maritbet girişmaritbet
Safranbolu'da 19 tarihi konak restore edilecek!

Safranbolu'da 19 tarihi konak restore edilecek!

18-20. yüzyıl arasında inşa edilmiş bin 250 tescilli yapının bulunduğu Safranbolu'da, 19 tarihi konağın restorasyonu yapılacak

 

Karabük'ün Dünya Miras Listesi'nde bulunan Safranbolu ilçesindeki 19 tarihi konak restore edilecek. 
     
Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme ve köprülerin yanında, genellikle üç katlı, 6-8 odalı, ihtiyaçlara uygun tasarlanmış, estetik biçimde şekillendirilmiş geleneksel konaklar için koruma çalışmaları yapılıyor. 
     
Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18-20. yüzyıl arasında inşa edilmiş bin 250 tescilli yapının bulunduğu Safranbolu'nun, tarihi bölgesiyle yeni yapıların arasındaki doku farklılığını ortadan kaldırmak için restorasyonu kararlaştırılan 19 tarihi konaktan 3'ünün projesinin hazırlandığını belirtti. 
     
Söz konusu projenin Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandığını ifade eden Aksoy, diğer 16 konağın projelerinin de bu ay içinde tamamlanacağını bildirdi. 
     
Aksoy, atalarından kalan tarihi eserleri gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini dile getirerek, ''Bizim en büyük görevimiz budur. İlçemizde bulunan eserleri korumadaki başarımızla 'Korumanın Başkenti' unvanını aldık. Eserleri içinde yaşayarak koruyoruz. Şimdiye kadar ilçemizde bulunan konakların yüzde 40'lık bölümü restore edildi. Şimdi yüzde 60'lık kısım için çalışıyoruz. Kıranköy ile tarihi bölge arasında doku farklılığı oluşturan tarihi eserleri belirledik" diye konuştu. 
 

 

 

     
Ödenek hazır
 
     
Yapılacak restorasyonlar için Kalkınma Bakanlığı'ndan ödenek aldıklarını ve ödenek sıkıntısı yaşamadıklarını anlatan Aksoy, Türkiye'deki yaklaşık 50 bin tescilli eserden 1250'sinin Safranbolu'da bulunduğunu kaydetti. 
     
Aksoy, bu nedenle sorumluluklarının çok büyük olduğuna dikkati çekerek, bu eserlerin korunması gerektiğini dile getirdi. 
     
İlçede restorasyon gereken bütün yapıların onarılacağını belirten Aksoy, ''Restorasyon dışında birçok yapının da cephe giydirmeleri olacak. Kalkınma Bakanlığı bu tür çalışmalar için hazırladığımız projelere 1,5 milyon lira ödenek gönderdi" dedi. 
     
TOKİ desteği
     
Birçok konağın da vatandaşlar tarafından restore edildiğini vurgulayan Aksoy, devlet-vatandaş iş birliği kapsamında çoğu eseri kurtardıklarını bildirdi. 
     
Aksoy, özellikle Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ), tarihi yapılar için kredi verdiğini anlatarak, şöyle devam etti: "Korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için bu güne kadar destek sağlandı. TOKİ, 2013 yılıyla artan maliyetler ve enflasyon oranını göz önünde bulundurarak kredi üst limitini 115 bin lira olarak belirledi. TOKİ, bu yıl restorasyon kredisi başvurularını 8 Nisan-3 Mayıs arasında kabul edecek. Her bir proje için keşif özetinin yüzde 70'ine kadar ve en fazla 115 bin lira olmak üzere kredi kullandırılabilecek." 
     
Ahmet Özler / AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Batı Karadeniz'in tatil beldeleri bayramı dolu geçirdi
  • 06.05.2022 16:28

Batı Karadeniz'in tatil beldeleri bayramı dolu geçirdi

Tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle ünlü Bartın'ın Amasra, Karabük'ün Safra ...

Safranbolu'da tarihi sokak yeniden düzenlenecek
  • 01.02.2022 11:32

Safranbolu'da tarihi sokak yeniden düzenlenecek

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde tarihi y ...

Safranbolu UNESCO ile "dünya markası" oldu
  • 16.12.2021 16:46

Safranbolu UNESCO ile "dünya markası" oldu

Vali Fuat Gürel, "UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alması; bütün dünya ...

Safranbolu'daki 23 tarihi dükkanın restorasyon çalışmasına başlandı
  • 11.10.2021 16:02

Safranbolu'daki 23 tarihi dükkanın restorasyon çalışmasına başlandı

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "en iyi korunan 20 kent" arasında bul ...

Safranbolu'nun tarihi konakları salgın sürecinde nefes oldu
  • 06.01.2021 11:52

Safranbolu'nun tarihi konakları salgın sürecinde nefes oldu

Karabük'ün, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi yapılarıyla ünlü Saf ...

Caddebostan sahilindeki müsilaj yoğunluğu azaldı
  • 26.06.2021 12:35

Caddebostan sahilindeki müsilaj yoğunluğu azaldı

"Müsilaj Temizleme Seferberliği" kapsamında temizlik çalışmaları sürerken Caddeb ...