maritbet girişmaritbet
24 Gayrimenkul Portföy Yatırım, Türkiye'de ilk olacak!

24 Gayrimenkul Portföy Yatırım, Türkiye'de ilk olacak!

Türkiye'de bir ilk olarak lanse edilen 24 Gayrimenkul Portföy Yönetim, SPK onayıyla faaliyetlerine başlayacak.

24 Gayrimenkul önderliğinde kurulan 24 Gayrimenkul Portföy yönetim, bugün Bebek Chilai'de yapılan toplantıyla basına tanıtıldı. 24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, CEO Ahmethan Yılmaz, Portföy şirketinin müdürleri Erdem Güler ve Fevzi Zakiroğlu'nun katıldığı toplantıda önemli konular masaya yatırıldı. 24 Gayrimenkul CEO'su, portföy şirketiyle ilgili olarak '24 Gayrimenkul projeleri bu portföy içerisinde yer almayacak' ifadesi kullandı. Primo adı verilen ilk alım satım fonuyla ilgili çalışmalar tamamlandı.

10 yılda 10 milyar liralık portföy hedefi

Toplantıda ilk söz alan Aziz Yeniay, şirketle ilgili olarak ‘Bu sistem daha profesyonel bir yatırım aracı. Zaten SPK'ya portföy oluşturma konusunda gerekli talepler yapıldı ve Türkiye'de ilk olacak. İlk 3 yıllık bir süreçte 1 milyar liralık hedefliyoruz. İlk etapta 100 milyon liralık portföy başvurusunda bulunduk. 10 yılda 10 milyar liralık bir portföye ulaşabiliriz. Ülke olarak gayrimenkul sektöründe hala gerideyiz. Bu nedenle önümüzdeki 20-30 yıl çok hareketli olacak' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de yatırım yapmak isteyenlere yol gösterecek

Konuyla ilgili önemli detaylar aktaran ve portföy konusunda önemli bir geçmişe sahip olan Erdem Güler ‘Gayrimenkul yatırım fonları, Türkiye'de yatırım yapmak isteyenlere yol gösterecek. Bu fonla birlikte yatırımcının vergisel boyutta avantajları olacak. Ülkemizde inşaat hacmi 25 milyar euro seviyelerinde. Dünyada ise bu rakam 10 trilyon dolar bazında. Bunun yüzde 17'si Çin'de. İnşaat yapmıyormuş gibi görünen Almanya ve İngiltere dahi dünyadaki rakamın yüzde 3'lük bölümünü kapsıyor. Üstelik bunlar altyapı değil konut rakamlarını göstermekte' diye konuştu.

3 fon yatırımcılarla buluşacak

24 Gayrimenkul Portföy Yönetimi 3 bölümde faaliyet gösterecek. İlk olarak orta vadeli gayrimenkul alım-satım fonuyla başlayacak olan projede ikinci bölüm arsa fonu üçüncü bölüm ise kira fonu olacak. Özellikle son iki fona Dubai başta olmak üzere Körfez ülkelerindeki yatırımcıların ilgi göstermesi bekleniyor. 3. Havalimanı başta olmak üzere büyük yatırımlar çevresinde yer alan arsaların bu sayede yüksek kazançlarla satılması hedefleniyor. Öte yandan 24 GPY yetkilileri Dubai Cityscape Global 2015 Fuarı'nda yatırımcılarla önemli görüşmelerde bulunacak. Dünyaca ünlü bir emeklilik şirketi, Türkiye'deki gayrimenkul fonuna 450 milyon euro yatırımla adım atmayı düşünüyor. Bunun için 24 GPY ile görüşmeler devam ediyor.

Kuralları SPK koyuyor

Gayrimenkul Yatırım Portföyü ile ilgili olarak SPK'nın belirlediği kurallar var. SPK, yatırım için nitelikli yatırımcı istiyor. Bu yatırımcının bankada en az 1 milyon liralık nakit parası ve mevduatı olması gerekiyor. Ayrıca oluşacak portföylerin 10 milyon liranın altında olmaması gerekiyor. Ayrıca SPK şu anda fonlara arsa veya kat karşılığı inşaat yapma izni vermiyor. Sadece alıp satma yetkisi vermekte.

Fonlara el konulamaz, devlet garantisi altında

Öte yandan bu sistem devlet garantisi altında. Fonlar, fonu oluşturan kişiler tarafından oluşturulmalıdır. Ayrıca fonlar kamu alacaklarının dışında kalıyor. Yani fonlara hiçbir şekilde el konulamaz veya haczedilemez. Şirket veya şahıslar yatırım sürecinde cazip vergi avantajlarına sahip ve yüzde 100 devlet garantisi altında. Ayrıca fonların her aşaması SPK tarafından detaylıca inceleniyor.

Maketten satış yok ancak SPK çalışıyor

Toplantıda Erdem Güler'in verdiği diğer bir detay ise fon yatırımları ipotekli ürüne yapılabiliyor. Ancak İskanı olmayan bir yapıya yatırım yapılmasına izin verilmiyor. 24 GPY, kat irtifakı aşamasında yatırım için SPK'ya talepte bulunacak. Öte yandan 24 GPY'da maketten satışın yapılacağı bir portföy olmayacak. Bununla ilgili olarak Aziz Yeniay ‘Maketten satış Türkiye'de istismar ediliyor. SPK bu konu üzerinde çalışıyor. Proje tamamlama sigortasıyla birlikte fonlar ancak bu şekilde yatırım yapabilir' ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul fonlarının yatırımcılara avantajları neler?

  • Gayrimenkullerin menkul kıymetleştirilmesine imkan veriyor.
  • Büyük ölçekli gayrimenkullere likidite kazandırıyor.
  • Yatırımcılarına şeffaf ve denetlenen bir ortamda istikrarlı olarak gayrimenkul geliri (kira-satış kazancı) sağlıyor.
  • Yatırımcılar için vergi avantajları bulunuyor.
  • Yatırım fonu nezdinde kazanç üzerinden Kurumlar Vergisi ödenmiyor.
  • Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına (GYO) göre fonların açık uçlu olabilmesi ve Hisse Senetleri Borsası'ndaki fiyat hareketlerinden etkilenmemesi gibi farkları bulunuyor.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

 

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Aziz Yeniay 'Gayrimenkul, Türkiye'nin kalkınması demek'
  • 12.05.2016 16:54

Aziz Yeniay 'Gayrimenkul, Türkiye'nin kalkınması demek'

24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, 15. Gayrimenkul Zirvesi'nde k ...

İstanbul'daki emlak değerleri daha yukarı çıkacak!
  • 31.03.2016 10:03

İstanbul'daki emlak değerleri daha yukarı çıkacak!

24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, emlak fiyatlarının yükselmeye ...

Ahmethan Yılmaz, İstasyon 24 ve Airport 24'ü anlattı!
  • 18.04.2015 09:46

Ahmethan Yılmaz, İstasyon 24 ve Airport 24'ü anlattı!

24 Gayrimenkul CEO'su Ahmethan Yılmaz, yeni projeleri İstasyon 24 ve Airport 24' ...

Rant vergisinde en önemli kriter adalet!
  • 22.01.2015 13:41

Rant vergisinde en önemli kriter adalet!

24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, rant vergisi sürecinde en öne ...

Eski belediye başkanı inşaat şirketi kurdu, projeye başladı
  • 21.10.2014 11:55

Eski belediye başkanı inşaat şirketi kurdu, projeye başladı

Küçükçekmece eski Belediye Başkanı Aziz Yeniay, 24 Gayrimenkul'ün yönetim kurulu ...

Aziz Yeniay, emlaktasondakika'yı tercih etti
  • 16.09.2014 11:54

Aziz Yeniay, emlaktasondakika'yı tercih etti

24 Gayrimenkul'ün Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, CNR Emlak 2014 Fuarı'nda e ...