maritbet girişmaritbet
2019’da uygulanan güncel konut kampanyaları!

2019’da uygulanan güncel konut kampanyaları!

Konut kredisi faiz indiriminden vergi indirimlerine kadar konut sektörü için birçok kampanya uygulandı.

2018'in ikinci yarısından itibaren yaşanan kur krizi sonrasında artan konut kredisi faiz oranları ve düşen konut satışlarını normal seviyeye taşıyıp konut sektörünü de konut alacak vatandaşı da mağdur etmemek için sektörden, bankalardan ve de devletten bir dizi kampanya eş zamanlı olarak uygulanmaya başladı.

Vergi  İndirimleri 

2018 Mayıs ayında düşüş gösteren konut satışlarını hareketlendirmek için konutta uygulanmaya başlayan KDV ve tapu harcı indirimleri 31 Ekim'de diğer sektörleri de kapsayacak şekilde yıl sonuna kadar uzatılmıştı. 1 Ocak itibari ile ise otomotiv, mobilya, beyaz eşya ve konutta uygulanan indirimler 31 Mart tarihine kadar tekrar uzatıldı. 

Vergi indirimleri kapsamında konutta KDV oranları %18'den %8'e, tapu harçları ise %4'ten %3'e düşürüldü. Uygulanan indirimlerle beraber 500 bin TL'lik bir konutun KDV oranı %18'den %8'e düştüğünde ödenecek tutar 90 bin TL iken indirimle 40 bin TL'ye düşüyor. Aynı konut için indirimden önce ödenen tapu harcı 20 bin TL iken kampanya ile beraber bu rakam 15 bin TL'ye düşüyor. Böylelikle kampanya kapsamında 500 bin TL'lik konut için 52 bin 500 TL vatandaşın cebinden daha az çıkıyor. Kampanyadan yararlanabilmek için son tarih 31 Aralık 2019.

Yüzde 0.98 Konut Kredisi Kampanyası

Konut kredisinde %0.98 faiz oranı artık sembolik bir hal aldı. 2018 Mayıs döneminde kamu bankalarının konut kredisi faiz indirimi kampanyası dahilinde uyguladığı faiz oranı daha sonra konut sektörünün ekim döneminde uyguladığı Türkiye için Kazanç Vakti projesinde de uygulandı.

Ziraat Bankası ile konut sektörü arasında Aralık ayında başlatılan işbirliği ile %0.98 konut kredisi faiz oranı tekrar devreye girdi. Konut sektörünün de destekleri ile üç kamu bankası, üç katılım bankası ve bir özel banka tarafından anlaşmalı konut projelerinde %0.98 faiz oranı uygulanmaya devam ediyor.

Kampanya dahilindeki anlaşmalı konut projeleri için 200.000 TL tutarda 120 ay vadeli konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin aylık ödemeleri 3.500 TL olurken, toplam geri ödeme miktarı ise 426 bin TL'ye karşılık geliyor.

Kampanyanın son tarihi belli olmasa da sektör temsilcilerinden yapılan açıklamalarda kampanyanın Ocak sonunda son bulabileceği tahmin ediliyor.

Gerçekleştirilen düşük faizli konut kredisi kampanyaları ve konut alımlarında uygulanan vergi indirimlerine ek olarak konut sektöründen yapılan açıklamalara göre konut fiyatlarında da indirimler ve düşük peşinat kampanyaları sunuluyor. 

Konut sektörünün çatı kuruluşlarının temsilcileri yaptıkları ortak açıklamalarda artan maliyetlerin şu an için konut fiyatlarına yansımadığını kısa süre sonra konut fiyatlarında ciddi artışların yaşanacağını bildirerek kampanyalar devam ederken düşük fiyatlardan konut almak için en uygun vakit olduğunu belirtiyor. 

İmar Barışı

Bir diğer fırsat ise 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış imara aykırı yapılar için yapı kayıt belgesi verilmesine ilişkin uygulamaya giren imar barışı kampanyası. 

İmara aykırı yapıları belgelendirerek konutların elektrik, doğalgaz gibi hizmetleri almasını kolaylaştırırken satışının ve satışı esnasında konut kredisine uygun hale geldiği için konutun değer artışını sağlayan imar barışında bugüne kadar 9 milyon 687 bin bağımsız bölüm için başvuru gerçekleştirilirken toplam 17 milyar TL tutarda gelir toplandı. 

2018 Ekim ayında ilk kez uzatılan imar barışı 2018 sonunda son bulacakken yoğun talep üzerine son kez 15 Haziran 2019'a kadar uzatıldı. İmar barışından yararlanmak isteyip finans zorluk çeken vatandaşlar için Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank düşük faiz oranlarıyla kampanyalı imar barışı kredisi kullandırıyor.

Kredi Pazarı

Yorum Yaz

Benzer Haberler

3,15 milyar TL’lik konut kredisi alacağı menkul kıymetleştirildi
  • 12.12.2018 18:11

3,15 milyar TL’lik konut kredisi alacağı menkul kıymetleştirildi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Türkiye Sermaye Piyasaları Birilği'nin ...

Paşa Karadeniz sektördeki gelişmeleri değerlendiriyor
  • 09.04.2012 10:43

Paşa Karadeniz sektördeki gelişmeleri değerlendiriyor

Karden İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Paşa Karadeniz, inşaat sektörünü ve konut k ...

Çetin Altay, Cihangir'den Bahçeşehir'e taşındı!
  • 03.07.2021 16:43

Çetin Altay, Cihangir'den Bahçeşehir'e taşındı!

Ünlü oyuncu Çetin Altay, uzun yıllar yaşadığı Cihangir bölgesinden Bahçeşehir'e ...

Everest Dağı, tırmanışa yeniden açıldı!
  • 07.05.2021 10:41

Everest Dağı, tırmanışa yeniden açıldı!

Geçen yıl turlara kapatılan Everest Dağı'nın kuzey yamacını tekrar dağcılara açt ...

Türkiye'nin Otomobili TOGG'a bir ödül daha!
  • 19.04.2021 09:15

Türkiye'nin Otomobili TOGG'a bir ödül daha!

TOGG mobilite alanında iF Tasarım Ödülü'nü alan ilk Türk markası oldu. ...