maritbet girişmaritbet
Adalar, ünlülerle doldu! işte Adalar'ın emlak piyasası!

Adalar, ünlülerle doldu! işte Adalar'ın emlak piyasası!

Doğal güzelliği ve sakin atmosferinin yanı sıra İstanbul'a en yakın sayfiye yer olması nedeniyle adalar, şehrin koşturmacasından bunalanların tercih sırasında daima ilk sıralarda yer alıyor

Kaynak: Kezban GEBETAŞ /Hürriyet Emlak

 
Deprem riski nedeniyle bir ara gözden düşse de son yıllarda adalar adeta yeniden keşfediliyor. Özellikle İstanbul'a bir adım ötedeki sakin atmosferi, doğasıyla odağı olan Büyükada, Burgaz, Kanalı ve Heybeli gibi adaların bu özelliklerine son birkaç yıldır doğalgazın gelmesi ve ulaşım imkanlarının artması da eklenince cazibesi iyice artmış durumda.
 
Öyle ki artık sadece yazın 3-4 aylığına gelip ada sefası yapmak isteyenler değil; yaz-kış oturmak isteyenlerin sayısında büyük bir artış var. Satılık ve uzun dönemli kiralık konutlar bu nedenle bir hayli talep görüyor.
Bu durum emlak piyasasını da hareketlendirmiş. Sadece yazlık kiralamak isteyenler değil; ev satın almak ya da yaz-kış oturmak amacıyla kiralık arayanlar emlakçıların kapısını çalıyor. Talebin etkisiyle bazı yerlerde satılık ve uzun dönemli kiralık fiyatları yüzde 20-50 civarında artmış durumda. Sezonluk kiralık mevsiminin başladığı şu günlerde ise adalarda emlak piyasası daha da hareketli. Hem yazlık kiralamak isteyenler hem de satılık ve yaz-kış kiralık arayanlar için emlak fiyatlarını araştırdık.
 
BÜYÜKADA: Kiralıkların fiyatı yarı yarıya arttı
Talebin arttığı yerlerin arasında Büyükada başı çekiyor. Turyap Büyükada Temsilcisi Kenan Yüksel, "Özellikle yıllık kiralıklara büyük bir talep var. İnsanlar artık Büyükada'ya yaz-kış oturmak için geliyorlar. Yaz-kış oturanların sayısında eskiye göre yüzde 10-20 civarında artış söz konusu. Son birkaç yıldır adadan ev alanların sayısında da artış var. Özellikle emekliler ve öğretim görevlileri adaya yerleşiyorlar. Daha önce adayı terk edenler de yavaş yavaş geri dönüyor" diyor. Yüksel, geçen yıla göre özellikle yıllık kiralıklarda yüzde 50 civarında artış olduğunu dile getiriyor.

Örneğin 1+1'lerin fiyatı 600 TL'yken 2+1'lerde bu rakam 750-800'e 3+1'lerde bin-bin 500'e daha büyük dairelerde ise 2 bin 500 hatta 3 bin TL'ye kadar çıkıyor.

Satılıklara ilginin arttığı Büyükada'da, 1+1 apartman dairelerinin satılık fiyatı 100 bin, 2+1'lerin 150 bin, 3+1'lerin ise 225-250 bin TL civarda. Yalı dairelerinde ise fiyatlar 250-300 bin dolardan başlıyor. 250 metrekare büyüklükte havuzlu yalıların fiyatı 1 milyon dolara kadar çıkıyor.
Büyükada'da sanat, edebiyat, medya ve akademi dünyasından birçok ünlü ismin de evi bulunuyor. Oral-İpek Çalışlar, Elif Şafak, Altan Öymen, Behiç Ak, Buket Uzuner, Ataol Behramoğlu gibi isimler uzun süredir adada oturan arasında.
Deprem riskinin yüksek olduğu söylenen adalardan vazgeçmeyen isimler arasında deprem profesörleri de var. Deprem uzmanı Prof. Dr Haluk İyidoğan ve Prof. Dr. Ahmet Ercan adada evi bulunan yerliler arasında.
Oyuncu Bennu Yıldırımlar, Figen Evren, televizyoncu-gazeteci Balçicek Pamir ise Büyükada'nın cazibesine kapılıp yeni ev alan ünlülerden sadece birkaçı.
Kenan Yüksel, yıllık kiralıklardaki artışa rağmen sezonluk kiralıkların fiyatlarının ise geçen yılla aynı düzeyde olduğunu belirtiyor.
 
Sezonluk olarak ortalama bin civarında konutun kiralandığı Büyükada'da, sezonluk kiralık olarak genelde tek daire ya da iki daireden oluşan üç katlı apartmanlar var. Örneğin tamamı eşyalı olan, 65-70 metrekareden oluşan 1+1'lerin, sezonluk kiralık fiyatı 5-6 bin TL. 80-90 metrekare olan 2+1'ler 6-8 bin, 120-150 metrekare olan 3+1'ler ise 8-10 bin TL'ye kiraya veriliyor. Havuzlu ya da yalı daireleri ise daha yüksek bir bedelle kiralanıyor. Fiyatlar, 10 bin TL'den başlayıp 150 metrekare büyüklükteki 3+1'lerde 20 bin TL'ye kadar çıkıyor.

23 civarında pansiyon-otelin bulunduğu adada, hafta sonu gelenlerin sayısındaki artış nedeniyle son üç yılda 10 tane yeni otel-pansiyon açılmış; daha doğrusu apartmanlar otele dönüştürülmüş. Yüksel, pansiyon ve otellerin iki kişilik günlük fiyatının ise 100-150 bin TL civarında olduğunu belirtiyor. Bu durum sezonluk kiralıkları da olumsuz etki etmiş. Yüksel, "İnsanlar istedikleri otellerde yer bulabiliyorlar. Otel sayısındaki artış nedeniyle sezonluk kiralılarda azalış var" diyor.

Büyükada'da ortalama her yıl gayrimenkul fiyatlarının yüzde 20 arttığını vurgulayan Yüksel, yatırım yapmayı düşünenlere adres olarak Büyükada'yı gösteriyor. "Büyükada'daki emlak fiyatları şu an İstanbul'a göre daha düşük. Adanın geleceği daha iyi olacak. Fiyatlar daha da artacak. O yüzden şimdiden yatırım yapmak mantıklı" diyor.
 
HEYBELİADA: Satılık ev arayan çok
Heybeliada da oldukça revaçta. Yurtdışında yaşayan Türkler, öğretim görevlileri ve sanatçıların adaya rağbet gösterdiğini belirten Heybeliada Turyap'tan Turgut Küli, "Mart ayının başından itibaren telefon trafiğimiz arttı. Arayanların yüzde 99'u satılık için arıyor. Özellikle hafta sonu, ev bakmak için gelen ziyaretçilerden dolayı çok yoğunluk yaşıyoruz" diyor.
 
Heybeli'nin özellikle sakin atmosferinden dolayı tercih edildiğini vurgulayan Kuli, "Burası Büyükada gibi çok turist ve ziyaretçi akınına uğramıyor. Yaz döneminde açık olan iki güzel plajı var. İnsanlar rahatsız olmadan girebiliyorlar. Ayrıca su sporları kulübü de var. Bu üç özellik insanları adaya çekiyor" diye konuşuyor.
Heybeliada'nın cazibesine kapılanlar arasında ünlüler de var. Örneğin Cumhuriyet Gazetesi yazarı Perihan Ergün, yayıncı Gündüz Mutluay, Heybeliada'da evi olan isimler.
 
Doğalgazın gelmesiyle birlikte yaz-kış kiralıkların da revaçta olduğunu belirten Kuli, bu nedenle kiralıkların fiyatlarının arttığını belirtiyor. 2+1 tarzında maksimum 3 katlı evlerin yoğunlukta olduğu Heybeli'de 2+1'lerin kiralık fiyatı 600 TL civarında. Yerine ve konumuna göre bin TL'ye de çıkabiliyor fiyatlar. Dubleks tarzındaki konutlarını ise çok fazla kiraya verilmiyor. Kuli, "Ev sahipleri ancak bin 500 TL gibi bir rakamlara verilebilirse kiralaya verme yoluna gidiyorlar" diyor.

Heybeli'de 90 metrekare, 2+1 dairelerin satılık fiyatı 150-200 bin TL civarında. 3+1'lerin pek fazla olmadığı adada, 4+1 ya da 5+1 şeklindeki dubleks dairelerin fiyatı ise 450-550 bin TL arasında bulunuyor. Bazı konutlar için daha yüksek fiyatlar da istenebiliyor. Örneğin Kuli, en son birkaç hafta önce 4+1 olan tarihi bir apartman dairesi için ev sahibinin 400 bin euro fiyat istediğinden söz ediyor. Deniz manzaralı, balkonlu yerlerde ise 650 bine TL'ye kadar çıkıyor. Adada satılık yalıların sayısı ise tek tük. Örneğin Kuli'nin aktardığına göre, 100 metrekare oturumlu, önünde rıhtım olan iki katlı bir yalının fiyatı için ev sahibi 750 bin dolar istiyor.
Satılık ve kiralık talebine rağmen Heybeliada'daki konut arzının yetersiz olduğunu belirten Kuli, "Bu nedenle burada konut fiyatlarında düşüş olmuyor, fiyatlar genelde hep yüksek" diyor.
 
Adada 2+1'lerin sezonluk kiralık fiyatları 7-8 binden başlayıp 10-15 bin TL'ye kadar gidiyor. Kuli, fiyatların haziran ortasında genelde gerilediğini, mal sahiplerinin kiracıları kaçırmamak için fiyatları düşürdüklerini anlatıyor. Kuli bir yandan da şu uyarıyı yapmayı ihmal etmiyor: "Eğer iyi bir ev bulduysanız kiralamak için kaçırmayın. Fiyatlar düşer diye beklerseniz elinizdekini kaçırabilirsiniz."
 
KINALIADA: Talep çok kiralık ev yok...
İlgiden nasibini alan yerler arasında olan Kınalıada da emlak piyasası şu aralar oldukça hareketli. Özellikle satılık ve yaz-kış kiralıklara talep olduğunu belirten Kayseri Emlak'tan Ferah Rüzgar, "Satılık ve kiralıklar için gelip gidenler çok. İstanbul'a en yakın ada olması ve her taraftan denize giriliyor olması nedeniyle Kınalıada tercih ediliyor" diyor.
Talebe rağmen, Kınalıada'da emlak fiyatları fazla artmamış. Ferah, fiyatların geçen yılla hemen hemen aynı seviyelerde olduğunu dile getiriyor. Kınalıada'da genelde üç katlı bahçeli ve bitişik nizamlı evler bulunuyor. Bahçeli ve daha bakımlı evlerin bulunduğu adanın sağ tarafında fiyatlar sola göre daha yüksek. Kınalıada'da genel olarak satılıkların fiyatı 150 bin TL'den başlayıp 300-400 bin dolara kadar çıkıyor. Denize sıfır, yalı ya da villa tarzında ise sayılı konutlar var. Onların da fiyatları bir hayli yüksek. Örneğin adada denize sıfır üç katlı bir yalının fiyatı 1.5 milyon dolar civarında.
 
Rüzgar, talebe rağmen, yaz-kış kiralanmak üzere çok fazla konut olmadığını belirtiyor. "Burada Büyükada'daki gibi çok fazla yaz-kış kiralanamıyor evler. Hem bu tip kiralıklar tek tük çıkıyor hem de hala doğalgazın olmadığı evler var" diyor.
Adada yaz-kış kiralıkların fiyatı ise 600-800 TL arasında değişiyor. Kınalıada özellikle sezonluk kiralıklar için de tercih edilen adaların başında geliyor. Nisan başından itibaren adada sezonluk kiralıklar için hareketlilik başlıyor. Sezonluk kiralık fiyatları 4-5 bin TL'den başlayıp adanın daha kıymetli olan sağında 10-12 bin TL'ye kadar çıkıyor.
Kınalıada'nın müdavimleri arasında ünlü isimlere de rastlamak mümkün. Örneğin yıllardır Kınalıada'da oturan avukat-yazar Eşber Yağmur Dereli, adanın en ünlü isimlerinden. Yine Kınalıada'da yazlığı olan Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Gila Benmayor'un da yıllardır adaya gelip gidenler arasında.
 
BURGAZADASI: Kiralık ve satılık fiyatları yüzde 20 arttı
Akgün Emlak'tan Hıdır Üvacin, "Yaz-kış oturmak için Burgazadası'nı tercih edenlerin sayısında artış var. Buradaki dairelerin kiralık fiyatları 500-600 TL olduğu için İstanbul'a göre daha ucuz. Depozito ve peşinat da genelde alınmadığı için daha ucuza geliyor kiralar. Kiralıkların düşük olmasının yanı sıra sakin atmosferi nedeniyle de tercih ediliyor" diye konuşuyor.

Tıpkı Büyükada'da olduğu gibi Burgazadası'da sinema, edebiyat ve medya dünyasından isimler arasında da oldukça revaçta. Gazeteci-yazar Ali Bayramoğlu'ndan, Etyen Mahcupyan'a, Halit Kakınç'tan, ressam Balkan Naci İslimyel'den, oyuncu Lale Mansur'a, Besteci-akademisyen Prof Dr Ruhi Ayangil'den geçen yıl hayatını kaybeden ünlü yönetmen Halit Refiğ'e kadar adada evi olan birçok ünlü isim bulunuyor.
 
Burgaz'daki emlak piyasası ise diğerleri kadar hareketli değil bu sıralar. Üvacin, emlak piyasasının geçen yıla göre durgun olmasından şikayetçi. Fakat buna rağmen fiyatlar girilememiş. Aksine kiralık ve satılıklarda yüzde 10-20 civarında bir yükseliş olmuş.
Burgaz'da genelde 80-90 metrekare 3 katlı, 6 daireli konutlar çoğunlukta. 1+1, manzaralı dairenin satılık fiyatı 180 bin TL. 90 metrekare olan 2+1'lerin fiyatı ise 200 bin TL'den başlayıp 300 bin TL'ye kadar çıkıyor. Tek tük satılığa çıkartılan yalıların fiyatı ise 600 bin dolardan aşağı değil.
 
Adada talebe rağmen, yaz-kış kiralık konut bulmak son derece zor. Üvacin, "Mal sahipleri yaz kış kiralamaya sıcak bakmıyor. Sezonluk olarak kiraya vermek daha karlı olduğu için üç-dört ay kiraya verip 9 ay boş tutmayı tercih ediyorlar" diyor.

Adada sezonluk kiralıkların fiyatı 3 bin 600 TL'den başlayıp manzaralı ve eşyalı oluşuna göre 7 bin TL'ye kadar çıkıyor. Hareketlilik de zaten bu fiyat aralığında. Üvacin, "8-10 bin TL isteyen ev sahipleri de oluyor fakat talep yok" diyor.
Diğer adalarda olduğu gibi Burgaz'da satılık arsa bulmak neredeyse imkansız. Satılığa çıkartılanlar genelde küçük parseller oluyor. Büyük parseldekilerin fiyatı ise son derece yüksek. Örneğin Üvacin şu an elinde satılığa çıkarttığı, adanın merkezine yakın bir konumda bulunan 3 dönümlük arsanın fiyatının 1 milyon dolar olduğunu belirtiyor.
"Burgazadası'na yatırım yapıp kaybeden hiç olmadı" diyen Üvacin ekliyor: "Burada yapacağınız akıllı bir yatırımla satın aldığınız yer bir yılda yüzde 30 prim yapabilir." Adaların 1/5000'lik planlarının geçen hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden geçtiğini belirten Üvacin, fiyatların daha da artacağı görüşünde. "Birkaç ay içinde 1/1000'lik planlar da çıkacak. Böylece adanın imar planı kesin olarak belli olmuş olacak. Adalar daha da kıymetlenecek; daha pazla prim yapacak" diyor.
 
Kaynak: Hürriyet Emlak
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz