maritbet girişmaritbet
Emek Sineması'nın tarihi bezemelerinin konservasyonuna başlandı!

Emek Sineması'nın tarihi bezemelerinin konservasyonuna başlandı!

1100 parçadan oluşan tavan süslemelerinin onarım ve temizlenmesi 10 ay sürecek. 650 metrekarelik tavan ve 200 metrekarelik duvar süslemelerinin yerine yerleştirilmesi ise 3 ayda gerçekleşecek

Emek Sineması'ndan sökülen tarihi bezemeler, Seyrantepe'de kurulan restorasyon atölyesine taşındı. Emek'ten -yaklaşık 2 ayda- sökülen 1100 parça tavan süslemesinin konservasyon çalışmasının 10 ay süreceği belirtildi. 

Grand Pera projesinin sözcüsü Levent Eyüboğlu, projenin mimarlarından Şeref Kesgün ile projenin restoratörlerinden Muharrem Özcan'ın da katıldığı bir toplantıyla basına tanıtılan restorasyon atölyesinde 8 kişilik bir ekip çalışıyor.
 
Bugüne kadar Topkapı Sarayı, Ayasofya ve Arkeoloji Müzesi başta olmak üzere pek çok restorasyon projesinde görev almış deneyimli bir ekip tarafından sürdürülen Emek restorasyon çalışmalarının başında restoratör Muharrem Özcan yer alıyor.
 
Muharrem Özcan “Bütün parçalardan boyaları çıkartmaya başladık. 1960'dan bu yana kimi yerlere 4-5 kat boya sürülmüş. Öncelikle bunları temizliyoruz. Kırık parçalar var, çatlaklar var, kimileri yağmurdan dolayı su almış. Eksik parçaların bazıları için kalıp alınacak ve orijinaline uygun döküm yapılacak. Daha sonra da kodlarına göre bu parçaları yerine takacağız. Çalışmalar bittiğinde tavanın orijinal ilk halini göreceksiniz” dedi.
 
Tavanın toplamının 650 metrekare olduğunu söyleyen Şeref Kesgün duvar süslemelerinin toplamının ise 200 metrekareyi bulduğunu, Emek'ten sökülen perde, koltuk, aydınlatma elemanları ve makine parkının ise Bağcılar'da başka bir depoda muhafaza edildiğini belirtti.
 
Grand Pera Projesi'nin dördüncü katında orijinal boyutlarıyla inşa edilecek Emek Salonu'na süslemelerin 3 ay süren bir çalışmayla yerine yerleştirileceğini belirten mimar Şeref Kesgün, Cercle d'Orient binasının restorasyon çalışmalarının yerinde yapıldığını, ancak kimi parçaların temizlenmek için atölyeye getirilebileceğini söyledi.

Kesgün, Yeşilçam Sokağı'ndaki cephelerin askıya alındığını, yeni yapıyla entegre edilerek dokusu bozulmadan korunacağını belirtti.
 
Proje'nin sözcüsü Levent Eyüboğlu ise Grand Pera projesini 1 yıl içinde tamamlamak için çalıştıklarını, proje tamamlandıktan sonra Emek Sineması'nın işletmesinin kurulacak vakıfa devredileceğini söyledi. Eyüboğlu, “Emek  Sineması, yalnız özel film gösterimler ve festivaller için kullanılmayacak. Başta tiyatro olmak üzere sahne sanatlarının tümüne ev sahipliği yapacak.  Ayrıca yapacağımız 10 sinema salonu da Beyoğlu'nda sinemaya yeniden hayat verecek” dedi.
 
Eyüboğlu, Grand Pera Projesi'nin Necip Sarıca koleksiyonundan oluşan Sinema Müzesi, 1'i Emek olmak üzere 11 sinema salonu ile Beyoğlu'nda kültür ve sanata yeni bir boyut getireceğini belirtti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fatih Köşkü'nde sürdürülen restorasyon çalışmalarının sonuna gelindi
  • 02.12.2021 16:32

Fatih Köşkü'nde sürdürülen restorasyon çalışmalarının sonuna gelindi

Milli Saraylar İdaresi Başkanlığınca Topkapı Sarayı'nın en eski yapılarından Fat ...

Emek Sineması için gün sayılıyor
  • 11.01.2016 17:32

Emek Sineması için gün sayılıyor

Beyoğlu'nda restorasyon çalışmaları devam eden Emek Sineması'nın mart veya nisan ...

Tarihi Fatih Köşkü'ndeki restorasyonda sona gelindi
  • 05.02.2021 16:54

Tarihi Fatih Köşkü'ndeki restorasyonda sona gelindi

Topkapı Sarayı'nın en eski yapılarından Fatih Köşkü'ndeki restorasyon çalışmalar ...

Malatya'da depremde hasar gören evlere girilmemesi istendi
  • 04.08.2020 16:58

Malatya'da depremde hasar gören evlere girilmemesi istendi

Malatya’nın Pütürge ilçesi merkezli 5,2 şiddetindeki depremden sonra hasarlı evl ...

Topkapı Sarayı'na 300 milyon TL'lik restorasyon!
  • 24.11.2018 11:54

Topkapı Sarayı'na 300 milyon TL'lik restorasyon!

Yaklaşık 300 milyon liralık bütçeyle tarihin en kapsamlı restorasyon sürecini ge ...

Topkapı Sarayı Cumhurbaşkanlığı’na bağlanıyor
  • 02.11.2018 17:11

Topkapı Sarayı Cumhurbaşkanlığı’na bağlanıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Topkapı Sarayı Müzesi, cumhurbaşkanlığına ba ...