maritbet girişmaritbet
1+1'ler eşya deposu mu olacak?

1+1'ler eşya deposu mu olacak?

Habip Arıkan, mütekabiliyet yasasından ülke olarak fayda sağlamamız için, hedef kitlenin yaşam tarzına uygun projeler yapılması gerektiğine dikkat çekiyor: 'Araplar 1+1 daireyi niye alsın. Onların kültüründe kapıdan direkt salona geçiş yok. İçeri girer girmez salon gözükmesin istiyorlar. İnşallah o stüdyolar, 1+1'ler eşya deposu olmaz

 

Habip Arıkan, mütekabiliyet yasasından ülke olarak fayda sağlamamız için, hedef kitlenin yaşam tarzına uygun projeler yapılması gerektiğine dikkat çekiyor: 'Araplar 1+1 daireyi niye alsın. Onların kültüründe kapıdan direkt salona geçiş yok. İçeri girer girmez salon gözükmesin istiyorlar. İnşallah o stüdyolar, 1+1'ler eşya deposu olmaz.'
 
Arıkan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Habip Arıkan mütekabiliyet yasasının orta-uzun vadede Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacağını ancak önce hedef kitlenin yaşam tarzına ve beklentilerine uygun projeler geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Arıkan, 'Mütekabiliyetle birlikte, elindeki stüdyo ve 1+1 daire stokunu bitireceğini düşünenler hayal kırıklığına uğrayabilir' dedi ve ekledi; 'İnşallah o daireler ileride kulanmadığımız eşyaları koyduğumuz depolara dönüşmez.'
 
- Sektör genelinde satışlar nasıl gidiyor?
 
Sektör aslında 1 yıldır krizde. Bu kriz ne zaman biter biliyor musunuz... Ben pazar günü gazeteyi açtığımda, dış cephesi, mimari yapıları, satış rakamları, sosyal donatıları aynı onlarca proje değil de farklılaşan projeler gördüğümde krizin bittiğini düşüneceğim. 
 
- Mütekabiliyet yasasının etkilerini ne zaman görmeye başlayacağız?
 
Mütekabiliyet dediğiniz olay, orta ve uzun vadede etki yapabilecek bir şeydir. İmzaları görmeden '100 sattım, 300 sattım'lara inanmıyorum. Yabancılar almak istedikten sonra Türkiye'den konut alıyordu zaten. Bizim mütekabiliyet için önce hedef pazarları belirlememiz, sonra bu hedef pazarlara uygun projeler üretmemiz gerekiyor. Oysa pazarın genel olarak hedefi mevcut stokları eritmek. 
 
- Mevcut konut stokuna yabancı yatırımcı ilgi göstermeyecek mi sizce?
 
Arap yarımadasından gelecek insanlar, büyük evler isteyecekler. Bizim ülke olarak halihazırdaki stoklarımızın çoğu, 1+0,1+1 ve 2+1. Otel odasında bile kat kapatan Arap işadamı neden gelip 1+1 alsın. Mesela, kapıdan direkt salona geçiş Arapların kültüründe yok. İçeri girdiğinde salon görünmesin istiyorlar. 
 
- Yatırım için alabilirler...
Zaten en büyük problem de bu; yaşamaya mı, ranta mı gelecekler. Şehirde yaşamayan projeler oluşması en büyük tehlike. Yaşayan mekanlar, yaşayan projeler üretmemiz lazım. Ancak o zaman mütekabiliyetin katkısı büyük olur. Bu ufak evler inşallah ileride kullanmadığımız eşyalarımızı koyduğumuz depolar haline dönüşmez.
 
Park Village projesi bizim hayalimizdi
 
- Park Village'den önce neler yaptınız?
 
Babam Osman Arıkan, 70'li yılların başında eğitim sektörü ile ticari hayata başladı. Dershane, yayıncılık gibi sektörlerde uzun süre çalıştı. Aile büyüklerimiz, amcalarımız hala o sektörde devam ettiği için, 'Eğitimci Arıkan'lar' diye anılıyoruz. Arıkan Yapı gayrimenkul sektörüne odaklanan, bağımsız bir şirket. Bizim kurumsal anlamda gayrimenkul geliştirme projelerimiz 2004'te başladı. Park Village'ın inşaatına ise 2012 başında başladık. Bu proje bizim hayalimizdi.
 
Organik tarım merdivensiz hayat için geldiler
 
- Nedir 'devrim', anlatır mısınız?
 
Proje Büyükçekmece Göl Vadisi'nde. Çarpık yapılaşmanın olmadığı, bir villa kentinin kurulduğu bölgedeyiz. Bölgede yüksek yapılara izin verilmiyor. 144 tam müstakil villa, 270 bin metrekare yeşil alan var. Türkiye'de, Avrupa'da ilk defa bir yaşam projesi, içinde merdiven olmayan, tamamı tek katlı villalardan oluşuyor. Merdivensiz olması, organik tarım yapılması, insanları etkiledi. Kapısından girdiğiniz anda Ege'de zeytincilikle uğraşan bir kasabada olduğunuzu hissedeceğiniz bir proje oldu.
 
Projenin yarısını 5 ayda sattık
 
- Satışlar nasıl gidiyor?
 
5 ayda projenin yarısından fazlasını sattık. Fiyatlar 560 bin dolar + KDV'den başlıyor En pahalı villamız ise 850 bin dolar. 
 
- Yabancıya satış yaptınız mı?
 
Ortadoğu'dan gelen insanlar daha şatafatlı yapılar istiyorlar. Biz son derece sade, şatafattan uzak bir proje yapıyoruz. Gelenlere de 'Eğer sizin dünyanızda şatafat, gösteriş varsa, burada mutlu olamazsınız' diyoruz. Çünkü biz burada bir kasaba hayatı vaat ediyoruz.
 
ÇEŞME'DE YATIRIM DÜŞÜNÜYORUZ
 
- Park Village'nin devamı gelecek mi?
 
Farklı şehirlerinde bu projeyi sürdürmek istiyoruz. Şu anda İstanbul'da ve Çeşme'de üzerine konuştuğumuz araziler var. Bize şehir merkezine gelin diyorlar, ancak merkeze yaklaştıkça fiyatlar artıyor ve biz kimseye 3.5 - 4 milyon dolara villa satma hevesi içinde değiliz. Biz 600-700 bin dolar mertebesinde bu ürünü tüketiciyle buluşturmak istiyoruz. Milyonlarca dolara ürün satmak istemiyoruz.
 
Şenay KÖŞDERE/Akşam 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in etkisini anlatıyor
  • 21.06.2014 15:56

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in etkisini anlatıyor

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in Yasası’nın otomotive yansımasını anlatıyor Kosif ...

Habip Arıkan Park Village projesini anlatıyor!
  • 24.07.2013 13:44

Habip Arıkan Park Village projesini anlatıyor!

Arıkan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Habip Arıkan, Park Village projesinin detayla ...

Habip Arıkan, 'Park Village Projesi Hayalimizdi'
  • 09.12.2011 17:58

Habip Arıkan, 'Park Village Projesi Hayalimizdi'

Arıkan Yapı Genel Müdürü Habip Arıkan, Büyükçekmece'deki Park Village Projesi'ni ...

Arıkan Yapı'dan villaya yeni bir boyut
  • 05.12.2011 17:46

Arıkan Yapı'dan villaya yeni bir boyut

Arıkan Yapı müstakil villa projelerine Park Village projesi ile yeni bir boyut k ...

Mütekabiliyet tasarısı tamamlandı
  • 05.12.2011 17:43

Mütekabiliyet tasarısı tamamlandı

Yabancıların mülk satın alabilmesini sağlayan mütekabiliyet tasarısı tamamlandı. ...

Arıkan İnşaat Basın Lansmanı
  • 29.11.2011 14:31

Arıkan İnşaat Basın Lansmanı

Arıkan İnşaat Genel Müdürü Habip Arıkan, Park Village projesini anlatıyor ...