maritbet girişmaritbet
Denizli Laodikya Antik Kenti'nin en eski yerleşim yeri bulundu!

Denizli Laodikya Antik Kenti'nin en eski yerleşim yeri bulundu!

Denizli ovasının ve Laodikya Antik Kenti'nin 7 bin 500 yıllık eski yerleşim yeri verilerine ulaşıldı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Denizli ovasının ve Laodikya Antik Kenti'nin 7 bin 500 yıllık eski yerleşim yeri verilerine ulaştıklarını söyledi.

Celal Şimşek, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2008 yılından bu yana bölgedeki kazı çalışmalarının aralıksız devam ettiğini ve çalışmalarda önemli eserler ortaya çıkardıklarını anlattı.

Bu yıl kazı ve restorasyonda Laodikya batı mezarlığı yanında MÖ. 5 bin 500 yıllarına dayanan tarih öncesine ait mezarlık ve yerleşim yeri tespit edildiğini dile getiren Şimşek, "Batı prehistorik nekropol alanındaki kazı çalışmalarının 11. döneminde de restorasyon, konservasyon işlemlerine devam ediyoruz. Geçmiş yıllarda Helenistik dönem öncesindeki kent kuruluşunun nereye kadar indiği ile ilgili Asopos Tepesi'nde çalışmalar yapmıştık. Özellikle de bizim bu prehistorik nekropol üzerinde yaptığımız çalışmalarda Denizli ovasının ve Laodikya Antik Kenti'nin 7 bin 500 yıllık bilinen eski yerleşim yeri verilerine ulaştık" diye konuştu.

Antik kentin en eski yerleşim yerini ortaya çıkartmaya da başladıklarını belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Kazılarda erken kalkolitik dönem çanak ve çömleklerini toprak altından çıkarttık. Bu alanda yaptığımız çalışmalarda Tunç Çağı'na ait pitos mezarlar bulduk. Bu nekropolin nereye ait olduğunu kanıtlayacak yerleşim yerleri ortaya çıkartılmaya başlandı. Bu da hem Denizli bölgesi hem de Batı Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'daki yerleşimleri tespit etmek için çok önemlidir. Bulduğumuz yapı kalıntıları oval bir mekan ve megaron dikdörtgen planlı en eski yapı kalıntılarıdır. Bunun yanında küp mezar gömüleri, mezar başında yapılmış tören kalıntılarına ulaştık. Denizli ovasındaki en eski inançlar açısından ortaya çıkarılan objeler çok önemlidir."

PAÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Elemanı Umay Oğuzhanoğlu Akay ise Laodikya'da en erken iskan alanlarından birinde yapılan kazı çalışmalarında orta ölçekli yerleşim yeri ya da köy denilen alan bulduklarını bildirdi.

Akay, "Bölgede yürütülen çalışmalarda üzerinde insan figürünün bulunduğu testi, saç tokası gibi verilere ulaştık. Bu yerleşim yerinin seçilmesinin de verimli bir ovanın içerisinde yer alması ve buradaki akarsuyun doğal bir su kaynağı olarak kullanılabilmesinden kaynaklandığını tahmin etmekteyiz. Bu kazılarla Laodikya'nın erken dönemlerde büyük bir Helenistik Roma kenti olmadan önce ne tür yapıya sahip olduğuyla ilgili bilgi edinmiş olacağız" dedi.

Mustafa Dermencioğlu, Sebahatdin Zeyrek, Nevbahar Kabaklı/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Aydın-Denizli Otoyolu'nda 80 kilometrelik Kuyucak-Denizli etabı trafiğe açıldı
  • 06.11.2023 15:49

Aydın-Denizli Otoyolu'nda 80 kilometrelik Kuyucak-Denizli etabı trafiğe açıldı

Aydın Çevre Yolu Otoyol Ayrım Kavşağı'ndan başlayarak Dalama üzerinden Yenipazar ...

Denizli'de yaşlı çift gasp mağduru!
  • 22.04.2015 11:44

Denizli'de yaşlı çift gasp mağduru!

Denizlinin Çameli ilçesinde yaşlı bir çift, evlerine gelen kar maskeli ve silahl ...

HEYELAN TEHLİKESİ
  • 19.12.2011 16:39

HEYELAN TEHLİKESİ

Heyelan tehlikesi sebebiyle Denizli'nin Babadağ ilçesi Gündoğu Mahallesi'ndeki v ...

TOKİ Denizli'de 19 yılda yaklaşık 11 bin konutu hak sahiplerine teslim etti
  • 08.04.2021 12:50

TOKİ Denizli'de 19 yılda yaklaşık 11 bin konutu hak sahiplerine teslim etti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) Denizli'd ...

Tam kapanma sonrası kademeli normalleşme başladı!
  • 17.05.2021 08:01

Tam kapanma sonrası kademeli normalleşme başladı!

29 Nisan Perşembe günü saat 19.00'da başlayan "tam kapanma" dönemi, saat 05.00 i ...