maritbet girişmaritbet
AB’de konut fiyatları sevindirdi

AB’de konut fiyatları sevindirdi

ROYAL Institute of Chartered Surveyors’un yaptığı araştırmaya göre, 2009 yılında Avrupa Birliği ülkelerinde konut fiyatları beklendiği kadar düşmedi

ROYAL Institute of Chartered Surveyors'un yaptığı araştırmaya göre, 2009 yılında Avrupa Birliği ülkelerinde konut fiyatları beklendiği kadar düşmedi. Ayrıca satışlar ve fiyatlar toparlanma eğilimine girdi. Ancak, Le Monde'un haberine göre (5 Mart 2009), Standard & Poors'un şef ekonomisti Jean-Michel Sixt “Ancak (konut piyasasındaki) toparlanmaya son derece hassas ve işsizliğin tehdidi altında” diyor.

İngiltere çok hızlı toparlandı
Rapora göre, en dikkat çekici toparlanma İngiltere emlak piyasasında görülüyor. Bu ülkede, konut fiyatları 2008 ilkbaharında düşmeye başladı ve düşüş 18 ayda yüzde 20'yi buldu. Ancak fiyatlar 2009'u yüzde 1,1'lik bir artışla kapattı. Düşen fiyatlardan kaliteli konut alımı için faydalanmak isteyen yatırımcıların hücum etmesiyle, Ekim 2008-Ekim 2009 arasında el değiştiren taşınmaz sayısında yüzde 10'luk, ipoteğe dayalı konut kredilerinde ise rakamsal olarak yüzde 80'lik bir artış görüldü. Aynı dönemde 75 bin haciz beklenirken, bu rakam 48 binde kaldı.
Bir diğer hızlı toparlanma da Hollanda'da yaşandı. Bankacılık sisteminin de sarsıntı geçirmesine ve 2008'de emlak satışlarının yüzde 30 düşmesine rağmen, fiyat düşüşü yüzde 5,5 ile sınırlı kaldı. Ekim 2009'da ise kriz önceki rakamlara dönüldü.

2009'da İskandinavya ülkelerinde konut fiyatları hızla artarken (Norveç'te yüzde 11,6 - Finlandiya'da yüzde 7,9 - İsveç'te yüzde 7,3) Baltık ülkelerinde (Letonya'da yüzde 53,1 - Estonya'da yüzde 30 - Litvanya'da yüzde 26,8 düşüş) ve eski Doğu Bloku ülkelerinde (Macaristan yüzde 20 - Slovakya yüzde 14,3 - Slovenya yüzde 12,3) konut fiyatları başaşağı gitti.
 
Merkez bankaları hızlı davrandı
Rapora göre, AB ülkeleri son krizi 1990 krizine göre ve ABD'ye nazaran çok hafif geçirdiler. Avrupa ülkelerinde merkez bankalarının krize çok çabuk tepki vermesi ve faizleri düşürmesi konut pazarının çökmesini engelledi.
Ayrıca, AB'deki ‘sosyal amortisörler' yani mesela işsizlere yapılan ödentiler ve dolayısıyla bireysel iflasların, haciz işlemlerinin az olması da konut fiyatlarındaki çöküşü yavaşlattı. Oysa 2009'da ABD'de 100 kredi borçlusunun 8'i ödeme güçlüğüne düştü.

Jean-Michel Sixt, bu verilere daha yapısal etkenleri de ekliyor:
“Avrupa'nın demografik yapısı ve konut arzının görece sınırlı oluşu da bu hızlı toparlanmada çok etkili oldu. Ayrıca Avrupa'da - Avrupalılar'ın emeklilik günlerini güvence altına alma endişesiyle - konut talebi her zaman güçlüdür.”
Ancak, bu durum bütün AB ülkeleri için geçerli değil. Bazı ülkelerde arz, talebin çok üzerinde ve kriz sürüyor. Mesela İrlanda'da satılmayı bekleyen 300 bin konut fiyatların 2008'de yüzde 9, 2009'da yüzde 18,5 düşmesine sebep oldu. Yine İspanya'da elde kalan 1 milyon konut sebebiyle fiyatlar son 2 yılda toplam yüzde 21 geriledi. Macaristan'da ise, yabancı dövizlerle borçlanarak konut alanlar, ulusal paranın değer kaybı sebebiyle ödeyemez hale gelince, konut fiyatları yüzde 20 düştü.
 
Nihayet, Türkiye'yi en çok ilgilendiren ekonomilerden Almanya'da konut fiyatları 2009'da ortalama yüzde 3,3 düştü. Konut sahipliği oranı diğer ülkelere göre düşük (bu oran 2002'de yüzde 43 iken, 2006'da yüzde 42'ye düştü) buna karşılık kiralık ve satılık konut stoku büyük olan, yaklaşık 20 yıldır düşük enflasyonla yaşayan ve konut kredisine ulaşmanın zor olduğu Almanya çok farklı ve kendine has bir pazar.

Kaynak: Hürriyet Emlak
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz