maritbet girişmaritbet
Antalya'da çöpten elektrik üretilecek

Antalya'da çöpten elektrik üretilecek

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi ile ilgili bilgiler verdi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başkan Türel, geçen yıl kasım ayında temeli atılan tesisteki çalışmaları denetledi. 

Açıklamada görüşleri aktarılan Türel, tesisin medeni ve çağdaş ülkelere yakışır olduğunu ve kısa sürede tamamlanacağını belirtti.

Yurtdışı ziyaretlerinde, özellikle Batı ülkelerinde "çöp altındır" sloganına şahit olduklarını vurgulayan Türel, "Artık Antalya da 'çöp altındır' sloganıyla çöpünden elektrik elde eden bir şehir haline geliyor." ifadelerini kullandı.

Tesisin, Antalya Büyükşehir Belediyesinin çevreye ne kadar önem verdiğinin en güzel teyidi olduğunu belirten Türel, arıtma çamurundan sonra çöpten de elektrik elde eden bir şehir haline geldiklerini kaydetti.

Atmosfere karışan çöplükteki metan gazının bundan sonra elektriğe ve enerjiye dönüştürüleceğini ifade eden Türel, şöyle devam etti:

"Çöpünden elektrik üreten Türkiye'nin en büyük, en modern enerji üretim tesisi. Belki Avrupa'da da en büyüklerden, en yenilerden bir tanesi. Dolayısıyla burada 25 megavat elektrik elde edeceğiz. Oldukça önemli bir rakam ve böylelikle Antalya'mıza çok önemli, özellikle çevre adına bir tesisi kazandırmış olacağız. Temmuz ayında deneme üretimleri başlıyor ve bu deneme üretimlerine başladıktan kısa bir süre sonra da inşallah tesisi hizmete alacağız."

"Alanya'ya da kurulacak"

Türel, tesisin bir benzerinin Alanya'ya da kurulması için çalışmalara devam ettiklerini bildirdi.

Proje koordinatörü Fikret Sert de 4 bin ton kapasiteli tesisin, tüm Antalya ve çevresindeki evsel katı atıkları bertaraf edeceğini kaydetti. Tesiste her biri 1,4 megavat kapasiteli 20 motorun metan gazını enerjiye dönüştüreceğini kaydeden Sert, şu ifadeleri kullandı:

"Önce çöp, ayrıştırma tesisimize gelecek. Burada içerisindeki organik ve inorganik çöpler ayrıştırılacak. Organik dediğimiz mutfak türündeki çöpler fermantasyon tanklarında çürütülecek. Oluşan metan gazı alınıp, depolandıktan sonra motorlarımızda yakılıp enerjiye dönüştürülecek. Geriye kalan bizim posa diye adlandırdığımız kompost da kül haline dönüştürülecek. Tesisimizde, saatte 5 bin metreküp tahmin ettiğimiz gazı enerjiye dönüştürüp atmosfere verdiği zararı ortadan kaldıracağız."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Aksu Belediyesi her ay 600 bin liralık kesintiden kurtulacak'
  • 22.02.2018 14:26

'Aksu Belediyesi her ay 600 bin liralık kesintiden kurtulacak'

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya'nın Aksu ilçesinde g ...

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden spor tesisi!
  • 05.01.2017 10:54

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden spor tesisi!

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalyaspor'a özel spor tesisi inşa etti. ...

Kurban Bayramı'nda otoyol ve köprüler ücretsiz olacak
  • 28.07.2020 09:49

Kurban Bayramı'nda otoyol ve köprüler ücretsiz olacak

Kurban Bayramı tatili nedeniyle otoyollar ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fati ...

Varsak-Otogar etabında deneme sürüşleri başladı
  • 28.01.2019 10:00

Varsak-Otogar etabında deneme sürüşleri başladı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 3. Aşama Raylı Sistem Projes ...

Boğaçayı açılışa hazır!
  • 18.01.2019 16:06

Boğaçayı açılışa hazır!

Menderes Türel, Boğaçayı Projesi’nin birinci etabının açılışa hazır olduğunu ve ...