maritbet girişmaritbet
BIM uygulamaları, inşaat sektöründe verimlilik getirecek!

BIM uygulamaları, inşaat sektöründe verimlilik getirecek!

İnşaat sektöründe BIM’e 1 sterlin yatırım yapan 2 sterlin tasarruf sağlıyor

Gelişmekte olan ülkelerde inşaat öncesi hazırlıklarda 100 yıllık teknolojileri kullanılıyor. Kağıt üzerinde işlenen tüm planlar, inşaatlarda maliyeti artırıyor ve süre ise yatırımcıları zorluyor. İnşaatın tüm süreçlerini 3 boyutlu görmeye imkan tanıyan Building Information Modeling (BIM), düşük risk, verimli süre yönetimi ve yüksek karlılık vadediyor. 

Türkiye'nin lokomotif sektörü olan inşaatta kabuk değişimi yaşanıyor.  Mühendislik ve tasarım açısından projelere farklı bir bakış açısı ortaya koyan Building Information Modeling (BIM) uygulamaları, proje yönetimi ile inşaat esnasında süre ve maliyetlerde yenilikler getiriyor. Türkiye'nin 3 boyutlu teknolojiler alanındaki lider firması infoTRON, III. İnşaat ve Mimaride İleri Teknolojiler Semineri'ni düzenledi. 

İnşaat projelerinde verimi artırmak için yeni uygulamaların konuşulduğu seminer, Great Portland Estates firmasının Projeler Başkanı James Pellatt'in,  “Londra'da gerçekleştirilen 61 milyon Sterlin değerindeki  projelerimizi BIM'in ışığında gerçekleştirdik. Yatırdığımız her 1 Sterlin'e karşılık, 2 Sterlin tasarruf sağladık” şeklinde sözleri gölgesinde yapıldı.

Budapeşte Merkezli SlimBIM'in kurucusu Gabor Gulyas,  Salon Mimarlık'tan Melike Altınışık, PY Uluslararası Proje'den Haluk Doğançay'ın misafir konuşmacı olarak katıldığı seminerde, inşaat sektörünün birbirinden değerli onlarca markası hazır bulundu. 

Seminerin açılış konuşmasını yapan infoTRON Yönetim Kurulu Başkanı Tarcan Kiper, inşaatta projelerin yüzde 90'ının geciktiğini, yüzde 40'ının bütçeyi aştığını ve yüzde 30 bütçenin de

Avrupa ve Amerika başta olmak üzere dünyadaki en önemli projelerde BIM danışmanlığı yapan Budapeşte merkezli SlimBIM'in kurucusu Gabor Gulyas ise konuşmasında BIM'in kattığı değerlerden bahsetti. Projelerden örnekler vererek konuşmasını sürdüren Gabor Gulyas, “BIM uygulamaları sayesinde Kaliforniya The Mission Hospital'de  milyon dolar ve 16 hafta kazandık. 515 problem olacak noktayı önceden tespit edip, çözüm ürettik. Toplam 2 milyar dolara mal olan hastanenin 3 boyutlu modellemesi için 2.000 saat harcadık. Ancak projeyi yine de zamanında önce teslim ettik” diye konuştu. 

Macaristan'da Puskas Stadyumu'nu da yine bu yöntemle inşa ettiklerini söyleyen Gulas, projenin 2018 yılında tamamlanacağını aktardı. Gabor Gulas, seminerdeki konuşmasını tamamladıktan sonra, inşaat projelerinin 3 boyutlu deneyimlenmesine imkan tanıyan ve infoTRON tarafından geliştirilen Sanal Gerçeklik Sistemi hakkında bilgi aldı. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
  • 18.03.2022 16:15

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’nın 49’uncusu, '2021 ...

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!
  • 29.12.2021 09:36

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!

Döviz kurundaki artış sonrası oluşan fahiş fiyatlarla mücadele eden inşaat sektö ...