maritbet girişmaritbet
ATSO, Antalya  Kaleiçi'ne dokunmak istiyor!

ATSO, Antalya Kaleiçi'ne dokunmak istiyor!

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), 2009 yılını diyalaog yılı ilan etmiş ve bu kapsamda düzenlediği 'Kaleiçi Buluşmaları'nda şehrin tarihi dokusunun canlanması ve cazibe merkezlerinin oluşturulması için 'eli taşın altında' bir kurum olduğunu ilan etmişti.

Bu toplantıda ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, "Bütçemiz izin verseydi, Kaleiçi'nde eski bir binayı veya Kesik Minare gibi tarihi bir eseri restore etmeyi çok isterdik" sözleriyle bir yandan Kaleiçi'nin canlanmasının Antalya'da turizm ekonomisi için taşıdığı hayatiyeti vurgulamış, bir yandan da yatırımcılara gönderme yapmıştı.
 
Aradan 3 sene geçti... Geçtiğimiz gün ATSO'nun  basın servisinden bir bilgilendirme maili aldım. Kaleiçi'ne davet başlıklı mailde ATSO'nun kültür ve sanata verdiği önemin bir parçası olarak projelendirdiği 'ATSO Evi'nden bahsediliyordu. Bu proje turizm yatırımcıları ve Antalya kurumları için açık bir davet niteliği taşısa da, benim ilgilendiğim başka küçük bir ayrıntı daha vardı. Başkan Budak'ın 3 yıl önce konuşma metninde yer verdiği o cümlelerde ne kadar samimi olduğu gerçeği. Sözde değil, özde bir istek örneği...
 
Kaleiçi'nde kullanılamaz hale gelmiş tarihi bir binayı satın alarak restorasyonuna talip olan ATSO, bu binayı kent merkezine canlılık kazandıracak biçimde kültürel ve sosyal amaçlı olarak kullanacak. Tek ümit; Türkiye ve Antalya'ya mal olmuş birçok markanın Kaleiçi'nde tarihi evler satın alarak geleneksel mimariye sahip çıkmaları ve burada hizmet vererek Kaleiçi'ne değer katmaları.
 
Kaleiçi projesi kapsamında hedeflenen bir şey de Antalya'nın bir müze kente dönüşmesi. Bu hedef için de ilk hamle ATSO'dan. Çetin Osman Budak, eski hizmet binalarını bu hedef için kullanacaklarını gerekli platformlarda çok kez dile getirdi. Aradan geçen 3 yıl bu projeyi de olgunlaştırdı. Bölgedeki inşaat yasağının bitmesinin ardından eski ATSO binası yıkılacak ve yerine yapılacak müze için çalışmalar başlayacak. Bu projeyle ATSO bir sanat kültür yatırımını daha tamamlayacak, Antalya ise uluslararası eserlerin sergilenebileceği bir müze kazanacak. Müzenin yapımında ATSO'nun en büyük destekçisi olan İnan Kıraç'la imzalanan protokolle sergilenecek eser sıkıntısı da olmayacak. Pera Müzesi'nden eserler gelecek bu müzeye. Hatta binanın içerisinde sanat eğitimi verilecek bir bölüm de planlanıyor.
 
ATSO Yine Kaleiçi Projesi kapsamında Antalya Müzesi'nin etnoğrafya bölümünün Kaleiçi'ne ayrı bir müze olarak taşınmasını projelendirmiş ve bakanlığa sunmuştu. Bakanlığın ilgi gösterdiği projeyle arkeolojik eserlerin Kaleiçi'ne taşınması yakındır...
 
Kaleiçi'ni bütünüyle bir açık hava müzesi olarak düşünen ve her bir dokunuşla ona biraz daha can veren ATSO, Hadrianus Kapısı'nın her iki yanındaki sur burçlarının restorasyonu; Hıdırlık Kulesi ve Üçkapılar Burçları gibi anıtsal yapıların restorasyonunda da olması gerektiği yerdeydi. Birer birer uygulamaya geçirdiği projeleriyle ATSO Kaleiçi vurgusunu yapsa da, sadece onun çabasına kalmamalı bu iş. Odanın kültür ve sanata olan ilgisi, desteği ve verdiği önem kent için görmezden gelinemeyecek kadar büyük bir şans. Bu şansı diğer kurumlar ve yatırımcılar ne kadar etkin kullanacak, bekleyip göreceğiz.
 
SEDA TUZLU / Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!
  • 17.04.2024 12:59

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Arama ve Kurtarma Daire Başkanı Ka ...

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı
  • 09.11.2023 16:13

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı

Antalya Muratpaşa ilçesi Haşimişcan Mahallesi'nde kentsel sit alanındaki bir yap ...

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor
  • 30.03.2023 12:40

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor

Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Seydikemer ilçelerini turizm, tarım ve tarih alanı ...

 Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi
  • 14.03.2023 09:52

Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi

1100 yataklı hastanede 40'ın üzerinde ameliyathane ve 250'nin üzerinde yoğun bak ...