maritbet girişmaritbet
İstanbul’da hazır ofis tuttu, yeni projeler tam gaz geliyor!

İstanbul’da hazır ofis tuttu, yeni projeler tam gaz geliyor!

Aylık, günlük hatta saatlik hazır ofis hizmeti Türkiye'de yabancı yatırımın artışı ile ciddi ilgi görünce, sektörde yatırımlara hız verildi

 

Aylık, günlük hatta saatlik hazır ofis hizmeti Türkiye'de yabancı yatırımın artışı ile ciddi ilgi görünce, sektörde yatırımlara hız verildi.

Klasik ofis anlayışını değiştirerek şirketlere istedikleri an her şeyi ile hazır ofise taşınma imkanı sağlayan hazır ofis konsepti Türkiye'de giderek yayınlaşıyor.  ABD ve Avrupa gibi ülkelerinde çok yaygın bir şekilde kullanılan hazır ofisler özellikle yabancı şirketlerin Türkiye'ye olan ilgisi nedeniyle 5 yıl içinde Türkiye'de de gelişip hızlı bir büyüme içine girdi. Sektörde 10'u aşan firmanın yer aldığı görülüyor. Ancak gelinen nokta itibariyle Türkiye'nin henüz hazır ofiste yolun başında olduğu belirtiliyor. Bu nedenle neredeyse hazır ofis alanında yer alan her firmanın büyüme yatırımları içinde olduğu dikkat çekiyor.

Türkiye'de İstanbul'da  Kanyon, BeybiGiz, 1.Levent Plaza, Selenium'un yanı sıra Ankara'da ki ofislerle birlikte toplam 7 merkezde hizmet veren Regus, Türkiye'de yatırımlarının süreceğini belirtirken, Tekstilkent Koza Plaza'da faaliyet gösteren Mikro Ofis, Acunkent ve  Taç Mahal Prestij projelerinde yeni ofisler açacak.  Yatırım atağını sürdüren bir diğer firma da SwissOffices. Şu anda Maya Akar Center'da 23 ofis, Levent'de Yapı Kredi Plaza'da 33 ofis ile hizmet veren SwissOffices, 2013 yılında yabancı yatırımların Türkiye'de hız kazanacağı beklentisiyle İstanbul'da 3'üncü iş merkezini açmayı planlıyor. İstanbul dışında Ankara, İzmir, Bursa, Kayseri ve Gaziantep'de pazar araştırma çalışmaları yapıyor.

Zincirlikuyu merkezde 6 yıla yakın bir süredir 42 hazır ofisle çalışan Office İstanbul da, Anadolu ve Avrupa yakasında yeni ofisler açmayı planlıyor. Ataşehir'de 20 ofisiyle hizmet veren Offices  at Office  2013 yılı içerisinde büyüme hedefi içinde.

Maslak'ta 183 ofisiyle faaliyet gösteren WindowistTower'da ikinci Windowist yatırımı Ümraniye'de yapacak. Arkasından markanın yurtdışına açacak olan  Windowist, New York, Londra ve Dubai'de  yeni Windowist'ler açacak.

Bir bilgisayarla anında başlayabiliyorlar

Hazır ofisler, geleneksel ofislerden en büyük farkı, müşterilerinin 1 gün gibi kısa bir süre içinde bir tek bilgisayarlarını getirip ofislerinde çalışmasına olanak sağlıyor. Ayrıca verdikleri temizlik, sekreterya, ofis boy hizmetleri ile de müşterilerin eleman maliyetlerini  yüzde 50 ile 70'e varan oranlarda azaltarak sadece kendi işlerine odaklanmalarına imkan sağlıyor.

Yerli payı giderek artıyor

Her ne kadar yabancıların daha fazla hazır ofis kullandığı görülse de yerli firmaların kullanım oranında da artış olduğu görülüyor. 2 yıl önce hazır ofisleri kullananların yüzde 80'i yabancı iken sistemin getirdiği avantajı farkeden yerel kullanıcıların giderek artan bir hızda sistemi tercih ettiği dikkat çekiyor. Gelinen noktada iş merkezlerinde yüzde 60 yabancı, yüzde 40 yerli müşterilere hizmet verildiği görülüyor. Hazır ofisleri tercih eden yabancı müşterilerin başında ise Avrupa ülkeleri, ABD ve Japonya geliyor.

Ofislerin büyük bölümü Avrupa yakasında

Türkiye'de hazır ofislerin yer aldığı bakıldığında  çoğunun ticaretin yoğunlaştığı İstanbul'un Avrupa yakasında yer aldığı dikkat çekiyor. Andolu yakasında az sayıda ofis yer alırken, İstanbul dışında ise sadece Ankara'da hazır ofislerin yer aldığı görülüyor. Sistemin getirdiği esneklik sayesinde ofis kiralama süreleri 1 günden 2-3 yıla kadar değişebilmekte. Bununla birlikte en fazla tercih edilen kiralama süreleri 6 veya 12 ay arasında değişmekte.

Leyla İlhan/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'da home ofis devri kapanıyor!
  • 19.05.2017 17:06

İstanbul'da home ofis devri kapanıyor!

JLL Türkiye Ofis Kiralama Direktörü Mahir Mermer, emlaktasondakika.com'a verdiği ...

İstanbul’da boş ofisler 3 milyon metrekareye gidiyor!
  • 19.05.2017 16:48

İstanbul’da boş ofisler 3 milyon metrekareye gidiyor!

Bugün itibariyle boş ofis rakamı 1 milyon metrekare olan İstanbul'a 2019'a kadar ...

"İnşaatçılara ofis yapmayın diyoruz, bizi dinlemiyorlar"
  • 15.05.2017 11:01

"İnşaatçılara ofis yapmayın diyoruz, bizi dinlemiyorlar"

JLL Türkiye'den Mahir Mermer, İstanbul'da boş ofis oranının yükseldiğini, kirala ...

Anadolu Yakası durdurulamıyor!
  • 16.04.2016 11:13

Anadolu Yakası durdurulamıyor!

İstanbul'un Anadolu Yakası, ulaşım yatırımlarıyla birlikte değerine değer katıyo ...

İşte Avrupa Yakası'nın ofis projeleri!
  • 06.10.2015 17:49

İşte Avrupa Yakası'nın ofis projeleri!

Emlaktasondakika.com olarak Avrupa Yakası'ndaki ofis projelerini inceledik. İşte ...

Ofislerde hangi kriterlere dikkat etmek gerekiyor?
  • 27.08.2015 15:59

Ofislerde hangi kriterlere dikkat etmek gerekiyor?

Mehmet Mahir Mermer, metroya yakın ofis projelerinin ilgi gördüğünü, ulaşımın sa ...