maritbet girişmaritbet
Bunlar da yatırımlık, ticari  projeler!

Bunlar da yatırımlık, ticari projeler!

Ofis yatırımları bazen konut projelerinden çok daha karlı olabiliyor. İşte ofis projeleri...

 

Kaynak: Bülent Ekimci / Para Dergisi

 

Holdingler ve inşaat şirketleri, ekonominin toparlanmaya başlamasıyla birlikte ofis projelerine ağırlık vermeye başladı. Yeni A sınıfı ofis projelerinde, rezidans hizmetleri ve yüksek konfor özellikleri dikkat çekiyor...

ESKİDEN ofis deyince han içlerindeki odalar akla gelirdi. Ardından ofisler dört duvar arasında masaların ve telefonların bulunduğu klasik 5-6 katlı binalara taşındı. Ancak zamanla konut projelerinde olduğu gibi ofis projelerinde de beklentiler yükseldi. İşte birbiri ardına hayata geçirilen yeni ofis yatırımları, değişen ve gelişen bu beklentileri karşılamaya çalışıyor.

Ofis binaları da kendi içinde A ve B sınıfı olarak ikiye ayrılıyor. B sınıfı ofis projeleri yine klasik tarzını koruyor. Estetik ve modern yapılarıyla karşımıza çıkan A sınıfı ofis projelerinde sunulan hizmetlerde ise deyim yerindeyse sınır yok. Adeta rezidanslarla yarışıyorlar...

FİRMALAR OFİSE YÖNELDİ

Ofis yatırımları bazen konut projelerinden çok daha karlı olabiliyor. Ofislerin metrekare kirası 15 dolardan başlayıp 45 dolarlara kadar çıkabiliyor. Küresel krizin etkilerinin azalmasıyla birlikte gayrimenkul firmaları, ofis ve home (ev) ofis projelere ağırlık verdi. Ofis binası inşa eden veya inşa etmeyi planlayan 21 firma var.

Yatırımlar sadece ofis projeleriyle de sınırlı değil. Bazı gayrimenkul firmaları, geliştirdikleri projelerde artık home ofislere de yer veriyor. Tekfen, Ağaoğlu, Propa, Soyak, Sur Yapı, DAP Yapı, Doğuş Gayrimenkul, Eczacıbaşı, Eroğlu Holding, Süzer Holding, İş GYO, Kapital GYO, Özak GYO, Elginkan Grubu, Gül&Keleşoğlu İnşaat, Zorlu Gayrimenkul, Kale Grubu, Eria Partners, Rönesans İnşaat, Anel İnşaat ve Sima Yapı gibi şirketlerin bir kısmı ofis projelerini hayata geçirirken, bir kısmı da yeni yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Ağaoğlu, Varyap, Teknik Yapı, Özyurtlar İnşaat, Dumankaya, Ataman İnşaat, Tepe İnşaat, Ucra İnşaat, Doğan Yapı ve Oflaz gibi inşaat şirketleri ise ürettikleri konut veya rezidans projelerinde home ofislere de yer veriyor.

İSTANBUL'DAKİ OFİS YATIRIMLARI

Genellikle A sınıfı denilen hizmet standardı yüksek ofis projeleri Atatürk Havalimanı, Maslak, Levent, Şişli, Beşiktaş, Gayrettepe, Kavacık, Altunizade, Kozyatağı, Kartal-Pendik, Kağıthane taraflarında yoğunlaşıyor. Düşen faiz oranları yatırımcı için alım fırsatı yaratıyor. Ofis ihtiyacının artması ise yapılan yatırımı değerlendirmeye olanak sağlıyor. Üstelik ofis yatırımı kendini konuttan çok daha erken amorti edebiliyor.

Öte yandan, kullanıcıların da ofislerden beklentisi artıyor. Artık eskiden olduğu gibi bir han içinde ve dört duvar arasında, çaycısı, temizlikçisi olan geleneksel ofisler istenmiyor. İşletmeler de geleneksel iş merkezlerindeki ofislerden trafik sorunu olmayan yeni merkezlere taşınmayı tercih ediyor.

A SINIFI OFİSLER

Gayrimenkul şirketlerinin hemen hepsi artık A sınıfı denilen, hizmet standardı yüksek yeni ofis yatırımına yönelmiş durumda. Bu tip ofislerde teknolojik altyapıya önem veriliyor. A sınıfı ofislerde verilen hizmette neredeyse sınır yok gibi. Güvenlik, resepsiyon, sekreterlik, lobi, consierj, temizlik, lostra, kuru temizleme, toplantı salonu, kafe-restoran, sağlık hizmetleri, fitness center, spa, rent a car, fatura takibi, sıcak su, TV sistemi, teknik servis, otopark, valet parking, rezervasyon hizmeti gibi akla gelebilecek bütün hizmetler veriliyor.

İşte iş dünyasına yönelik yeni ofis ve home ofis projelerinin özellikleri, satış koşulları ve fiyatları...

TEKFEN-OZ

Tefken-Öz, Kağıthane'de 100 milyon dolarlık Kağıthane Ofis Park projesini hayata geçiriyor. Bölgedeki eski çivi fabrikasının arazisine kurulan Ofis Park projesi, çok katlı kule yerine semtin dokusuna uygun olarak zemin üstü 4 ve 7 kattan oluşan bloklar şeklinde, 14 bin 235 metrekare arsa üzerinde toplam 55 bin 500 metrekare inşaat alanına sahip. Projenin Mart 2012'de tamamlaması planlanıyor. 9 blokta 37 bin metrekare kiralanabilir alana sahip A sınıfı ofis kompleksinden oluşan proje, 100 milyon dolarlık yatırımla gerçekleşiyor. Metrekare fiyatını 3 bin 500 ile 3 bin 750 dolar olarak belirleyen firma, projenin yüzde 30'unu satışa çıkardı. Projenin ortak kullanım alanlarında kafeterya, özel yemek odaları ve toplantı odaları bulunuyor.

Tekfen-Oz'un 9 katlı ve 7 bin 900 metrekare kullanım alanına sahip Levent Ofis projesi ise 45 milyon dolarlık bir yatırım. A sınıfı ofis projesi olarak tasarlanan projede, brüt 800 metrekarelik ofis katlarına yer verilmiş. Eski otopark arsası üzerinde inşa edilen projenin mimari tasarımı ünlü Alman mimar Juan-Pablo Molestina'ya ait. İnşaatına 2009'un şubat ayında başlanan Levent'teki ofis projesi, Eylül 2010'da LEED sertifikalı yeşil ofis binası olarak hizmet vermeye başlayacak. Levent Ofis'te ortalama metrekare kira bedeli 35 dolar olarak belirlenmiş.

AĞAOĞLU

Konut sektörünün tanınmış ismi Ağaoğlu'nun Ataşehir'de inşa ettiği ofis projesi; mağazalar, restoran, kafe ve fast-food alanları, pastane ve eczaneye uygun bağımsız 63 bölümden oluşuyor. 24 bin 754 metrekarelik alana sahip My Office projesi, Emlak Konut tarafından 430 bin ile 21 milyon 462 bin lira arasında değişen muhammen bedel ve ihaleyle satışa çıkarıldı. 650 araçlık otoparka sahip My Office'te randevu sistemiyle kullanılabilen tam donanımlı toplantı odaları bulunuyor. Ofislerin fiyatı 430 bin liradan başlıyor. Projeden yüzde 25 peşinat ve 60 veya 84 ay vadelerle ofis satın almak mümkün.

My Oficce'in hemen yanında inşa edilen My Prestige'de ise büyüklüğü 70 ile 358 metrekare arasında değişen 122 adet 4 ayrı tipte ofis bulunuyor. Fiyatları 348 bin 400 ile 1 milyon 789 bin lira arasında değişen ofisleri satın alanlar, çok amaçlı toplantı salonları, 7/24 çalışan çok dilli call-center (çağrı merkezi), valet parking, kuru temizleme, çiçek bakım, mobil kuaför, 7/24 acil sağlık servisi, lounge, restoran, eğitim ve danışmanlık servisleri, güvenlik ve housekeeping gibi hizmetlerden yararlanabiliyor.

Ağaoğlu, Avrupa Yakası'nda ise 212 Alışveriş Merkezi'nin yanında, home ofis konseptine sahip My Residence 212 İstanbul projesini inşa ediyor. Basın Ekspres Yolu üzerindeki 503 üniteli proje, 5 yıldızlı otel konforu vaat ediyor. 81.07 ile 126.42 metrekare arasında değişen 10 ayrı tipte 1+1 ve 2+1 ev-ofis modeli bulunan projede fiyatlar 239 bin 700 liradan başlayıp 411 bin 700 liraya kadar çıkıyor.

PROPA

Propa İnşaat, bu yıl içinde Zincirlikuyu'da 3 bin 450 metrekarelik bir ofis projesine başlayacak. 9 milyon liralık yatırımla modern ve akıllı A sınıfı bir ofis kompleksi planlayan firma, bu projeden kiralama modeliyle 15 milyon liralık gelir hedefliyor. Büyükdere Caddesi, E-5 ve TEM otoyollarına yakınlığıyla dikkat çeken Propa Ofis'te 300 metrekarelik açık ofis alanları bulunuyor. Her 100 metrekareye bir araçlık otopark alanı ayrılan projenin zemin katında ise kafeterya ve restorana yer verilmiş. Bu ay inşaatına başlanan projenin 2011 şubatından itibaren kiralanması planlanıyor.

SOYAK

Bugüne kadar daha çok konut yapımına ağırlık veren Soyak, ofis yatırımı da yapacak. İstanbul Zincirlikuyu ve Levent'te iki ofis projesi hayata geçirmeyi planlayan firma, tecrübe ve markasını ofis pazarına da taşımayı hedefliyor. Soyak'ın Levent'teki 50 katlı ofis projesi, 55 bin metrekare inşaat alanına sahip. Proje için 100 milyon euro yatırım değeri hesaplanıyor. Soyak'ın Zincirlikuyu'da Tat Towers'ın yanında inşa edeceği 7 katlı ofis projesi ise 24 bin metrekarelik inşaat alanına sahip.

SUR YAPI

2009 başında Kavacık'taki ofis projesini bitirip ve teslim eden Sur Yapı'nın, bu yıl da İstanbul Anadolu Yakası'ndaki Çamlıca'da, 150 bin metrekarelik arazi üzeride bin 500 konut, AVM ve ofis bloğundan oluşan yeni projeye başlaması bekleniyor. Tam netleşmeyen projenin yatırım miktarının 400 milyon dolar civarında olacağı söyleniyor.

DAP YAPI

İstanbul Maltepe'deki 11 bin metrekare arazi üzerine 212 konutlu iki kule ve bir iş merkezi inşa edecek olan DAP Yapı, Çağlayan'da da yeni Adliye Sarayı'nın yakınında Polisan Holding'le ortak satın aldığı 14 bin metrekarelik arazi üzerine 300 ofislik bir iş merkezi ve çarşı inşa edeceğini açıkladı. Maltepe'deki projeye ramazandan sonra başlamaya hazırlanan firma, Çağlayan'daki projeyi ise şimdilik beklemeye aldı.

DOĞUŞ HOLDİNG

Son yıllarda gayrimenkul yatırımlarına ağırlık veren Doğuş Holding, iki ofis binası yatırımı planlıyor. Doğuş Gayrimenkul, Maslak'ta bulunan ve daha önce genel merkez olarak kullanılan binayı 22 katlı bir iş merkezine dönüştürmeyi planlıyor. Ayazağa'da bulunan diğer binayı ise renove edip büyüterek holding merkezi olarak kullanacak. Ayazağa'daki bina 6 bin 880 metrekare büyüklüğe sahip.

ECZACIBAŞI GAYRİMENKUL

Eczacıbaşı Holding, Levent'teki Kanyon projesinden sonra, yine Büyükdere Caddesi üzerinde ve toplam 21 bin 500 metrekare kapalı alanlı yeni ofis binası inşaatını tamamladı. Adı “193” olan ofis binasında, 10 adet kiralık ofis katı, mağaza olarak planlanan zemin kat ve bodrum katlar ile dört katlı otopark yer alıyor. Ofis binasında ayrıca 80 kişilik çok amaçlı toplantı salonu bulunuyor.

Alışveriş merkezi ve konut bölümünün yanı sıra 26 katlı ofis bloğundan oluşan Kanyon'da ise Eczacıbaşı Topluluğu kuruluşları dışında 20'nin üzerinde kurum ve kuruluş kiracı olarak yer alıyor. Yaklaşık 30 bin metrekarelik kiralanabilir alana sahip olan Kanyon ofis bloğu, bin 167'şer metrekarelik katlarıyla modern iş yaşamının tüm ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde tasarlanmış.

Bu arada Eczacıbaşı Havacılık, geçen yıl mayıs ayında Kanyon ofis binasının üzerine Kanyon Heliport'u açtı. Kanyon Heliport, Eczacıbaşı Havacılık'ın sahibi olduğu Sikorsky marka helikopterin yanı sıra başka kuruluşlara ait helikopterlerin iniş-kalkışı için kiralanabiliyor.

Kartal Kentsel Dönüşüm projesiyle ilgili gelişmeleri de yakından izleyen Eczacıbaşı Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım, son aşamaya gelen yasal imar haklarıyla ilgili çalışmaların sonuçlanmasının ardından Kartal'daki arazilerinin üzerinde İstanbul'un simgelerinden biri olacak yeni projelerine başlayacağını açıkladı.

EROĞLU HOLDİNG

Tekstil sektöründen gayrimenkule giriş yapan Eroğlu Holding de konutun yanı sıra ofis projelerini de gündemine aldı. Firma, iki yeni ofis yatırımı yapacak. Bunlardan ilkine İstanbul Anadolu Yakası'nda start veren Eroğlu, Ümraniye'de Carrefour'un hemen yanı başında, 90 bin metrekare kiralanabilir alana sahip Akkom Ofis projesini gerçekleştirdi. Dört iş kulesinden oluşan projenin ilk bloğu genel müdürlük binası olarak kullanılmak üzere Albaraka Türk Katılım Bankası tarafından satın alındı. Diğer bloklarda büyüklüğü 600 ile bin 600 metrekare arasında değişen ofislerin kiralama süreci ise devam ediyor. Firmanın Avrupa Yakası'nda 23 bin 500 metrekare arazi üzerine inşa ettiği Kağıthane projesi ise 30 bin metrekare satılabilir veya kiralanabilir alana sahip. Buradaki ofislerin büyüklüğü 700 ile bin 200 metrekare arasında değişiyor.

SÜZER HOLDİNG

Daha önce konut ve AVM yatırımları yapan Süzer Holding, ofisi de gündemine aldı. Grup, Boğaziçi'nde sahip olduğu arazide rezidans, ofis ve otelden oluşan bir proje planlıyor. Projeye ne zaman başlanacak henüz belli değil. Ancak yatırım değerinin 150 milyon dolar olacağı belirtiliyor. Firma yetkilileri, halen araziyle ilgili izin çalışmaların devam ettiğini açıklamakla yetiniyor.

İŞ GYO

Portföyünün yüzde 45'i ofislerden oluşan İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, ofis yatırımlarına devam ediyor. Halen elinde toplam değeri 388.2 milyon doları bulan ofis portföyü bulunan şirket, Kanyon AVM'yle başlayan ofis yatırımlarını 2009'da aldığı 53 bin 200 metrekarelik Tuzla arsasında karma projeyle sürdürecek.

KAPİTAL GYO

Kapital Factoring'in kardeş şirketi Kapital GYO, Maslak'ta 22 katlı bir ofis projesi inşa ediyor. 2011 yılı sonunda hizmete girecek olan ofis binası için 20 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Zemin katta brüt bin metrekarelik alanda lobi, mağaza ve kafe bulunan projenin üst katlarında ise 11 bin metrekarelik ofis alanı bulunuyor. 17 adet 650 metrekare A sınıfı ofise yer verilen projede, fiber optik data hatları, network sistemleri, 5 adet hızlı asansör, 7/24 kameralı güvenlik sistemi sunuluyor.

TSKB GYO

İlk yatırımı Pendorya Alışveriş Merkezi'ni geçen yılın sonunda İstanbul Pendik'te açan TSKB GYO, 2010'un ikinci yarısında İstanbul Ümraniye'de de bir ofis projesi geliştirmeyi planlıyor.

ELGİNKAN HOLDİNG

E.C.A. ve Serel gibi markalarıyla tanınan Elginkan Holding'in, Kartal-Maltepe arasındaki 300 dönümlük kentsel dönüşüm alanında 46 dönüm arazisi bulunuyor. Holding, E.C.A'nın eski fabrika yerine konut ve ticaret merkezi yapmayı planlıyor. 70 bin metrekare inşaat alanı olacağını söyleyen Eke İnşaat Teknik Müdürü Oktay Keten, inşaata 2011 yılının haziran ayında başlamayı planladıklarını ve projenin yatırım tutarının 250 milyon doları bulacağını söylüyor.

VARAN TURİZM

Varan Turizm, Basın Ekspres Yolu üzerinde terminal olarak kullandığı 35 bin metrekarelik arsa üzerinde 23 katlı ofis binası yapacak. 62 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilmesi planlanan Güneşli Kule projesinde yaklaşık 2 bin 500 metrekare kiralanabilir ticari ünite bulunuyor. 2010'un son aylarında Öz Gayrimenkul tarafından inşasına başlanacak olan projeyi tasarlayan Suyabatmaz Mimarlık, mimarlık dünyasının önde gelen ödüllerinden olan “MIPIM Architectural Review Future Project Awards 2010”da ofis kategorisinde birincilik ödülüne layık görülmüştü...

ÖZAK GYO

Özak GYO, 35 milyon dolarlık yatırımla Güneşli Basın Ekspres Yolu üzerinde inşa ettiği A sınıfı ofis projesi İşİstanbul 34'ün inşaatını tamamladı ve kiralama çalışmalarına başladı. Projede, 2 adet vip ofis, 19 modüler ofis, 4 podyum ofis ve 15 mağaza bulunuyor. Ofis kullanımı dışında İşİstanbul 34'te, 137 ile 2 bin metrekare arasında değişen 15 mağaza alanı bulunuyor. Ofislerde çalışanlar kafe, restoran, kuru temizleme, eczane, kırtasiye, ATM, banka şubesi gibi ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

GÜL&KELEŞOĞLU GRUBU

Florya'daki Flyinn, Bakırköy'deki Capacity, Fatih'teki Historia ve Bahçelievler'deki Metroport alışveriş merkezlerini yapan Gül&Keleşoğlu Grubu, Bahçeşehir'deki "Lüksİst" projesiyle ofis binaları da yapacak. Ofis, konut ve rezidanslardan oluşan projedeki ofis bloğu 35 katlı olacak. Üç yılda bitmesi planlanan projenin yatırım tutarı 360 milyon dolar civarında.

Gül İnşaat'ın Beylikdüzü'ndeki Skyport Residence projesinde ise 112 home ofis daireden oluşuyor. Bu ofislerin metrekaresi 2 bin dolardan satılıyor. Projede, 60 mağaza, alışveriş merkezi ve içinde restoran, yüzme havuzu, fitness salonu, Türk hamamı, sauna, masaj, spa, vitamin bar bulunan bir de sosyal tesis bulunuyor.

Gül İnşaat'ın Beykent'te inşa ettiği ve eylül hizmete girecek olan Perla Vista AVM'nin rezidans bloğundaki home ofis dairelerin metrekaresi de 2 bin dolardan satılıyor. Akıllı ev sistemi altyapısı bulunan home ofis rezidans bloğunda, içinde spa, sauna, fitness, Türk hamamı bulunan sosyal tesis bulunuyor ve 24 saat güvenlik hizmeti sunuluyor.

ZORLU GAYRİMENKUL

Zorlu Gayrimenkul'ün İstanbul Zincirlikuyu'da inşaatına başladığı Zorlu Center'da ofisler de olacak. Proje; tiyatro, gösteri ve konser salonu gibi sosyal-kültürel yapıların yanı sıra otel, iş merkezi, alışveriş merkezi ve rezidansları da kapsıyor. Zorlu Center'ın yüzde 35'i konut, yüzde 30'u turizm, yüzde 15'i AVM, yüzde 10'u da ofis alanı olarak planlanmış. Ofisler yatay düzende tek katta yer alıyor. Ofis, otel ve rezidans bloğunun Haziran 2012'de tamamlanması planlanıyor. Zorlu ayrıca, Büyükdere Caddesi üzerinde aldığı Deva fabrikasının yerine de A tipi ofisler inşa etmeyi düşünüyor. Bu projenin halen tasarım aşamasında olduğu açıklandı.

KALE KİLİT

Kale Özgür Evler projesiyle konut sektörüne adım atan Kale Kilit Grubu, Topkapı'daki eski MAN fabrikası arazisi için geliştirdiği gayrimenkul projesinde ofis bloklarına da yer verecek. Konut, alışveriş merkezi, ofis ve bir otelden oluşan karma projenin yatırım maliyeti 100 milyon doların üstünde. Kale Yapı'nın projeye 2011 yılında başlaması bekleniyor.

ERIA PARTNERS

İşadamı Aytek Şavkan'ın Amerikan sigorta şirketi Prudential bünyesinde oluşturulan Pramerica fonuyla ortaklaşa kurduğu Eria Partners, Levent'te eski Renault arazisi üzerine bir ofis ve rezidans projesine başlıyor. Söz konusu projenin yatırım miktarı 300 milyon euro. Kağıthane ve Maslak'ta iki ofis projesine daha başlamayı planlayan Eria'nın 2 yıl içine hedeflediği yatırım miktarı ise 1 milyar dolar.

RÖNESANS İNŞAAT

Rönesans İnşaat, Kozyatağı'ndaki Marriott Hotel'in hemen yanında, 150 metreyle Anadolu Yakası'nın en yüksek iş bloğu olması planlanan bir ofis yatırımına başlıyor. 35 katlı bu ofis projesinde, 37-40 bin metrekarelik kiralanabilir alan bulunacak. Projenin önümüzdeki eylül ayında başlaması planlanıyor.

ANEL İNŞAAT

Anel İnşaat'ın Ümraniye'de iki blok halinde ve bodrum katlarıyla birlikte 20 kat olarak inşa ettiği Anel İş Merkezi, 61 bin 473 metrekare kullanabilir alana sahip. Anel Grup, projenin bir katını kendisi kullanacak. 75 milyon liralık yatırımla inşa edilen iş merkezinin kalan katlarının ise teknoloji firmalarına kiralanması düşünülüyor. Dış cephesi fotovoltaik (PV) hücrelerden oluşan güneş panelleriyle kaplanan Anel İş Merkezi, kendi enerjisini kendi elde eden, ortak hacimdeki enerji ihtiyacını güneş panelleriyle karşılayan, yüksek teknolojiye sahip akıllı bir bina olarak tasarlanıyor.

SİMA YAPI

Sima Yapı'nın ofis projesi Mira Tower, İstanbul Anadolu Yakası'nda yeni finans merkezi olarak konumlandırılan Batı Ataşehir'in hemen yanındaki Şerifali bölgesinde inşa ediliyor. Projede 100 ile 590 metrekare arasında ofis seçenekleri sunuluyor. Şirketler kat kat ya da komple kiralama yapabiliyor. 4 bin 46 metrekarelik arazi üzerinde 15 bin metrekare kapalı alana sahip Mira Tower'da 68 ofis bulunuyor. 1+1 ofisler bin 900, 3+1 ofisler 2 bin 500, 4+1 ofisler 3 bin 650, 14'üncü kattaki 3 adet dubleks ofis katı ise 7 bin 500-10 bin TL'ye kiralanabiliyor. Mira Tower'da kapalı otopark, lobi ve toplantı salonları, kafe, spor salonu ve açık yüzme havuzu gibi olanaklar sunuluyor.

VARYAP

Varyap Varlıbaş Holding'in Batı Ataşehir'de gerçekleştirdiği Varyap Meridian projesi toplam 374 bin metrekare inşaat alanına sahip. Proje, 20 ve 60'ar katlı 5 bloktan oluşuyor. Bin 500 konut, 3 adet yatay ofis binası ve 34 katlı 5 yıldızlı otel ve bir de ofis bloğu bulunuyor. “Çift çekirdek”ten oluşacak 60 katlı A Blok'un ilk 19 katında da home ofisler bulunuyor. Ofis katları için 75 bin metrekare alan ayrılmış. Projedeki otel bünyesinde hem otel müşterilerine hem de ofis katlarına hizmet vermek için konferans salonu, fitness&spa ve toplantı salonları yer alıyor. Henüz satışa çıkmadığı için home ofislerin fiyatları belli değil. 2009'da inşaatına başlanan proje 2012'de tamamlanacak.

TEKNİK YAPI

Teknik Yapı, Batı Ataşehir'de inşa ettiği 702 dairelik Deluxia Palace ve Deluxia Suits projelerindeki tüm daireleri home ofis kullanımına uygun olarak tasarlamış. Deluxia Suits'teki 36.35-39.80 metrekarelik stüdyo ile 58 metrekarelik 1+1 home ofislerin fiyatı 178 bin 800 ile 257 bin 300 lira arasında değişiyor. Deluxia Palace'taki 37.65-131.23 metrekarelik stüdyo, 1+1, 2+1 ve 3+1 home ofislerin fiyatları ise 153 bin 800 ile 557 bin 700 lira arasında.

Firmanın Kartal'da inşa ettiği 312 dairelik Uptwins ve Upcity Residence'taki dairelerin de tamamı home ofis olarak kullanılabiliyor. Uptiwins'teki 55.47 ve 56,59 metrekarelik 1+1 home ofisler 169 bin 300 ve 204 bin 500 liraya satılıyor. Upcity Residence'ta 33.07 ve 98.04 metrekarelik stüdyo, 1+1 ve 2+1 home ofislerin fiyatları ise 68 bin liradan başlayıp 220 bin liraya kadar çıkıyor.

ÖZYURTLAR İNŞAAT

Özyurtlar İnşaat'ın Bahçeşehir-Esenyurt arasında inşa ettiği Ntepe projesinde 79 ile 91 metrekare arasında home ofis daireler yer alıyor. Fiyatları 160 bin ile 170 bin lira arasında değişiyor. 24 saat güvenlik hizmeti sunulacak olan sitede, blokların 14 ve 19'uncu katlarında Japon bahçeleri yer alıyor. Japon bahçelerinin içinde ise fitness salonu var. Projede açık ve kapalı otopark alanları bulunuyor.

DUMANKAYA İNŞAAT

Dumankaya İnşaat'ın İstanbul Göztepe'de inşa ettiği Dumankaya İkon, 40 ve 41 katlı üç kulenin birleşmesinden oluşuyor. Bin 22 rezidans ve 37 home ofis bulunan projede, 31 ve 131 metrekarelik home ofisler 162 bin ile 687 bin liraya satılıyor. 12 ve 22inci katlarda bulunan seyir teras ve bahçeleriyle farklı bir mimari anlayış sergileyen projede, business lounge'tan laundry'e, teknik bakım ve onarımdan 24 saat profesyonel resepsiyona, posta hizmetlerinden güvenliğe geniş bir rezidans hizmeti sunulacak. Kapalı otopark, fitness center, futbol ve basketbol sahaları, kapalı ve açık yüzme havuzu, çocuk havuzları gibi sosyal olanaklar sunulan projenin giriş katlarında alışveriş birimleri, güzellik salonu, kuru temizleme, kafeterya gibi birimler bulunuyor.

ATAMAN INŞAAT

Ataman İnşaat'ın İstanbul Pendik Tersane Kavşağı'nda inşa ettiği Ataman Karina Pendik projesinin ikinci etabı 2 blok olarak ticari üniteler ve home ofislerden oluşuyor. Brüt 46.30 ile 141.90 metrekare arasında stüdyo, 1+1, 2+1 ve 3+1 home ofis seçenekleri sunan projede fiyatlar 115 bin liradan başlayıp 324 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Açık ve kapalı yüzme havuzu, açık ve kapalı otopark, çocuk oyun parkı, fitness center, tenis kortu, yürüyüş ve spor alanları gibi sosyal olanaklar sunulan projede 24 saat özel güvenlik hizmeti veriliyor.

TEPE İNŞAAT

Tepe İnşaat'ın Ankara-Eskişehir yolu üzerinde inşa ettiği Tepe Prime, 100 stüdyo daire, 218 ofis ve 37 mağazadan oluşuyor. Büyüklüğü 121 ile 234 metrekare arasında değişen ofislerin fiyatı 430 bin liradan başlayıp 710 bin liraya kadar ulaşıyor. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'ne ait 28 bin 227 metrekare arazi üzerinde 18 ve 19 katlı iki blok olarak inşa edilen projenin içinde yer alan Tepe Prime Avenue alışveriş merkezi ise özel peyzajlı sokak ve meydan düzenlemeleri, gösteri ve konser alanının yanı sıra su oyunlarıyla dikkat çekiyor.

UCRA İNŞAAT

Ucra İnşaat'ın İstanbul Esenyurt'ta inşa ettiği Hanplus, 8 kat ofis, 4 kat AVM ve 4 kat home ofis olmak üzere toplam 16 kattan oluşuyor. 198 adet ofis ve 88 adet home ofisin büyüklüğü 58 ile 209 metrekare arasında değişiyor. Fiyatları ise 79 bin ile 270 bin lira arasında. Ofislerin metrekaresi bin 100 liradan satılıyor. Projenin ortak alanları arasında 13'üncü kattaki yüzme havuzu, fitness salonu, Fin hamamı, kafe, dinlenme ve eğlence salonları, sauna ve oyun odası, 378 araçlık üç katlı kapalı otopark bulunuyor.

DOĞAN YAPI

Doğan Yapı'nın İstanbul Tekstilkent ve Matbaacılar Sitesi arasında inşa ettiği Automall, 83 bin metrekarelik kapalı alan üzerinde 662 bağımsız bölümden oluşuyor. 52 ile 112 metrekare arasında değişen 221 adet rezidans ile 95-165 metrekare arasında değişen 379 galeri ve home ofisin satış fiyatı 150 bin liradan başlayıp 160 bin dolara kadar çıkıyor. İstendiğinde bu ofis ve rezidanslar bin 200 ile bin 500 liraya kiralanabiliyor. Projede yaklaşık bin araç kapasiteli kapalı ve açık otopark bulunuyor.

OFLAZ

Oflaz Şirketler Grubu da home ofis projesi gerçekleştirecek. Grup, Kartal'da bulunan arazisine AVM ve 1+1'lik home ofisler yapacağını açıkladı.

Ofis pazarındaki hareketlilik sürüyor

Ofis kiralama veya satışıyla ilgili aracılık ve danışmanlık hizmeti veren Propin Property Investment Consultancy tarafından hazırlanan "2010 Birinci Çeyrek İstanbul Ofis Pazarı" raporu, özellikle ofis kiralamasında canlılığın sürdüğüne işaret ediyor. Şirketlerin yer arayışına geçmesinin ofis pazarında hareketliği artırdığı belirtilen rapora göre, Levent her zaman olduğu gibi yine en yüksek kiraların talep edildiği bölge olma özelliğini koruyor.

Levent'teki A sınıfı ofis binalarında aylık ortalama kiranın 33.9 dolar/metrekare olduğu belirtilen raporda, diğer semtlerle ilgili şu bilgiler yer alıyor: Etiler 30.8; Maslak 17.7; Zincirlikuyu, Esentepe ve Gayrettepe 23.9; Beşiktaş-Balmumcu 32.3; Taksim-Nişantaşı 29.7; Şişli-Fulya-Otim 19.8 dolar...

Yine aynı rapora göre, A sınıfı ofislerin ortalama metrekare kiraları havalimanı tarafında 13.8, Kozyatağı'nda 18.3, Altunizade'de 18.9, Kavacık'ta 17.5 ve Ümraniye'de 20.5 dolar. Aynı bölgelerde B sınıfı ofislerin ortalama metrekare kirala bedelleri ise 7.1 ile 20.8 dolar arasında değişiyor.

Ofis yatırımı neden cazip?

* Ofis projeleri karlı yatırımlar haline geldi.

* Levent'teki artan ofis kiraları, Levent-Büyükdere Caddesi üzerindeki yatırımları cazip kılıyor.

* Finans merkezlerinin Ataşehir'e taşınacak olması nedeniyle özellikle Kozyatağı'na talep artıyor.

* Ofis binalarında eskiden mimariye önem verilmezdi. Şimdi tasarım ve “yeşil bina” yatırımları ön plana çıkıyor.

* Ümraniye'de ve Kağıthane'de arzlar artıyor.

 

İstanbul'daki ofis bölgeleri

 

Avrupa Yakası

Havalimanı bölgesi

Bayrampaşa

Maslak

Etiler

Levent

Şişli-Kağıthane

Taksim-Haliç

Beşiktaş

Gayrettepe

Anadolu Yakası

Kavacık

Ümraniye

Altunizade

Kozyatağı

Kartal-Pendik

 

İstanbul'daki ofis merkezlerinde boşluk oranı (%)

 

Levent

A sınıfı 4.4

B sınıfı 16.6

Etiler

A sınıfı 7.7

B sınıfı 7.6

Maslak

A sınıfı 3.1

B sınıfı 6.2

Zincirlikuyu-Esentepe-Gayrettepe

A sınıfı 35.6

B sınıfı 15.8

Beşiktaş-Balmumcu

A sınıfı 20.6

B sınıfı 24.3

Taksim-Nişantaşı

A sınıfı 55.6

B sınıfı 29.4

Şişli-Fulya-Otim

A sınıfı 16.6

B sınıfı 12.3

Havalimanı bölgesi

A sınıfı 12.4

B sınıfı 42.8

Kozyatağı

A sınıfı 9.0

B sınıfı 19.6

Altunizade

A sınıfı 12.8

B sınıfı 16.0

Kavacık

A sınıfı 20.4

B sınıfı 10.8

Ümraniye

A sınıfı 15.7

B sınıfı 49.7

Kaynak: Propin Property Investment Consultancy

 

İstanbul'da ortalama ofis kiraları (Aylık, metrekare/$)

 

Bölge

A sınıfı

B sınıfı

Levent

33.9

17.6

Etiler

30.8

19

Maslak

17.7

13.3

Zincirlikuyu

23.9

14.8

Esentepe

23.9

14.8

Gayrettepe

23.9

14.8

Beşiktaş Balmumcu

32.3

15.7

Taksim Nişantaşı

29.7

20.8

Şişli Fulya Otim

19.8

11.1

Havaalanı

13.8

7.1

Kozyatağı

18.3

13.1

Altunizade

18.9

11

Kavacık

17.5

10.7

Ümraniye

20.5

10.1

* Kaynak: Propin Property Investment Consultancy, 2010 yılı verileri

  

  • Etiketler:

Yorum Yaz