maritbet girişmaritbet
Altyapı projeleri gayrimenkul sertifikasına dahil olabilir

Altyapı projeleri gayrimenkul sertifikasına dahil olabilir

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Altyapı projeleri de gayrimenkul sertifikasına dahil edilebilir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, gayrimenkul sertifikası satışının şu an için konut projeleri başta olmak üzere dönüşüm projeleri için yapıldığını, altyapı projeleri için mümkün olmadığını ancak ileride söz konusu projelerin de bu modele katılabileceğini belirtti.

Canikli, AA muhabirine, gayrimenkul sertifikası satışına ilişkin gelişmeler ve mega projelerin uygulamaya dahil edilip edilmeyeceğine yönelik değerlendirmelerde bulundu. 

Gayrimenkul sertifikasının son derece önemli bir finansman aracı olduğunu ifade eden Canikli, uygulamanın eksik yönlerini de tamamladıklarını söyledi. Sistemin "mükemmel" olarak nitelendirilebilecek şekilde hayata geçirildiğini kaydeden Canikli, "Şu an için konut projeleri başta olmak üzere dönüşüm projeleri için düzenlendi, altyapı projeleri için mümkün değil ama ileride onlar da bir şekilde modele katılabilir." diye konuştu. 

Söz konusu yöntemle dönüşüm projeleri için çok ciddi kaynak sağlanabileceğinin altını çizen Canikli, şu anda dönüşümü gerçekleştirilmesi gereken milyonlarca konut bulunduğuna, bununla ilgili gelecek yıllarda çok ciddi bir kaynak ihtiyacının ortaya çıkacağına dikkati çekti. Canikli, ilk uygulamayı Başbakanlık Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) başlattığını belirterek, "İlk menkul kıymeti arz etti. TOKİ'nin öncülük yapması iyi oldu. Sistemin uygulamada nasıl yürüyeceği noktasında TOKİ uygulaması iyi bir örnek teşkil edecek. Dolayısıyla talep daha da büyüyecek." dedi.  

Hem küçük yatırımcılar hem de dönüşüm projelerinde yer almak isteyen müteahhitlere kaynak sağlamak adına sistemin önemine işaret eden Canikli, şunları kaydetti:

"Konutun yapımına başlandığı tarihten tamamlandığı tarihe kadar çok ciddi fiyat artışı olduğunu gördük. İnşaatın başladığı tarih ile bittiği tarih arasında ciddi bir kar oranı ortaya çıkıyor. Amaçlardan biri de vatandaşımızı bu kardan, ranttan faydalandırmak. Hatta sermayesi ne kadar küçük olursa olsun, metrekare bazlı fiyatlama yapılacağı için bir vatandaşımız bu şekilde bir metrekarelik konutu temsil eden menkul kıymeti satın alabilecek. Bunları daha sonra biriktirip bittiğinde tamamını alabilecek, isterse satıp karını realize edebilecek. Gerçekten harika bir sistem."

"Bütün güvenlik mekanizmalarını barındırıyor"

Başbakan Yardımcısı Canikli, gayrimenkul sertifikası sisteminin vatandaş tarafından kavranması gerektiğine işaret etti. Sistemin hiçbir riskinin bulunmadığına ve ilk uygulamanın TOKİ tarafından hayata geçirilmesinin de vatandaşa güven verdiğine dikkati çeken Canikli, "Sistem bütün güvenlik mekanizmalarını ilave maliyet getirmeden içerisinde barındırıyor. Vatandaşımız bu yatırımından ciddi gelir elde edecek. Konjonktür olarak da tam zamanı. Türkiye'de gayrimenkul fiyatlarında köpüğün alındığı özellikle dolar cinsinden fiyatların daha reel hale geldiği bir döneme girdik. Dolayısıyla bu tür finansman araçlarına yatırım yapmanın tam zamanı diyebiliriz." diye konuştu.

Bu sistemin, vatandaşların her boyuttaki talebine cevap verebildiğini dile getiren Canikli, "Dönüşüm sektörüne çok ciddi finansman sağlayacak ve karı da tabana yayacak. Yatırım yapan açısından daha ucuz, faizsiz finansman modeli olacak. Parasını yatıran açısından da faizsiz olarak finansal piyasalarda kar elde etme imkanı ortaya çıkacak." ifadelerini kullandı.

"İnanılmaz gelir getirici finansal ürün"

Canikli, Turkuaz Kart uygulamasını hayata geçirdiklerini anımsatarak, bu şekilde oturma izni ve vatandaşlık hakkı verileceğini anımsattı. Canikli, "İstanbul'da, büyükşehirlerde dönüşüm projelerinin değeri 1 milyar dolardan aşağı değil. Bunu, yurt dışından buralara, faizli finansman modellerine hassasiyeti olan, bulaşmak istemeyen küresel ölçekli yatırımcılar açısından da inanılmaz bir gelir getirici, finansal ürün olarak değerlendirmek mümkün." ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...

 Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı
  • 13.02.2024 15:27

Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı

Türkiye'nin deprem açısından riskli illeri arasında yer alan Bingöl'de yıkılan r ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...