maritbet girişmaritbet
50 proje yeşil bina sertifikasına aday

50 proje yeşil bina sertifikasına aday

Hızlanan yeşil bina hareketine uyum sağlamakta kararlı görünen Türkiye'de 50 proje yeşil bina sertifikası almaya aday oldu

1970'lerde, bir grup ileri görüşlü profesyonel, her geçen gün yaygınlaşan çevre bilinci ve yüksek petrol fiyatlarının etkisiyle yeşil bina hareketini başlattı. Bugün dünyada yeşil bina kavramını en iyi şekilde hayata geçiren, kendi ülkelerine ait yeşil bina değerlendirme sertifikası oluşturan veya yeşil bina sertifikalarından birini adapte eden birçok ülke var. ABD, İngiltere, Avustralya ve Almanya bu anlamda başı çekerken, Türkiye de son yıllarda başlayan hareketle hızla yol kat ediyor.


Dünyadaki ilk yeşil bina sertifika sistemi İngiltere'de oluşturulan BREEAM sertifikası. 1998'de ABD'de hazırlanan LEED, aynı yıl gelişmiş ülkelerin bir araya gelmesiyle kurulan IISBE, 2003'te BREEAM'den uyarlanarak Avustralya'da oluşturulan Greenstar, 2004'te Japonya'da oluşturulan CASBEE ve 2009'da Almanya'da ortaya çıkan DGNB de diğer sertifikalar.


İLGİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Türkiye'de 9 tane sertifikalı yeşil bina bulunuyor.
Bunlar, Redevco'nun Erzurum ve Ankara alışveriş merkezleri, Tekfen-Oz'un Levent ofis binası, Siemens'in üretim merkezi, THY Teknik uçak motoru bakım merkezi, Eser Holding binası ve Toyota Onatça binası. Yeşil bina standartlarına uygun iç renovasyondan geçen binalar da var.
Ümraniye'de bulunan bu binada Philips ve Unilever'in bulunduğu katlar LEED sertifikası aldı.
9 sertifikalı binadan 5'i İstanbul'da bulunuyor.


'MARDİN'DEN MİLAS'A KADAR
Türkiye'de LEED ve BREEAM sertifikaları ön planda. 50 kadar proje bu sertifikaları almaya aday.
İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerdeki projelere ilave olarak Çankırı, Gaziantep, Nevşehir'den de sertifika almak için başvuran projeler var. Türkiye'de yeşil bina hareketi 2007'de Dünya Yeşil Binalar Konseyi adı altında kurulan Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) ile başladı. 25 kurucu üyeyle yola çıkan ÇEDBİK'in bugün 105 üyesi var. ÇEDBİK Başkan Yardımcısı Duygu Erten, yeşil binalara olan ilginin hızla arttığını ifade ederek "1 yıl içinde rakamın 100'e çıkmasını öngörüyoruz. Mardin'den Milas'a kadar pek çok yerde yeşil bina inşa etmeye soyunanlar var" diye konuşuyor.


Çevreye saygılı ve tasarruflu inşaatlar
¦ Yeşil bina sertifikası ile binanın tasarım, inşaat ve kullanım sürecinde sürdürülebilirlik kriterlerine odaklanarak çevreye en az zarar veriliyor.
Sertifika ile yatırımcıların, mal sahiplerinin ve kullanıcıların ulusal ve küresel rekabette çevre dostu oldukları ve sürdürülebilirliğe katkı sağladıkları belgelendiriliyor.
¦ Yeşil bina, enerji ve suyun az kullanılmasını ve doğaya saygılı bir inşaat türünü benimsiyor.
¦ Binaya 'yeşil bina' unvanını yer seçimi, tasarım, inovasyon, binada kullanılan ekolojik yapı malzemeleri, yapım tekniği, enerji ve su kullanımı, atık malzemelerin yeniden kullanımı konularındaki seçici yaklaşımlar veriyor.
¦ Yeşil binalarda, binalardan kaynaklı karbondioksit salımı azalıyor, inşaat aşamasında çevre tahribatı en aza indirgeniyor, işletme masrafları azalıyor, yenilenebilir enerjinin kullanımı ve geliştirilmesi sağlanıyor, hafriyat ile ortaya çıkan atık malzeme değerlendirmeye alınıyor, yeşil çatı uygulaması ile yağmur suları biriktirilip kullanılıyor, doğal ışıktan yararlanılıyor, enerji tasarrufu sağlanıyor, izolasyon sistemleri ile ısıtma soğutma maliyetleri azaltılıyor, binanın değeri artıyor, kullanıcılara daha sağlıklı ve verimli ortam sağlanıyor, kentsel yaşam alanlarına değer katılıyor.

Kaynak: Habertük

  • Etiketler:

Yorum Yaz