maritbet girişmaritbet
Batman Ilısu Barajı arkeolojik kurtarma çalışmaları bu yıl da devam ediyor!

Batman Ilısu Barajı arkeolojik kurtarma çalışmaları bu yıl da devam ediyor!

Ilısu Barajı arkeolojik kurtarma kazıları kapsamında, Batman'daki üç kazıya yeniden başlandı

Batman Müze Müdürlüğü başkanlığında merkeze bağlı Oymataş köyündeki Kuriki Höyüğü, Beşiri ilçesi Işıkveren köyündeki Greamer Höyüğü ve Beşiri ilçesi Yazıhan köyündeki Çemealo sırtında yapılan kazılarda çok sayıda mezar ve çeşitli dönemlere ait kalıntılar ortaya çıkarıldığı bildirildi.

Kuriki Höyüğü'ndeki kazılarda Yeni Asur, Part, Hellenistik ve bir miktar Roma dönemleri kalıntıları ile mercimek ve tahıl kalıntıları bulunurken, Çemealo'da milattan önce iki binli yıllara kadar dayanan yerleşim alanı kalıntıları, Greamer'de ise 4 kat yerleşim alanı tespit edildi.

Çemealo'da yürütülen kazılara ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Özdoğan, Çemealo kazı alanının bir höyük olmadığını, Garzan Nehri'ne doğru kademeli teraslar halinde bir yerleşim alanı olduğunu söyledi.

2009 yılında başlayan kazı çalışmalarına 2010 yılında güvenlik gerekçesiyle ara verildiğini hatırlatan Özdoğan, bölgenin Ilısu Barajı suları altında kalacak Orta Garzan havzasındaki yerleşim yerlerinden olduğunu belirtti. Doç. Dr. Özdoğan, geçen yıl başlayan çalışmalara bu yıl da devam ettiklerini ifade ederek, şöyle dedi:

"Şimdiye kadar saptadığımız oldukça bozulmuş üst kısımda çok az bir Orta Çağ dönemi kalıntıları var. Çünkü çok yoğun tarım nedeniyle büyük tahribat sözkonusu. Orta Çağı sadece çok sayıda kırık çanak parçaları sayesinde saptayabildik. Saptadığımız Orta Çağın altında bir Orta Demir Çağı ve büyük olasılıkla bir Erken Demir Çağı belirledik. Onun altında da 2. bin yılın ilk yarısını tahlil eden bir yerleşme alanı var."

Doç. Dr. Özdoğan, alanın baraj suları altında kalacağı için 95 kişilik ekiple yoğun bir çalışma yürüttüklerini ve çalışmanın aralık ayı ortalarına kadar süreceğini anlattı.

Kuriki höyüğündeki kazılar

Kuriki Höyüğü kazısının başkanlığını yapan Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Genç, 2009 yılında başlayan Kuriki kazılarının 5'inci yıla girdiğini, bu yıl ki çalışmaların eylül ayı ortalarına kadar devam edeceğini söyledi.

Kuriki Höyüğü'nün Batman Çayı ile Dicle Nehri'nin birleştiği noktada yer aldığını ifade eden Genç, şöyle konuştu:

"Burası 250 metrelik alandan oluşan büyük bir yerleşim birimi. Bu sene 5 ayrı açmada çalışmalarımızı yürüteceğiz. Daha önceden çıkarttığımız kültür katmanlarını bu yıl daha kapsamlı araştırmak amacıyla çalışmaları başlattık. Buraya ilk yerleşim günümüzden 5 bin yıl öncesinde gerçekleşmiş. Eski Tunç Çağı dediğimiz dönemde burada bir köy yerleşiminin olduğunu tespit ettik. Burada yaşayanların günlük hayatlarını geçirebilecekleri mimarileri, kullandıkları eşyaları, tarım ve  hayvancılıkla uğraştıklarını tespit ettik. Aynı zamanda depolanan ve yaklaşık 100 kilo mercimek ve buğday kalıntılarını ortaya çıkarttık. Bu bölgede açığa çıkartılan en eski şey mercimek ve tahıl kalıntılarıydı. Bununla ilgili olarak inceleme devam ediyor. Ortaya çıkan malzemelere bakıldığında, bunların Yeni Asur Dönemi, Part, Hellenistik ve az da olsa Roma dönemi kalıntıları olduğunu tespit ettik."

Greamer höyüğündeki kazılar

Greamer höyüğündeki kazıyı yürüten Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gül Pulhan, 22 arkeolog ve 60 işçiyle sürdürdükleri kazıların kasım ayı ortalarına kadar devam edeceğini söyledi.

Höyüğün bugüne kadar hiç araştırılmayan yan bölümündeki bazı alanlarda da kazı yapacaklarını ifade eden Pulhan, şunları kaydetti:

"Greamer höyüğü 4 hektardan biraz daha büyük bir alan. Üstelik 4 yerleşim tabakası da birbirinin üstünde. Dolayısıyla önce üstteki tabakaları alıp daha sonra alt kısımlara iniliyor. Strateji gereği oldukça yayvan alanlarda kazı yapmak istedik. Mesela bulduğumuz bir ev veya bir bina ise tam olarak ortaya çıkarmak istiyoruz. Ama aynı zamanda derine doğru da tüm tarihçeyi anlamaya çalışıyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 4 bin metrekare alan açtık. Sezon sonuna kadar sanırım 15 ayrı yerde kazı çalışması yapılmış olur."

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Batman Ilısu Barajı arkeolojik kurtarma çalışmaları bu yıl da devam ediyor!
  • 24.08.2013 14:09

Batman Ilısu Barajı arkeolojik kurtarma çalışmaları bu yıl da devam ediyor!

Ilısu Barajı arkeolojik kurtarma kazıları kapsamında, Batman'daki üç kazıya yeni ...

Ilısu Barajı her şartta faaliyete geçecek!
  • 10.05.2012 10:02

Ilısu Barajı her şartta faaliyete geçecek!

Ilısu ve Yortanlı barajlarının gölgesinde kalan Hasankeyf ve Allianoi için kötü ...