeni ise holding binası olarak konumlandırmayı planlıyor. 10 dönüm arazisi ve 5 bin metrekare kapalı alanı olan eski değirmenin 2014 yılına kadar restore edilmesi hedefleniyor. Avni Çelik böylece evden yürüyerek holdinge gidebilecek. Çelik diğer şirketlerin Avrupa yakasında Beşiktaş-Darphane'de kalacağı bilgisini de veriyor. 
 
1974 yılından bu yana seramikten inşaata, madencilikten perakendeye çok geniş bir yelpazede faaliyet gösteren Sinpaş Grubu özellikle konut ve iş merkezi inşaatları ile tanınıyor. Bünyesinde 7 şirket bulunduran Sinpaş Grubu'nun 2012 yılı cirosu yaklaşık 1 milyar 360 milyon TL. Nisan ayında Servet GYO'yu da halka açmayı planlayan Avni Çelik ile Sinpaş Grubu'nu ve 2013 hedeflerini konuştuk. 
 
Sinpaş olarak ne kadar konut stokunuz var ve kaç konutun inşaatı devam ediyor? 
 
Satışı devam eden projelerde 676 adetlik konut stokumuz bulunuyor. Bu konutların inşaatı bitmiş durumda ve satışlarını da tamamladığımızda 345 milyon TL satış geliri elde edeceğiz. 3 bin konutun inşaatı ise devam ediyor. Bu rakamın 1.982'sini satmış bulunuyoruz. 
 
Hangileri 2013 yılına yansıyacak? 
 
2013 gelir tablosuna İTower ve İstanbul Sarayları teslimlerinden oluşacak gelir, 2014 gelir tablosuna ise Ege Boyu ve İncek Life yansıyacak. 
 
Grup olarak 2013 yılı hedefiniz nedir? 
 
Sinpaş Grubu olarak yıllık yaklaşık 3.000 3.500 konut üretim ve satışını hedefliyoruz. 2013 yılı için cirolarda büyüme oranımız inşaat grubumuzda yüzde 20, sanayi grubumuzda yüzde 30, hizmet grubumuzda ise yüzde 7 olarak planlıyoruz. Sinpaş GYO olarak ise her yıl bir önceki yıla oranla yüzde 15-20 büyüme hedefimiz var. 
 
2013 yılında yeni projeleriniz olacak mı? 
 
Bu yıl satışına başlayacağımız dört yeni projede yaklaşık 2 bin konut üretmeyi hedefliyoruz. Bu projelerimiz. Bomonti Time, İstanbul Park Halkalı, Ankara'da The First Çankaya ve Gaziosmanpaşa projeleri olacak. İstanbul Sarayları projemizin 2., 3. ve 4. etapların teslimleri devam edecek. Çırağan etabımızı da 2013 Aralık - 2014 Mart arasında teslim edeceğiz. Bursa Modern projemizin son etabını ise Mayıs 2013 sonu itibariyle teslim etmeyi planlıyoruz. 2013 yılı hedeflerimiz satış gelirlerinde 1 milyar TL, büyüme de yüzde 45, satış adedin de ise 1.578. Bu yıl 312 bin 358 metrekare alanı satışa sunacağız. Geliştirdiğimiz arsalara 6.051 konut inşa ederek, konut portföyümüzü 9.050 adede yükselteceğiz. 
 
Ofis ve AVM yatırımlarına yönelik yeni projeler düşünüyor musunuz? 
 
Sinpaş GYO olarak biz konut geliştiriyoruz. Konut projelerimiz içerisinde AVM'ler bulunuyor, ancak ofis ve AVM yatırımlarını iştiraklerimiz yapıyor. 
 
Sektörün en önemli sorunları neler? 
 
Konutta şu anda sektörün çalışmasını zorlaştıracak bazı belirsizlikler var. Bunun başında KDV oranları ile ilgili yapılması beklenen düzenleme geliyor. Yine mütekabiliyet yasası ile yabancılara satışı büyütecek bir çerçeve oluşmuşken pratikte uygulamanın sağlanması için gereken uzun süreli oturum izni konusunun bir an önce ele alınması gerekiyor. Yeni tüketici kanunu ile gündeme gelecek bazı düzenlemelerde sektörün nasıl etkileneceği net değil. 2013'ün başında bu konularda gelişme sağlamamız, ekonomik olarak başarılı bir yıl olmasına katkı sağlayacak... 
 
Biraz da Seranit Yapı'dan bahsedelim. 
 
Türkiye'nin ilk porselen karo üreticisi Seranit Yapı Grubu bugün 18 milyon 500 bin metrekarelik üretim kapasitesiyle yapı sektörü toplam üretiminin yüzde 20'sinden fazlasını tek başına gerçekleştiriyor. 2012 yılını satış bazında yüzde 55 büyüme ile kapattı. Porselen karolarda Seranit, seramikte Serra ve mutfakta Vanucci markalarımızla sektörde 20'nci yılımız. Seranit'in 2011'de 24 milyon dolar olan ihracatı 2012 sonu itibariyle 30 milyon dolara yükseldi. 2013 hedefi ise 45 milyon dolar. Şirketin 2012 yılı toplam cirosu 309 milyon TL. 2013 hedefi ise 400 milyon TL. 
 
Madencilik faaliyetleriniz hakkında da bilgi verebilir misiniz? 
 
Üretim faaliyetlerine 2004 yılında Niğde'de başlayan Mikron'S, bünyesinde Avrasya coğrafyasının en büyük kalsiyum karbonat ve talk üretim tesislerini bulunduruyor. Ürettiği endüstriyel mineraller başta kağıt, boya, plastik, gıda sanayi olmak üzere çeşitli kimyasal üretim proseslerinde kullanılıyor. Kurulduğunda yıllık üretim kapasitesi 55 bin ton olan Mikron'S, 2012 yılında iki yeni tesisin yatırımını daha tamamladı. Yıllık üretim kapasitesini yaklaşık 330 bin tona çıkararak Avrupa'daki en büyük beş üretici arasına girdi. Üretiminin yüzde 60'ını ihraç ediyor. Kalsiyum karbonat dışında talk, sarit, mika, kaolen ve diğer endüstriyel hammadde ve kimyasalların üretim ve dağıtımını da yapan Mikron'S kısa sürede bir dünya şirketi haline geldi. Yıllık cirosu 30 milyon dolar olan Mikron'S cirosunu artıracak üretime yönelik yeni yatırım daha yapacak. 
 
 
Kınalı-Yassı Ada arası yüzüyor 
 
Halen Çorum Eğitim ve Boğaziçi Vakfı'nın başında olan Çelik, "Her iki vakıf aracılığıyla 2 binden fazla öğrenciye burs sağlıyoruz. Bahçeşehir Üniversitesi'nde de 'gayrimenkul geliştirme metodolojisi' dersi veriyorum. Emekli olduktan sonra bu çalışmalarıma daha fazla vakit ayırmak istiyorum. Bu arada holding ve belki bir de Seranit'i görev alanıma dahil ederim. Seranit benim elimde büyüdü. Kurulduğunda kapasitesi 1 milyon metrekareydi. Bugün 18 milyon 500 bin metrekareye çıktı. Seranit'le çok büyük bir duygusal bağım var" diyor. Uzun mesafeli yüzmek ve dünya mutfağını yakından tanımak en büyük hobisi olan Avni Çelik, çok büyük bir deniz tutkunu. Bu tutkusu nedeniyle sezonu kasım ayında işlerinin yoğunluğu yüzünden ayrılamadığı İstanbul'da kapatmış. Çelik, "Yüzüyorum diyorsan öyle girip çıkmakla olmaz. Çünkü uçsuz bucaksız deniz size bir iddia verir. Kınalıada'dan Yassı Ada'ya kadar yüzmek ya da Kasım ayında denize girmek gibi... Her türlü havada 20 dakika deniz ilaç gibi gelir. En güzel deniz yaz, kış yağmurlu havada olur. 'Farklı hedefleri gerçekleştirebilirim' diyorsanız deniz bu fırsatı verir size" diyor. 
 
Bu yıl içinde satışı başlayacak projeler 
 
Bomonti Time: Şehirli insanın ihtiyaçlarına özel olarak geliştirilen Bomonti Time'da ev ofis, penthouse ve rezidans daireler olmak üzere yaklaşık 500 konut olacak. Bomonti Time projesi bu yılın ilk yarısında satışa sunulacak. Projenin teslim tarihi 2016 Mayıs. 
 
The First Çankaya-Ankara: Proje, TRT Genel Müdürlüğü'nün çok yakınında, Turan Güneş Bulvarı, ODTÜ Ormanı ve Dikmen Vadisi'nin en güzel manzarasına hakim konumda. The First Çankaya, Ankara'nın en yüksek konut binası olma özelliğine sahip. Yaklaşık 168 metre yükseklikte 43 kattan oluşan projenin 2016 Mayıs ayında teslim edilmesi hedefleniyor. 
 
Halkalı: Bosphorus City ve İstanbul Sarayları projelerinin yanındaki 42 bin metrekarelik arazide hayata geçirilecek. Proje bu yılın ikinci yarısında satışa sunulacak. 
 
Gaziosmanpaşa: Ankara Gaziosmanpaşa'da hayata geçirilecek proje 23 bin metrekarelik bir alanda inşa edilecek. Proje yılın son çeyreğinde satışa sunulacak. 
 
İdil Taraklı/Para 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Seba Gacemer, Sinpaş Koru Aura'yı anlatıyor!
  • 19.01.2022 17:02

Seba Gacemer, Sinpaş Koru Aura'yı anlatıyor!

Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, Koru Aura projesini emlaktasondakika.com m ...

Sinpaş’tan her daim kazandıracak yeni proje: Koru Aura
  • 19.01.2022 13:53

Sinpaş’tan her daim kazandıracak yeni proje: Koru Aura

Gayrimenkul sektörünün lideri Sinpaş GYO, yeni projeleriyle 2022’ye hızlı bir gi ...

Avni Çelik, 16. Gayrimenkul Zirvesi'ne katıldı!
  • 17.04.2018 18:09

Avni Çelik, 16. Gayrimenkul Zirvesi'ne katıldı!

Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, DNA temalı 16. Gayrimenkul Zir ...

Seba Gacemer '2018'de 1.6 milyar TL ciro hedefliyoruz'
  • 03.03.2018 16:58

Seba Gacemer '2018'de 1.6 milyar TL ciro hedefliyoruz'

Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, 2018 yılında firma olarak 1 milyar 670 mil ...

Sinpaş Metrolife Sancaktepe görücüye çıktı!
  • 03.11.2017 18:45

Sinpaş Metrolife Sancaktepe görücüye çıktı!

Sinpaş GYO'nun Sancaktepe'de inşa ettiği Metrolife projesinin basın lansmanı yap ...