maritbet girişmaritbet
Lojistik köy seferberliği

Lojistik köy seferberliği

Ulaştırma Bakanlığı'nın Kemalpaşa'nın Ansızca Köyü'nde kuracağı lojistik köyün temelleri Haziran ayında atılacak

Kaynak: Murat Şahin / Yeni Asır

Ulaştırma Bakanlığı'nın Kemalpaşa'nın Ansızca Köyü'nde kuracağı lojistik köyün temelleri Haziran ayında atılacak
TOBB'un ortak olacağı EBSO ve İTO tarafından fizibilitesi yapılan lojistik köy için de arazi bulma çalışmaları sürüyor.
 
İzmir Kalkınma Ajansı ise sektörde uluslararası deneyime sahip bir firmanın kente yatırım yapması için çalışıyor.
Liman kenti İzmir'de son dönemde çevre yolu ve raylı sistem yatırımları ile ulaşım altyapısının daha da güçlenmesi lojistik sektörünün gözünü kente çevirdi. Ulaştırma Bakanlığı'nın Kemalpaşa'nın Ansızca Köyü'nde 2 milyon metrekare alan üzerinde, 250 milyon dolarlık yatırımla kuracağı ve 2 bin kişiye istihdam sağlaması planlanan lojistik köyün temellerinin Haziran ayında atılması bekleniyor.
 
TOBB'un ortak olacağı Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Odası (İTO) tarafından fizibilitesi yapılan lojistik köy için de, arazi bulma çalışmaları devam ediyor. İzmir Kalkınma Ajansı ise lojistik alanında uluslararası deneyime sahip bir firmanın kente yatırım yapması için uğraş veriyor. Lojistik köy yatırımlarının tamamlanması ile binlerce kişiye istihdam sağlanırken, İzmir, Ege Bölgesi başta olmak üzere tüm Anadolu'nun yüklerini de sırtlayacak. Batı Anadolu Lojistik Projesi (BALO) ile de entegre olacak sistemle, Ege ve Anadolu'nun bütün yükleri Avrupa ülkelerine hızlı bir şekilde ulaşacak.
 
Maliyet avantajı
Ekonomide yaşanan sıkıntılardan sonra firmaların ürünlerini pazara ulaştırması için kullandıkları lojistik araçların maliyetleri ön plana çıkarken, sektörde maliyetlerin düşürülmesi için de lojistik köy projeleri gündeme geldi. Antrepo, depo, gümrük işlemleri başta olmak üzere lojistik ile ilgili her türlü hizmetin bir araya toplandığı lojistik köylerde maliyetler azalıyor.
 
İzmir'de 3 lojistik köy projesi üzerinde çalışılıyor. Bunlardan en somutu, Ulaştırma Bakanlığı Devlet Liman ve Hava Meydanları İşletmesi tarafından projesi hazırlanan ve Haziran ayında temeli atılacak olan Kemalpaşa Lojistik köy projesi.
 
Zemin etüdü tamam
Projeyi 3 yıldır yakından takip ettiklerini ve sonunda Ansızca Köyü yakınlarına kurulmasında önemli katkıları olduğunu belirten Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) Başkanı Pınar Yurdun, lojistik köyün 2 milyon metrekare alan üzerinde kurulacağını söyledi. 250 milyon dolarlık yatırım yapılması öngörülen lojistik köyün İzmir'de ilk olacağını anlatan Yurdun, "KOSBİ'nin yükleri bu alanda toplanarak, dağıtımı yapılacak. Daha sonra İzmir ve tüm Ege'nin yükleri de bu alana gelecek. Projenin sondaj, harita işleri ve zemin etüdleri yapıldı. Haziran'da ihalesi yapıldıktan sonra inşaatı başlayacak. Lojistik köyün demiryolu altyapısı da bitiyor. İstanbul-İzmir Otoyolu da köyün yanından geçecek. Lojistik köy içinde kapalı alanlar, yönetim binası, TIR parkları, atölyeler, dinlenme tesisleri, restoranlar, hamam, hatta sağlık ocağı bile olacak. Proje en az iki bin kişiye yeni iş imkanı sağlayacak. İzmir ekonomisine de büyük bir hareketlilik kazandıracak" diye konuştu.
 
2 alternatif
TOBB'un da ortak olmasının planladığını EBSO ve İTO'nun da meclislerinden ortak olma yönünde karar çıkardığı lojistik köyün fizibilite çalışmaları ise sürüyor. EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, "Lojistik köy projemize TOBB'da ortak olacak. 2 alternatif yer var. Şu anda çalışmalar devam ediyor. İzmir'e güzel bir lojistik köy kazandırmak istiyoruz" dedi. İzmir'e lojistik köy kurmak için çalışma yürüten bu alanda uluslararası bir tecrübesi bulunan firma ile görüşmelerini sürdürdüklerini belirten İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can ise firmaya İzmir'in farklı noktalarında yer gösterdiklerini söyledi. Şu anda danışman firma ile çalışma yaptıklarını anlatan Can, "Lojistik sektörü İzmir'in geleceğinde potansiyeli olan bir sektör. Ulaşım altyapısının günden güne daha da iyileşmesi, demiryolu, liman, havayolu ve otoyollar ile İzmir'in önemli bir kavşak haline gelmesi lojistik yatırımcılarını da harekete geçirdi. Bu konuda önümüzdeki yıllarda İzmir önemli yatırımlara ev sahipliği yapacak gibi görünüyor" dedi.
 
Projeler neler kazandıracak?
- Binlerce kişiye istihdam sağlanacak.
- Üniversitelerin lojistik bölümü mezunları iş bulacak.
- İnşaat, konaklama, akaryakıt başta olmak üzere birçok sektör hareket kazanacak.
- İzmir lojistik sektöründe merkez durumuna gelecek.
- Ege ve Anadolu'nun yükleri, ulaşım altyapısı ile İzmir'e gelecek.
- İzmir Limanı'nın elleçleme trafiği daha da büyüyecek.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz