maritbet girişmaritbet
5 dakikada inşaat ruhsatı verilir!

5 dakikada inşaat ruhsatı verilir!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların inşaat ruhsatı ve iskan belgelerini hızlı bir şekilde almalarını sağlayan MAKS adlı sistemi geliştirdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) adı verilen ve vatandaşların inşaat ruhsatı, iskan belgelerini hızlı ve güvenilir bir şekilde alabildiği hizmeti ilk ve tek kullanan Büyükşehir Belediyesi oldu. Önceden ruhsat ve iskan alımları sürecinin ortalama 1 hafta sürdüğü işlemler sistemin devreye geçirilmesi ile yaklaşık 5 dakikada alınmaya başlandı. MAKS ile başka bir boyuta geçen süreç ile Kocaeli'deki vatandaşlar, ruhsat ve iskan alımlarını online olarak tek merkezli bir platformdan anlık olarak alabilecek. 

Önce Kocaeli'de

İl sınırında büyükşehir belediye modeline geçilmesiyle birlikte bir çok konuda olduğu gibi, ilçe belediyelerinin inşaat ruhsatı ve iskan belgesinin verilebilmesi işlemleri de Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin kontrolünde yapılmaya başlandı. Büyükşehir Belediyesi bu hususta etkin bir yönetim ortaya koymak amacıyla 12 ilçe belediyesi ile koordinasyon sağlayarak, bu belediyelerin mevcut yapıları çıkarılmış ve web tabanlı bir program oluşturularak işlemlerin bu sistem üzerinde yürütülmesini sağladı. 

Sonra Türkiye'ye model oldu

Büyükşehir Belediyesi'nin vatandaşların hizmetine sunduğu bu sistem ülke çapında örnek alındı. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü de Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği bu sistemi Türkiye'nin tamamına uygulamak için model seçti.. Bu kapsamda entegrasyonun sağlanması amacı ile adres, numaralama ve yapı belgelerine ilişkin mevcut sözel verilerin ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınarak mekânsal ortama taşınması sağlandı. 

İlk ve tek büyükşehir belediyesi

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, pilot olarak seçtiği Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ni bu sisteme entegre etmesi için bazı şartların mevcut olup olmadığını kontrol etti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Coğrafi Bilgi Sistemler Şube Müdürlüğü tarafından edinilen verilerin zenginliği ve serverlerin uygunluğunu tespitinin ardından MAKS'ı hayata geçiren ilk ve tek Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli oldu.      

Süreç nasıl işliyor?

İlçe belediyelerine yapılan inşaat ruhsatı alma, adresi açılmamış meskene adres ve kapı numarası alma, tamamlanan inşaatlara iskan verilmesi işlemlerinin tamamı MAKS sistemi üzerinden yapılıyor. Gerekli tüm belgeleri hazır olan vatandaşlar ruhsat için ilçe belediyesine giderek verilerini kayıt altına alınmasını sağlıyor. Alınan veriler Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı sistem sayesinde Büyükşehir Belediyesi sistemine anında ulaşıyor. Büyükşehir Belediyesi ekipleri de onay işlemleri kısa sürede yaparak vatandaşların söz konusu istekleri zaman kaybı yaşanmadan halledilmiş oluyor. Bilgiler aynı zamanda Ankara'da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sunucularında kayıt altına alınıyor. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kocaeli'ye 50 bin metrekare büyüklüğünde meydan kazandırılacak
  • 29.12.2021 15:28

Kocaeli'ye 50 bin metrekare büyüklüğünde meydan kazandırılacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit ilçesinde, eski perşembe pazarını ...

Ormanya'yı 9 ayda 4,5 milyonu aşkın kişi ziyaret etti
  • 28.09.2021 16:06

Ormanya'yı 9 ayda 4,5 milyonu aşkın kişi ziyaret etti

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince hayata geçirilen Ormanya Doğal Yaşam Parkı'nı y ...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi MIPIM'de!
  • 15.03.2017 14:02

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi MIPIM'de!

Gayrimenkul sektörünün en büyük fuarı MIPIM'e katılan Kocaeli Büyükşehir Belediy ...

Kartepe Teleferik Projesi'nin ihalesi 26 Şubat’ta!
  • 27.01.2021 10:56

Kartepe Teleferik Projesi'nin ihalesi 26 Şubat’ta!

Kocaeli’nde hayal projelerden biri olan Kartepe Teleferik Projes Kocaeli Büyükşe ...