maritbet girişmaritbet
"2019 için geleceğe daha umutla bakıyoruz"

"2019 için geleceğe daha umutla bakıyoruz"

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdür Makbule Yönel Maya 2019 yılının ilk günlerinde sektöre yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu.

2018 yılını geride bıraktığımız bugünlerde bazı bankaların yıl sonu yaptığı konut kredisi faizlerindeki kampanya etkisini sürdürüyor. Gerek inşaat firmaları gerek gerek bankalar sektöre hareket getirmek ve stokları eritmek için iş birliği yaptı. Ev alacakları heyecanlandıran kampanya ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın dar gelirliler için verdiği ev müjdesi yılı güzel kapatmamızı sağladı.

Konut sektörü için 2018 değerlendirmesi yapan ve 2019 öngörülerini aktaran TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdür Makbule Yönel Maya,  “2019 için geleceğe daha umutla bakıyoruz” dedi. 

“2018 yılını gayrimenkul piyasaları için değerlendirirken son 2 yılı beraber düşünmek faydalı olacaktır. Nitekim gayrimenkulde 2016 yılı ortasından itibaren kendini hissettirmeye başlayan ve geçtiğimiz 10 yıldan farklı bir pazar ve psikoloji oluşmaya başlamıştı. Bu durumun ortaya çıkmasında da hiç şüphesiz 2005 -2015 yılları arasındaki gayrimenkul hikayesinin artık 2016 itibarıyla farklılaşmak zorunda olduğunu yavaş yavaş hissetmeye başlamıştık. Nitekim 2018 yılında da bu trendin artarak devam ettiğini söyleyebiliriz. Konut tarafında elde kalan stokların eritilmesi, ticari gayrimenkul tarafında beklentileri tam karşılamayan arz ve arz stokunun katlanarak artışı derken son çeyreğe yaklaşırken döviz kira ve satış değerlerinin TL'ye dönmesi konuları belki de en çok konuşulan hususlar olmuştur. Bu iki konunun dışında artan inşaat maliyetleri, finansman bulmadaki zorluklar, kredi yeniden yapılandırmaları, konut kredisi faiz oranlarındaki artış derken daha çok finansal konu başlıkları gayrimenkul sektörünün gündemini belirledi diyebiliriz 2018 yılında… Son dönemde bu konu başlıklarına bir de TL karşısında değerlenen USD ve Euro ile birlikte, yurtdışında yaşayan Türklerin ve yabancıların ülkemizde gayrimenkul edinimleri noktasında bir hareketlilik ve buna yönelik teşvik ve yasal mevzuat değişikliklerini gördük diyebiliriz” dedi.

2019'DA SEKTÖRDE HANGİ KONULAR KONUŞULACAK?

2019'da sektörde ele alınacak konuları da değerlendiren Maya, “2019 için geleceğe daha umutla bakıyoruz elbette… Konut fiyatlarında reel artışta gerileme 2016 yılından itibaren devam ediyor. Bunu biraz fiyatlarda normalleşme olarak değerlendirirsek 2019'da bu normalleşmenin gayrimenkul yatırımları anlamında bir potansiyel oluşturabileceğini düşünüyorum. Diğer taraftan bankaların ellerindeki gayrimenkul portföylerini toplu satma potansiyelleri, borçtan ötürü elden çıkarılmak istenen gayrimenkuller piyasayı 2019 yılı için bir miktar hareketlendirebilir. Son olarak da Emlak Katılım Bankası ile konut finansmanı tarafında alternatif çözümler, kredili konut alımına alternatif oluşturabilecek modeller, ticari gayrimenkulde ise yeniden konumlandırmayı 2019 yılında daha çok konuşabiliriz” açıklamasında bulundu. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!
  • 17.05.2022 09:15

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berekete" prog ...

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor
  • 01.12.2021 09:24

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; 'Zam gelecek’ beklentisiyl ...

Altan Elmas: Konut fiyatlarında yüzde 60'lık artış bekleniyor
  • 09.11.2021 10:16

Altan Elmas: Konut fiyatlarında yüzde 60'lık artış bekleniyor

A Para'da yayınlanan Emlak Avcısı programına katılan KONUTDER Başkanı Altan Elma ...

Faiz indi, ev fiyatları uçuşa geçti!
  • 03.11.2021 16:23

Faiz indi, ev fiyatları uçuşa geçti!

Kamu bankaları, konut kredileri faiz oranlarında indirim yapınca bu durum beklen ...

Konut fiyatlarındaki artış medyanın gündeminde!
  • 18.09.2021 13:39

Konut fiyatlarındaki artış medyanın gündeminde!

2021 yılı itibarıyla hem kiralık hem satılık ev fiyatlarında yükselme meydana ge ...