maritbet girişmaritbet
Malatya Darende’deki Somuncu Baba Külliyesi açıldı!

Malatya Darende’deki Somuncu Baba Külliyesi açıldı!

Malatya'nın Darende ilçesinde bakım-onarım çalışmaları tamamlanan ve içerisine yeni bir cami inşa edilen Somuncu Baba Külliyesi, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın katıldığı törenle açıldı

Malatya'nın Darende ilçesinde bakım-onarım çalışmaları tamamlanan ve içerisine yeni bir cami inşa edilen Somuncu Baba Külliyesi, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın katıldığı törenle açıldı.

Bozdağ, açılışta yaptığı konuşmada, tarihte milletlerin kültürlerinin ve medeniyetlerinin temel taşlarını oluşturan, gelecek çağlara etki eden büyük insanlar olduğunu belirtti.

İnsan hayatının sırrını çok iyi bilen büyüklere bütün insanlığın ihtiyaç duyduğunu dile getiren Bozdağ, Türk tarihinin de bu anlamda büyük insanlarla dolu olduğunu söyledi. Bunlardan birinin de "Somuncu Baba" olarak tanınan Şeyh Hamidi Veli olduğunu ifade eden Bozdağ, Somuncu Baba'yı rahmet, minnet ve şükranla yad etti.

Bursa'da bir dönem yaşayan ve ömrünün son kısmını da Darende'de geçiren ilim ve gönül sultanı Somuncu Baba'nın Bursa Ulu Cami yapıldığında ilk cuma hutbesini okuyan kişi olduğuna dikkati çeken Bozdağ, "Somuncu Baba Hazretleri, Osmanlı coğrafyasının manevi güneşidir. Öyle bir güneştir ki yetiştirmiş olduğu talebeleriyle tüm Osmanlı coğrafyasını etkilemiştir. O, Hacı Bayram-ı Velileri, Akşemseddinleri ve daha nice gönül erlerini yetiştirmiştir. Onun yetiştirdiği gönül ve ilim adamları, Osmanlı hükümdarlarının önlerinde ışık oldu, Anadolu'dan Balkanlara, Kafkaslara, Ortadoğu'ya kadar olan bu güzel coğrafyayı hep aydınlattı" diye konuştu.

Fikrini, zikrini, sohbetini, ilmini ve hayatını insanların hizmetine sunan Darendeli mutasavvıf, şair, ilim ve gönül insanı Es Seyyid Osman Hulusi Ateş Efendi'nin de alemlere rahmet olarak gönderilen Hazreti Peygamber'in neslinden, Türk insanının manevi ışıklarından biri olduğunu kaydeden Bozdağ, ölümünün üzerinden 23 yıl geçmesine karşılık değerli düşünürün yaktığı ışığın, onun aydınlattığı gibi, onun gösterdiği istikamette devam ettiğini söyledi.

Osman Hulusi Efendi'nin, 12. yüzyılda Hoca Ahmet Yesevi ile başlayıp, daha sonra Yunus Emre, Eşrefoğlu Rumi, Niyazi Misri, Aziz Mahmud Hüdayi, Ahmet Kuddusi gibi isimlerle devam eden tasavvufun 20. yüzyıldaki en önemli isimlerinden biri olduğuna vurgu yapan Bozdağ, "O gönül dilini, sevgi dilini insanların bam teline basarcasına kullanan ve şiirlerle insanımızın yolunu aydınlatan büyük bir rehberdir. Adeta şiirle ilim yapmış, şiirle Kur'an-ı, şiirle Hazreti Muhammed Efendimizi, şiirle İslam'ı anlatmış ve insanlara bu gönül gözüyle yol göstermiştir" dedi.

Osman Hulusi Efendi, Somuncu Baba, Yunus Emre ve Mevlana gibi mutasavvıfların Türk insanının manevi bayrakları olduğuna işaret eden Bozdağ, "Onlar, bulundukları yerde bizim varlığımızın da şahitleridir, tarihimizin de şahitleridir. İyiliğimizin, güzelliğimizin, ahlakımızın, insana verdiğimiz değerin şahitleridir. Her türlü güzelliğimizin şahitleridir. Onların dalgalandığı her yer, huzurun, sükutun, barışın, kardeşliğin, sevginin, saygının bol olduğu ve güçlü olduğu yerler olmuştur çünkü onlar, ışıklarıyla bütün karanlıklıkları aydınlığa çevirmeyi başarmışlardır" ifadesini kullandı.

Hazreti Peygamber'in "Birlik rahmet, ayrılık felakettir" sözüne dikkat çeken Bozdağ, şunları söyledi:

"Şu halde birbirimizi koruyup, esirgemekte, sevip saymakta bir vücudun azaları gibi olduğumuzu asla hatırdan çıkarmamalıyız. Sanki bugün söylenmiş gibi. Biz biliyoruz ki insanlar hilkatte kardeştir. Bütün insanlar bu anlamda Adem'in çocuklarıdır ama aynı manada Müslümanlar dinde de kardeştir. Kardeşler birbirini severler, sayarlar, korurlar, birbirine yardım ederler, birbirlerinin acılarına ortak olurlar, sevinçlerini paylaşırlar. Adeta tek yürek gibi, tek vücut gibi olurlar. Bir binanın tuğlaları gibi birbirlerini teyit ederler. Bu kardeşliği hayata geçirmek de ancak bu kaynaklardan beslenen kişiler olarak bizlere düşüyor. Kardeşliğimizi güçlendirecek işleri yapmak, birbirimize dair sevgilerimizi, saygılarımızı çoğaltacak işlerde yarışmak, eminim ki hem toplumumuza hem de insanlığa çok büyük ama çok büyük yararlar sağlayacaktır."

Bozdağ, peygamberlerin mirasının ilim olduğunu belirterek, "Bu mirasın varisleri ise alimlerdir. Gönül ve ilim sultanlarıdır. Onları okumak, anlamak, onların rehberliğinden faydalanmak, yol göstericiliğinden istifade etmek; dünyamızı ışıklarıyla aydınlatmak peygamberimizin ve bütün peygamberlerin mirasından istifade etmek anlamına gelir" dedi.

Açılışa katılanlara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını ileten Bozdağ, Somuncu Baba Külliyesi'nin restorasyonunda emeği geçenlere teşekkür etti.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise bütün manevi erenleri şükranla ve özlemle andığını belirterek, "Ülkemizin ve milletimizin en çok ihtiyaç duyduğu eksikliğimiz, bu manevi önderlerimizin, büyüklerimizin azalmış olması" ifadesini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da maddi ve manevi anlamda Anadolu'yu inşa edenlerin ruhlarının burada olduğunu hissettiğini söyledi.

Konuşmaların ardından, bakım-onarım çalışmaları tamamlanan ve içerisine yeni bir cami inşa edilen Somuncu Baba Külliyesi açıldı.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Somuncu Baba Külliyesi, doğaya dost cami oldu
  • 21.07.2014 10:42

Somuncu Baba Külliyesi, doğaya dost cami oldu

Somuncu Baba Külliyesi'nde enerji tasarrufu ve konfor sağlayan Mitsubishi Electr ...

Malatya Darende’deki Somuncu Baba Külliyesi açıldı!
  • 15.06.2013 16:45

Malatya Darende’deki Somuncu Baba Külliyesi açıldı!

Malatya'nın Darende ilçesinde bakım-onarım çalışmaları tamamlanan ve içerisine y ...