maritbet girişmaritbet
21. yüzyılın yıldızı Türkiye olacak!

21. yüzyılın yıldızı Türkiye olacak!

ABD'li fütürist mimar Roy Strickland, Türkiye'ye dair son derece parlak bir öngörüde bulundu


Gyoder'in davetlisi olarak Türkiye'ye gelecek olan ABD'li fütürist mimar Roy Strickland 10. Gayrimenkul Zirvesi'nde Türkiye'ye dair son derece parlak bir vizyon çiziyor. Michigan Üniversitesi Şehir Planlama Bölüm Başkanı olan ve çalışmalarıyla Londra, Paris, Tokyo ve New York gibi büyük kentlerin planlama süreçlerini etkileyen Strickland'e göre Türkiye 21. yüzyılın örnek ülkesi olacak!

2000 yılından bu yana düzenlediği gayrimenkul zirvelerini 2009 yılı itibariyle ISTANBUL REstate Gayrimenkul Fuarı ile birleştirerek Türkiye'nin ilk uluslararası katılımlı bölgesel gayrimenkul fuarını sektöre kazandıran GYODER'in davetlisi olarak Türkiye'ye gelecek olan fütürist mimar Roy Strickland Türkiye'nin kaydettiği gelişmelerden son derece ümitli. Kentsel dönüşüm çalışmaları, ulaşım ağları ve alt yapı çalışmaları ile Türkiye'nin 21. yüzyılın yıldızı olacağına inanan Strickland, 20. yüzyıldaki ABD ile Türkiye arasında bir karşılaştırma yapacak ve yeni yüzyılın planlama çalışmalarında, Türkiye'deki özel ve kamu sektörlerinin faydalanacağı uluslararası modelleri de anlatacak.

15 Haziran 2010 Salı günü düzenlenecek olan 10. Gayrimenkul Zirvesi'nin konuk konuşmacısı Strickland, konu hakkındaki görüşlerini şöyle dile getiriyor: "Türkiye bir yandan küresel siyasi ve ekonomik sahnede varlığını gitgide daha güçlü bir şekilde ortaya koyarken bir yandan da kent, kasaba ve bölgelerindeki bu gelişme çabalarının pek çok fırsatı da beraberinde getirmesinin avantajından faydalanıyor. Bu fırsatlar, II. Dünya Savaşı'nın ardından ABD'nin yakaladığı fırsatlarla büyük bir benzerlik taşıyor. O sıralarda ABD'de ülke ekonomisinin toparlanmasıyla evler, eğitim kurumları ve yollar, tüm ülkeyi kapsayan geniş çaplı bir hamleyle yeniden yapılandırılmıştı. Türkiye'de yükselen orta sınıf, sayısı giderek artan eğitimli ve fırsat arayışı içindeki genç nüfus, dinamik bir özel sektör var. Ayrıca, uluslararası yatırımlar için de oldukça cazip bir ülke haline gelen Türkiye, sürdürülebilir kentler ve kasabalar, ulaşım sistemleri, eğitim merkezleri, temiz endüstriler ve ekonomik büyüme fırsatını yakalayarak, kamu ve özel sektör işbirliğiyle geleceğini planlayabilir. Bu süreçlerin başarıyla tamamlanmasının ardından Türkiye 21. yüzyılın örnek ülkesi olacaktır."
 
Roy Strickland kimdir?
ABD'de bulunan Michigan Üniversitesi'nde Şehir Planlama Bölüm Başkanı olarak görev yapan Roy Strickland, çalışmalarıyla Londra, Paris, Tokyo ve New York gibi dünyanın önde gelen kentlerindeki yapılandırma çalışmalarını büyük ölçüde etkilemiştir. Mimari ve şehir planlama çalışmaları yürüten Strickland'ın uzmanlık konusu ise yerleşim bölgeleri ve kamusal alanlardır. Birçok tasarım projesinin yaratıcısı ve yöneticisi olarak görev yapan ve tasarladığı kentsel planlama projeleri Amerika'nın pek çok üniversitesinde ders olarak okutulan Roy Strickland, geliştirdiği öğrenim kenti stratejik planıyla da yeni bir eğitim sistemi ortaya koymuştur. Bu kapsamda sağlıklı bir mahallenin başarılı eğitim sağladığını ve bunun okul sistemine de çevre mahalleler olarak yayılması yaklaşımını savunan Strickland, okulları şehir planlamacılığının yeni neferleri olarak görevlendirmiş ve ülke genelinde 1 milyar dolar değerinde okul ve kamusal alanları geliştirme amaçlı projenin oluşumuna ve gelişimine katkıda bulunmuştur. New York'taki Union Square ve Bryant Park gibi önemli kamusal alanların da tasarımcısı olan Roy Strickland'ın okullar, şehircilik ve yerleşim birimleri üzerine yayınlanmış pek çok makale ve eseri bulunmaktadır. Türkiye'yi de yakından takip eden ve çeşitli kuruluşların davetlisi olarak daha önce pek çok kez ülkemize gelen Roy Strickland, 2050'li yılların Rize'sinin nasıl olması gerektiğine dair bir raporun hazırlanmasında da görev almıştır.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz