maritbet girişmaritbet
Aydın Söke’nin tarihi sokakları yeniden canlanıyor!

Aydın Söke’nin tarihi sokakları yeniden canlanıyor!

Söke Belediyesi’nin 2004 yılından bu yana öncelikli projeleri arasında yer almasına rağmen, Anıtlar Kurulu’ndan ancak 2011 yılında onay alabilen Söke Tarihi Kemalpaşa Evleri Projesi için nihayet uygulamaya geçiliyor

Mahallede belediyenin kamulaştırdığı tarihi evler dahil olmak üzere toplam 116 parseli kapsayan projede ihale aşamasına gelirken; proje bedelinin yüzde 50'si Valilik İl Özel İdare tarafından karşılanacak. Mahalle sakini evlerin maliklerinden Muvafakatname alınırken; ihalenin kısa sürede yapılarak, proje kapsamında tarihi evlerin cephe düzenleme, sokak iyileştirme çalışmalarının 2013 yılı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Proje ile ilgili projenin kapsadığı sokaklarda yaşayan mahalle sakinlerine bilgilendirme toplantısı yapıldı. Recep Yazıcıoğlu Kültür Salonu'nda gerçekleşen toplantıda Söke Belediye Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Etüt Proje Müdürü Mine Even, mahalle sakinlerine proje ile ilgili bilgiler verdi. Toplantıda Söke Belediyesi İmar İşleri Müdürü Müge Bayrak ile proje sorumlusu arkeolog Sezgin Sukayar'da bulundu.

Kemalpaşa Mahallesi Tarihi Rum Evleri'nin bulunduğu alanların 2001 yılında İzmir 2. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından kentsel sit alanı ilan edildiğini belirten Söke Belediye Başkan Yardımcısı Mine Even; Kemalpaşa Mahallesi Sokak Sağlıklaştırma Projesi ile ilgili 2004 yılından bu yana çok yoğun çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. 7 yıldır Kültür Bakanlığı, Valilik, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile yazışmalar, kamulaştırmalar ve bütçe hazırlığı gibi prosedür işlemleri süreci yaşandığını belirten Mine Even; “Proje ile ilgili ancak uygulama aşamasına gelindi” dedi.

Projenin yapılmasının ardından korunması için mahalle sakinleri başta olmak üzere tüm Sökelilere görev ve sorumluluk düştüğünü belirten Mine Even; “Bu proje Söke için, Kemalpaşa Mahallemiz için yapılıyor. Sizlerin desteklemesi ve projeye sahip çıkması çok önemli. Tarihi ve Kültürü yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak herkesin ve belediyemizin görevi. Söke Belediyesi bu anlamda projeyi hayata geçirerek üzerine düşeni yapacaktır. Kemalpaşa Mahallesi Sokak Sağlıklaştırma Projesi mahallenin kültürünün yaşatılmasının yanında turizm ve ekonomi anlamında da çok önemsenen bir projedir” dedi.

Toplantı yapılan bilgilendirmenin ardından katılan mülk sahiplerinin soruları ile devam ederken; vatandaşlar genel olarak projenin hayata geçirilecek olmasından yana memnuniyetlerini ifade etti. 

PROJE KAPSAMINDA NE YAPILACAK? 
Söke Tarihi Kemalpaşa Evleri Sokak Sağlıklaştırma Projesi kapsamında; yapıların ve sokağın görsel algılanmasını etkileyen telefon, elektrik hat ve direklerinin yer altına alınması, Yapı cephelerindeki olumsuz görüntüye neden olan unsurların kaldırılması veya yeniden düzenlenmesi, cephelerdeki eksik mimari öğelerin aslına uygun olarak tamamlanması, yıpranmış cephe öğelerinin onarımı, strüktürel sağlamlaştırma, bazı yapı cephelerine uygulanmış ve özgün dokuyu kapatan kaplamaların ayıklanması, cephelerde rutubet etkisi görülüyorsa izolasyon yapılması, sıva onarımı, cephelerde yüzey temizliği, çatıların elden geçirilmesi, düz çatılı yapılarda gerekiyorsa eğimli çatı yapılması, cephelerin tarihsel dokuya uygun olarak boyanması, giriş saçağı eklenmesi işlemleri gerçekleştirilecek.

http://www.aydindenge.com.tr

Yorum Yaz

Benzer Haberler

LG InstaView buzdolabında büyük yenilik! Açma, tıkla!
  • 20.09.2020 07:45

LG InstaView buzdolabında büyük yenilik! Açma, tıkla!

LG, yeni buzdolabı serisinde kapağı açmadan, iki kere tıklayıp içeriyi görme imk ...

Yeni İnönü Stadı projesi, Anıtlar Kurulu'nun onayından geçti!
  • 08.05.2013 08:39

Yeni İnönü Stadı projesi, Anıtlar Kurulu'nun onayından geçti!

Beşiktaş Kulübü, yeni İnönü Stadı projesi ile ilgili son izni de aldı. Yönetim K ...

Aydın Söke’nin tarihi sokakları yeniden canlanıyor!
  • 14.04.2013 15:39

Aydın Söke’nin tarihi sokakları yeniden canlanıyor!

Söke Belediyesi’nin 2004 yılından bu yana öncelikli projeleri arasında yer almas ...

Beşiktaş'ın yeni stadında sona yaklaşıldı!
  • 18.02.2013 13:18

Beşiktaş'ın yeni stadında sona yaklaşıldı!

Yılan hikayesine dönen bir stad projesinde daha sona yaklaşılıyor ...

MESA Küçükçamlıca’daki arazisinin imar planı tadilatı iptal edildi!
  • 02.02.2013 10:41

MESA Küçükçamlıca’daki arazisinin imar planı tadilatı iptal edildi!

İş Bankası’nın ortağı TİBAŞ’ın 2005 yılında MESAya sattığı 85 bin metrekarelik a ...

Yürüyen Köşk, Anıtlar Kurulu'ndan restore için izin alamayınca çürüdü!
  • 19.01.2013 11:37

Yürüyen Köşk, Anıtlar Kurulu'ndan restore için izin alamayınca çürüdü!

Atatürk'ün Türk Milleti’ne bıraktığı miras arasında yer alan Yalova’daki Yürüyen ...