maritbet girişmaritbet
3. Köprü ve 5 tünel Sarıyer'in yüzünü güldürecek

3. Köprü ve 5 tünel Sarıyer'in yüzünü güldürecek

3. Köprü ve İstanbul Belediyesi’nin yıl içinde başlayacağı 5 yeni tünel çalışması etki alanlarındaki bölgelerdeki gayrimenkul fiyatlarını arttırdı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın 16 milyar 100 milyon liralık 2016 bütçesinde, çevre ilçelerin şehrin merkezine bağlantısını güçlendirecek 5 yeni tünel projesinin de yer aldığını açıklaması, gayrimenkul piyasasını hareketlendirdi. İstanbul'da gerçekleşen büyük çaplı alt yapı projelerinin bulunduğu Maltepe, Kartal, Çekmeköy ve Ümraniye gibi ilçelerde konut değerlerinin hızla arttığı göz önüne alınarak, 3. Köprü ve 3. Havalimanı projelerinden ve ilçenin merkeze direkt bağlantısını sağlayacak yeni tünel projelerinin de etkisiyle Sarıyer ve çevresinin de kısa süre sonra yatırımcıların yoğun ilgisine uğraması bekleniyor.

5 yeni tünelle kuzey-güney aksı ve 3. Köprü ile bağlantı yollarıyla doğu-batı aksı ile çevrelenen Sarıyer, İstanbul'un en fazla değerlenen bölgelerinin başında yer alıyor.

SARIYER'DE HIZLI DEĞER ARTIŞI

Dolmabahçe – Levazım, Levazım – Baltalimanı, Baltalimanı – Ayazağa, Ayazağa – Çayırbaşı ve Sarıyer – Zekeriyaköy arasında gerçekleştirilecek tünellerin İstanbul Avrupa yakasında trafik akışını büyük ölçüde rahatlatacağı belirtilirken, özellikle Sarıyer İlçesi'ndeki gayrimenkul projelerinin İstanbul genelinde en yüksek değer artışının yaşanacağı bölgelerin başında geleceği belirtildi.

CBRE Uluslararası Gayrimenkul Danışmanlığı Operasyondan Sorumlu Direktör Önder Akpınar, İstanbul'un yeni alt yapı projelerinin sektöre neler sağlayacağına ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Avrupa yakasında özellikle Zekeriyaköy, Demirciköy ve çevre bölgelerinde gayrimenkul fiyatlarının en büyük değer artışını yaşayacağına inandığımız bölgelerin arasında yer alıyor. 3. köprü güzergahı yani Demirciköy, Zekeriyaköy ve yakın çevresi yanıbaşından geçen Kuzey Marmara Otoyolu'nun da etkisiyle değerine değer katacaktır. Bu değer artışına Sayın Kadir Topbaş'ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı Sarıyer-Zekeriyaköy Tünel Projesi'nin de katkı yapacağı şüphesiz.”

BÖLGEDE ORTALAMA YÜZDE 50 ARTIŞ BEKLENİYOR

Bahçelievler ve Bakırköy'de konut fiyatlarının metro ve metrobüs bağlantısı geldikten sonra önemli artışlar gösterdiğini ve Kartal'da da 2012 yılında metronun da hizmet vermeye başlamasıyla beraber özellikle metro istasyonlarına yakın projelerde konut fiyatlarında %60 - %70 düzeyinde artış sağlandığını vurgulayan Önder Akpınar, “Diğer bir örnek de 2016 yılının son çeyreğinde açılması planlanan Üsküdar-Çekmeköy metrosu güzergahında yaşanmaktadır. Sancaktepe'de metro projesinin adının duyulmasından sonra bile fiyatlar artış seyrine girmiştir" dedi.

Gayrimenkul projelerine olan talebi etkileyen faktörlerin başında, inşaat kalitesi, projenin sahip olduğu sosyal olanaklar ve fiyatlar kadar projeye olan erişim kolaylığının da geldiğini söyleyen Akpınar, “Projeye olan erişim kolaylıkları ve şehrin geri kalanıyla ne kadar kolay ve hızlı bir şekilde entegre olduğu, projeye olan talep de son derece önemlidir. Yani ulaşılabilirlik her şeyin başıdır diyebiliriz. İstanbul gibi büyük şehirlerde bazı gayrimenkullerin değerinin yüzde 90'ını arsa değeri yani lokasyon oluşturur” dedi.

Özellikle üçüncü havalimanı, üçüncü köprü ya da Kuzey Marmara Otoyolu gibi ölçek olarak büyük altyapı projelerinin İstanbul'da köklü değişimlere yol açacağını ve bu projelerin yıllar içinde sürekli artış yaşayacak bölgeler sağlayacağını söyleyen Önder Akpınar, İstanbul'da en büyük değer artışlarından birinin 3. Köprü güzergahında yaşanacağını belirtti.

Gayrimenkule yatırım yapmanın her dönemde cazibesini koruduğuna dikkat çeken Akpınar, “Özellikle İstanbul'da kentsel dönüşüm programı kapsamında kent merkezlerinin daha da öne çıkmasını bekliyoruz. Şehir merkezindeki projeler halen yatırımcı için cazip. Bununla beraber merkezde yer almayıp merkezle bağlantısı güçlenen ya da güçlenecek olan Sarıyer'in kuzey yakası ve Beykoz gibi bölgelerde son 10 yılda arsa değerlerini dört-beş katına çıkardı. Buna endeksli olarak bu artışın Kuzey Marmara Otoyolu ve üçüncü köprünün tamamlanmasıyla da halen erişilebilir olan konut fiyatlarını önümüzdeki yıllarda daha da artıracağını düşünüyoruz” dedi.

TÜNELLER ZEKERİYAKÖY'ÜN DEĞERİNİ ARTIRACAK

Önder Akpınar, açıklamalarına şöyle devam etti: "Tünel projelerin adının duyulması bile proje satış fiyatlarında arttırıcı bir etki gösterdi. Sözkonusu büyük altyapı projelerinin çevresindeki arsa ve konut fiyatlarını şekillendirmede çok önemli bir rol oynadığı yadsınamaz bir gerçek; bunun örneklerini daha önceki büyük altyapı ve üstyapı projelerinde de gördük. Aynı şekilde daha önceleri uzak gibi algılanan ya da yol bağlantıları nedeniyle merkezden kopuk olarak değerlendirilen Çekmeköy, Ümraniye, Kayaşehir ve Zekeriyaköy gibi bölgelerde halen devam eden metro, tünel ve köprü gibi büyük altyapı projelerin tamamlanmasıyla birlikte bölgenin merkezle ilişkisi güçlenerek mevcut talebi daha da arttıracaktır. Dolayısıyla bu bölgelerde geçen yılki ve şu anki konut satış fiyatlarını üçüncü köprü, metro ve havalimanı projeleri tamamlandıktan sonra bulmanız mümkün olmayacak. Son bir yıl içinde bölgedeki konut fiyatlarında yaşanan artış da bunu gösteriyor. Atatürk Havalimanı ve hatta daha yakın bir örnek olarak Sabiha Gökçen Havalimanı'nın bulundukları bölgelere yaptığı etkinin çok daha fazlasının üçüncü köprü ve üçüncü havalimanı arasında yer alan bölgede yaşanacağını düşünüyoruz."

İSTANBUL YABANCI YATIRIMCI İÇİN CAZİP Mİ?

Önder AkpınarYabancılara yapılan konut satışlarının toplam satışlar içindeki payı son iki yıl da yüzde 2 civarındadır. İstanbul yabancılara konut satışlarının en yoğun yapıldığı bölgeler sıralamasında 2014 yılında satılan 20 bin konut ile Antalya'dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Son yıllarda yabancılara yapılan satışlarda yıl bazında yüzde 50'lere varan artışların yaşandığı görülmektedir. Konumu, stratejik önemi ve dinamik ve hızla artan nüfusu sebebiyle, Türkiye'nin en büyük metropolü olarak İstanbul yabancı yatırımcının ilgisini çekmeye devam edecektir.

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kadir Topbaş ve Vasip Şahin'den yağmur açıklaması!
  • 18.07.2017 16:35

Kadir Topbaş ve Vasip Şahin'den yağmur açıklaması!

İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ...

Yavuz Sultan Selim Köprüsü sisler içinde!
  • 25.04.2017 15:15

Yavuz Sultan Selim Köprüsü sisler içinde!

İstanbul'un iki yakasını 3. kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün sisle ...

Kadir Topbaş, Beykoz metrosu hakkında konuştu
  • 13.04.2017 11:13

Kadir Topbaş, Beykoz metrosu hakkında konuştu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beykozlulara metro müjdesi ve ...

Önemli çalışmalar yapıyoruz
  • 05.02.2017 16:26

Önemli çalışmalar yapıyoruz

Fikirtepe Kentsel Dönüşüm projelerinin temel atma törenine katılan İstanbul Büyü ...

Kadir Topbaş'tan metrobüs güzergahında metro açıklaması!
  • 24.09.2016 13:38

Kadir Topbaş'tan metrobüs güzergahında metro açıklaması!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metrobüs kazasının ardından a ...