maritbet girişmaritbet
Altensis: Sağlık Bakanlığı 200 yatak üzerindeki hastanelerde LEED'i zorunlu yapacak!

Altensis: Sağlık Bakanlığı 200 yatak üzerindeki hastanelerde LEED'i zorunlu yapacak!

Sağlık Bakanlığı’nın 200 yatak ve üzeri kapasitedeki tüm hastanelerde uluslararası yeşil bina sertifika sistemi olan LEED’i zorunlu hale getirmesiyle, yeşil binaların kapsamı genişliyor

Çevre dostu yeşil binaların sadece ofis, AVM ve konut alanında kalmaması gerektiğinin altını çizen ALTENSİS firması kurucularından Yeşil Bina uzmanı BERKAY SOMALI;  2012 yılının son çeyreğinde yayınlanan Sağlık Bakanlığı Genelgesiyle bu sürecin, yeşil hastanelerin yaygınlaşması ve önemlerinin iyice anlaşılmasına paralel olarak hızlanacağını belirtti.

Birkaç sene içerisinde, Altensis'in danışmanlığı kapsamında halihazırda devam etmekte olan yeşil hastane projelerinin tamamlanmasıyla Türkiye'nin toplamda 5000 yatağın üzerinde kapasiteye sahip yeşil hastaneleri olacak” diyerek bu alandaki faaliyetlerini özetledi.
 
SOMALI; “Türkiye'de gayrimenkul sektöründeki yeşil bina inisiyatifi ile bir miktar farkındalık ve bilinç seviyesi artmaya başlamıştır. Ülkemizde bugün için genellikle ticari bina ve markalı konut projelerinde yeşil bina uygulamaları görülmekte olup kamusal alanda henüz yeterince yaygınlık kazanmamıştır. Küresel iklim değişikliği açısından değerlendirildiğinde ise diğer bina tiplerine göre hastanelerin enerji ve kaynak harcamaları ile atık seviyelerinin yüksek değerlerde seyrettiği görülmektedir.”dedi.
 
Hastane binalarının aynı büyüklükteki bir ofis binasıyla kıyasladığımızda 2 kat, bir konut binasıyla kıyasladığımızdaysa 3 kat daha fazla enerji ve kaynak harcadığı görülmektedir. Bu sebeple ofis plazalarının, AVM'lerin ve konutların yanısıra  toplumsal yaşamımızda çok önemli bir yer tutan hastanelerimizin de yeşil binalara dönüşmesi kritik önem taşımaktadır. 
 
SOMALI; “Evrensel sağlık, konfor ve performans standartlarını yakalama gayreti içinde olan devlet hastanelerinin de yeşil binalar olarak inşaa edilmesi hususunda Sağlık Bakanlığı çıkardığı genelge ile somut bir adım atmıştır. 2011 yılı TUİK verilerine göre Sağlık Bakanlığı'na bağlı 121 bin yatak kapasiteli 840 Devlet Hastanesi bulunuyor. Bu yüzden halk ve çevre sağlığı için atılan bu adımlar son derece önemlidir.” dedi. 
 
Diğer yandan, “Mevcut ve yeni yapılacak sağlık tesislerinde uyulması gereken asgari teknik standartlar” konulu genelgeye istinaden gerçekleştirilecek yeşil hastane projelerine çeşitli uluslararası fonlar ya da kuruluşlar kaynak sağlamakta kolaylık tanıyıp öncelik verebilecekler.
 
Yeşil Bina Uzmanı SOMALI; “Altensis olarak yukarıda bahsi geçen genelge ile aktif hale gelen Türkiye'nin ilk yeşil hastane projelerini hayata geçirmek için bilgi birikimimizi ve enerjimizin önemli bir kısmını bu alana yönlendirdik” diyerek LEED sertifikalı yeşil hastanelerin ön plana çıkan bazı özelliklerini aktardı:
 
Çevre sağlığı ve yeşil hastane konusunda kurumsal kültür değişimine liderlik yapmak 
Zararlı kimyasalları daha güvenli ve sağlıklı alternatifleri ile değiştirmek
Halk sağlığı için hastane atıklarının toksikliğini ve miktarını azaltmak, çevre dostu atık yönetimi uygulamalarını tesis etmek 
Enerji verimli hastane binaları inşaa ederek fosil yakıt kullanımını azaltmak, sera gazı emisyonlarını azaltarak küresel iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunmak ve alternatif enerji kaynaklarından ekonomik ölçüde faydalanarak daha temiz bir çevreye katkıda bulunmak. Aynı zamanda, binanın enerji maliyetlerini düşürerek işletme giderlerini minimize ederek sağlık sektörü üzerindeki kar/zarar baskısını azaltmak
Su tüketimini verimli su armatürleri ve yağmur suyu geri kazanımı gibi stratejileri uygulayarak azaltmak ve kısıtlı olan tatlı su kaynakları üzerindeki baskıyı azaltmak
Hem hastalar hem de sağlık personeli için ulaştırma stratejileri geliştirerek hastanenin karbon ayakizini küçültmek ve hava kirliliğine katkısını azaltmak
Sürdürülebilir kaynaklardan veya tedarik zincirinden sağlanmış malzemeleri ve ürünleri kullanmak 
Enerji verimli medikal ekipman ve cihazları kullanmak
Hastane içindeki iç hava kalitesini en yüksek düzeyde sağlayarak daha temiz, hijyenik, güvenli ,konforlu alanlar yaratarak hastaların iyileşme sürelerini kısaltmak. 
 
Altensis hakkında: www.altensis.com 
Altensis firması 2008 yılında kurulmuştur. Firma, hizmetlerini sürdürülebilirlik yönetimi başlığı altında toplamaktadır. Altensis çalıştığı projelere sürdürülebilirlik kriterlerini en mükemmel şekilde entegre edebilmek adına bünyesindeki uzmanlarla tam kapsamlı çözümler sunar. Bu konuyla ilgili  hizmet veren Türkiye'de kurulmuş ilk firma olan Altensis, yurtiçi /yurtdışı tecrübesi ve verdiği hizmetlerin kapsamıyla sektörde farklılaşmıştır. 
 
Altensis'in verdiği hizmetler genel olarak;
 
oÇevre dostu bina Değerlendirme sistemleri danışmanlığı ve denetlemesi (LEED ve BREEAM)
oMühendislik hizmetleri (Enerji ve Günışığı Modellemesi, Commissioning, Alternatif enerji fizibilite çalışmaları)
oAkustik Mühendislik ve Danışmanlık Hizmetleri
oKurumsal Sürdürülebilirlik Danışmanlığı (Atık Yönetimi, Yeşil bilgi işlem sistemleri,  Karbon Emisyon Takibi ve azaltılmasına yönelik stratejilerinin geliştirilmesi) 
 
olarak sınıflandırılabilir.  Ayrıca, aynı çatı altında  yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanı firması (EVD) BES ENERJİ  olarak enerji yöneticiliği, enerji kimlik belgesi verilmesi ve verimlilik arttırıcı projelerin tasarımı ve uygulanması gibi hizmetler vermektedir.  
 
www.altensis.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'deki hastane binalarının ortalama yaşı kaça indi?
  • 28.11.2022 17:22

Türkiye'deki hastane binalarının ortalama yaşı kaça indi?

Sağlık Bakanlığınca yapılan yeni yatırımlar ve inşa edilen şehir hastaneleri ile ...

Türkiye'nin 20'nci şehir hastanesi hizmete açılıyor
  • 26.09.2022 16:03

Türkiye'nin 20'nci şehir hastanesi hizmete açılıyor

Türkiye'nin en büyük şehir hastaneleri arasına girecek Etlik Şehir Hastanesi, 28 ...

Sağlık Bakanlığı, LG UVNano özellikli klimaların etkisini onayladı
  • 21.04.2022 11:21

Sağlık Bakanlığı, LG UVNano özellikli klimaların etkisini onayladı

UVNano teknolojili UV LG Sirius ve UV Artcool klimaların %99.99 sterilizasyon sa ...

Türkiye'nin 'aşı ve biyoteknoloji üssü' 50 bin metrekarelik alana kurulacak
  • 31.12.2021 17:32

Türkiye'nin 'aşı ve biyoteknoloji üssü' 50 bin metrekarelik alana kurulacak

Sağlık Bakanlığı öncülüğünde Ankara Esenboğa Havalimanı yakınlarında, 50 bin met ...