maritbet girişmaritbet
Anadolu Yakası gayrimenkulde çağ atladı!

Anadolu Yakası gayrimenkulde çağ atladı!

Son yıllarda Anadolu Yakası, gayrimenkul açısından hızlı yükseliş trendine girdi.

Gayrimenkul piyasasında İstanbul'un kabına sığmadığını ifade eden EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, son birkaç yıl içinde Anadolu yakasının ciddi bir yükselişe geçtiğini, altyapı projeleri ve kentsel dönüşüm projelerinin emlak fiyatlarını yüksek bir ivmeyle harekete geçirdiğini belirtiyor. Yazıcı, altyapı projelerinin tamamlanmasına doğru ikinci bir yükseliş dalgası beklediğini, kentsel yenilemede öne çıkan Bağdat Caddesinde ise metrekare birim satış fiyatlarının 10 bin dolara dayandığını kaydediyor.   

Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşlarından EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, son birkaç yıla kadar İstanbul'da merkezi iş alanı denince akla gelen ilk bölgelerin tümünün Avrupa yakasında yer aldığını, bölgedeki ofis fiyatlarının hızlı artışına paralel olarak beyaz yakalılar için üretilen konutların fiyatlarının da aynı oranda artış gösterdiğini belirtiyor. Yazıcı, İstanbul'un gerek aldığı göçler gerekse Avrupa yakasındaki ulaşım imkanlarının gün geçtikçe çözümsüz hale gelmesiyle artık kabına sığmadığını, Anadolu yakasının ise yükselişe geçtiğini kaydediyor.

Altyapı projeleri gayrimenkulü değerlendiriyor

Yaşanan hızlı gelişime tepki olarak piyasanın kendi dinamiklerini belirlemeye başladığını ifade eden Yazıcı, Anadolu yakasında yeni metro ağlarının açılacak olması, bu hatlarda ve mevcut hatlardaki ofis ve konut piyasasının da hareketlenmesine yol açtığını belirtiyor. Özellikle Marmaray hattı sayesinde bir yakadan diğerine geçmekte yaşanan engellerin büyük ölçüde aşılmış olduğunu dile getiren Yazıcı, mega projeye ek olarak yapılması planlanan Avrasya Karayolu Tüp Geçidi, Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Köprü projelerinin geçtiği güzergahlar ve çevresindeki emlak değerlerinde ciddi derecede artışlar gözlemlendiğini vurguluyor. Yazıcı, mevcut projelerin tamamlanmasına doğru gayrimenkul fiyatlarında ikinci bir yükseliş dalgası daha yaşanmasının muhtemel olduğunun altını çiziyor.

Bununla birlikte, Üsküdar-Sancaktepe metro hattının devreye girmesiyle beraber erişilebilir fiyatlarda arsa stoku bulunması sebebiyle Sancaktepe'nin markalı konut geliştiricilerinin tercih ettiği bir bölge haline geldiğine değinen Yazıcı, Sancaktepe'de konut fiyatlarında %100'e yakın artışların gözlemlendiğini ifade ediyor. Yazıcı, Marmaray'a entegre edilecek olan Kartal-Gebze raylı sistem hattının da bu güzergahta konumlu konutların değerlerini arttırmasının beklendiğini, buna bağlı olarak bölgenin ofis geliştiricilerinin de dikkatlerini çekmeye başladığını belirtiyor.   

Kentsel dönüşüm fiyatları yukarı çekiyor

Yazıcı, özellikle "Afet Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun"un yürürlüğe girdikten sonra Anadolu yakasında hane halkı gelirinin yüksek olduğu bölgelerde kat maliklerinin bu durumdan rant elde etmeye çalışması sebebiyle konut fiyatlarının el yakmaya başladığı söylüyor. Kentsel dönüşüm yerine bina bazlı dönüşüm yapılan Kadıköy bölgesi ve özellikle Bağdat Caddesi çevresindeki bazı projelerde birim metrekare satış fiyatlarının 10 bin dolara kadar dayandığını belirten Yazıcı, artık üreticilerin satışta zorlanmaya başladığına dikkat çekiyor. Son dönemde yaşanan bu gelişmeler nedeniyle Bağdat Caddesi'nde arz ve talep dengesinin iyice bozulduğunu ifade eden Yazıcı, yıkılan binalardaki mülk sahiplerinin geçici olarak oturacakları ev aramaları nedeniyle kira bedellerinin normalin üstünde arttığını, bölgede kiralık daire bulmanın, bulunsa da kiralayabilmenin iyice zorlaştığını belirtiyor.

En çok konut Pendik'te satıldı

Yazıcı, mevcut gelişmelere rağmen Anadolu yakasının hane halkı geliri orta, orta-alt olan bölgelerinin Avrupa Yakasının geneline kıyasla daha erişilebilir fiyatlı arsa stokuna sahip olması nedeniyle yatırımların hız kesmediğini ifade ediyor. 2015 yılının ilk 9 ayında Anadolu yakasında en çok konut satılan ilçelerin sırasıyla Pendik, Sancaktepe, Ümraniye,  Kartal ve Kadıköy olduğunu kaydeden Yazıcı, Pendik ilçesinin aynı zamanda İstanbul'da en çok konut satılan 3'üncü ilçe olduğunu belirtiyor.  

Yazıcı, son dönemde en çok konuşulan mega projelerden İzmit Körfez geçişi projesiyle birlikte Anadolu yakasında en çok konut satılan bölgenin Pendik olmasının sürpriz olmadığını da söylüyor. Önümüzdeki dönemde insanların İzmit'ten, hatta Bursa'dan İstanbul Anadolu Yakası'na çalışmak için gelebileceğini dile getiren Yazıcı, aynı şekilde Anadolu yakasından Bursa'ya kolaylıkla gidilebileceğini belirtiyor. Bu durumda bölgenin doğu aksında hareketliliğinin henüz başlamadığını ifade eden Yazıcı, 2016 yılında Pendik ve Tuzla bölgesindeki konut fiyatlarında ve el değiştirmelerde ciddi hareketlilik olmasının doğru bir beklenti olacağını kaydediyor.

Tuzla'da faaliyete geçen ülkenin en büyük marinalarından biri olma özelliğini taşıyan marina projesinin ise ilçeyi gelişim grafiğindeki en üst noktaya taşıdığını belirten Yazıcı, bölgeye gelen yerli turist sayısında ciddi artış görülürken, konut fiyatlarında da %35-40 bandında artış yaşandığını ifade ediyor. E-5 karayolundan ulaşımın daha efektif hale getirilmesi için planlanan Havaray projesinin faaliyete geçmesiyle bölgenin önümüzdeki dönemde yerli akınına uğramasını beklediğini söyleyen Yazıcı, Anadolu yakasının hızlı kentleşmeden payını olumlu yönde aldığını, yapımı devam eden projelerle Anadolu yakasının yükselişini sürdürdüğünün altını çiziyor. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Türkiye genelinde kiralık konut stoku yüzde 30 eridi"
  • 28.02.2023 13:31

"Türkiye genelinde kiralık konut stoku yüzde 30 eridi"

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Türkiye genelinde k ...

Tiny House’lar aklandı, imarsız arazilerin önü açıldı
  • 20.12.2022 15:48

Tiny House’lar aklandı, imarsız arazilerin önü açıldı

Uzun zamandır tartışma konusu olan ve belediyelerce farklı uygulamalar gören Tin ...

"Konut arzı talebi karşılamazsa, kiralar daha da artacak"
  • 10.10.2022 16:04

"Konut arzı talebi karşılamazsa, kiralar daha da artacak"

Beylikdüzü, Avcılar, Esenyurt, Başakşehir, Küçükçekmece, Pendik, Ümraniye, Karta ...

"Türkiye’de konut sorunu 'arsa' ile çözülebilir"
  • 18.06.2022 11:09

"Türkiye’de konut sorunu 'arsa' ile çözülebilir"

Gün geçtikçe artan fiyatlar ve alım gücü ile fiyatların paralel gelişmemesi Türk ...

"İstanbul’da takribi 2,5 milyon m2 ofis binası kullanılmayı bekliyor"
  • 01.06.2022 16:02

"İstanbul’da takribi 2,5 milyon m2 ofis binası kullanılmayı bekliyor"

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, İstanbul Finans Mer ...

Konut satışları mart ayında bir önceki yıla göre %20,6 arttı
  • 19.04.2022 16:13

Konut satışları mart ayında bir önceki yıla göre %20,6 arttı

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2022 yılı Mart ayı ...