maritbet girişmaritbet
Mütekabiliyet Yasası’yla 3 aylık oturum izni uzarsa Araplar 30 bin konut satın alacak!

Mütekabiliyet Yasası’yla 3 aylık oturum izni uzarsa Araplar 30 bin konut satın alacak!

Arap Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Abdullah Çiftçi, Arapların Türkiye'den konut almak için oturma sürelerinin uzatılmasını beklediğini belirtti

 

Arap Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Abdullah Çiftçi, Arapların Türkiye'den konut almak için oturma sürelerinin uzatılmasını beklediğini belirtti.

Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mütekabiliyet yasasının ardından geçen yaklaşık 9 aylık sürede Türkiye'nin yabancılardan beklenen ilgiyi görmediğini söyledi.

Türkiye'den konut almak isteyen çok sayıda Arap bulunduğunu dile getiren Çiftçi, ''Ancak Türkiye'de yabancıların oturma izninin 3 ay gibi kısa süre olması, Arapların konut almalarına engel oluyor. 3 aylık oturma izniyle bu iş olmaz. Arapların istediği, evle birlikte daha çok oturma izni almak. Sonuçta Türkiye'den ev alıp ülkelerine götürmeyecekler. Burada oturacak, iş yapacaklar'' diye konuştu.

Arapların acilen oturma süresinin uzatılmasını istediğini belirten Çiftçi, ''Dünyada bunun örnekleri var. Mesela İspanya'dan 160 bin avroya ev aldığınızda 5 yıllık oturma izni veriyorlar. Türkiye'de de alınan konutun değerine göre oturma süresi uzatılmalı'' dedi.

''Bireylere yönelik tanıtım kampanyası gerekli''

Mütekabiliyet yasasının Arap dünyasında daha çok tanıtılması gerektiğine de işaret eden Çiftçi, Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun yaptığı çalışmaların daha çok yatırımcılara yönelik olduğunu ancak Türkiye konut sektörünün bireysel olarak Arapları beklediğini dile getirdi.

Arap ülkelerinde bu yönde önemli potansiyelin bulunduğunu dile getiren Çiftçi, bireylere yönelik tanıtım kampanyalarının yoğunlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin dışarıdan göç olayıyla da yeni yüzleşmeye başladığını belirten Çiftçi, göçmenlere hizmet verecek, işlerini kolaylaştıracak, onlara ülkeyi tanıtacak kurumların da oluşturulması gerektiğini ifade etti.

''Marttan itibaren satışlar artar ama beklenti karşılanmaz''

Arapların yaşadıkları iklimin etkisi ve kültürel özellikleri nedeniyle yavaş hareket etmeye alışkın olduklarını anlatan Çiftçi, şunları kaydetti:

''Bu yılın mart ayından itibaren satışlar artmaya başlar ancak oturma süresi uzatılmaz, mütekabiliyetin tanıtımı yeterince yapılmazsa yasadan beklenen şey kesinlikle elde edilmez. Bu sorunlar giderilirse bu yıl 30 bin civarında konut rahat satılır. Potansiyel yüksek. Türkiye'de 1 milyona yakın konut stoku var. Bu açıdan Arapların Türkiye'ye gelmesini sağlayacak düzenlemelerin devamının getirilmesi önemli.

Ayrıca Araplar kalabalık ailelerden oluşuyor. Türkiye'den konut alacak Araplar, ailece 10 kişi gelecekler mesela. Bu durum esnafa da turizme de olumlu yansır. Türkiye'ye katkısı sadece konuta ödenen para olarak düşünülmemeli. 20. yüzyılda Londra, Paris, New York gibi şehirlerin geçimlerini sağlayan göçmenlerdir. Turistik ve iş amaçlı gelen, çok para bırakan insanlardır. İstanbul da bu yüzyılda Londra ve Paris'in yerini alacak. Devlet iyi koordine ederse İstanbul hem finans hem öğrenci hem sağlık turizm şehri olur. Ancak bütün bunların olması oturma süresinin ve mütekabiliyet yasasının daha kapsamlı düzenlenmesine bağlı.''

İstanbul'dan sonra Bursa ve Karadeniz

Abdullah Çiftçi, İstanbul'un ardından Arapların ilgisini çekecek ikinci şehrin Bursa olduğunu, bu kentin tanıtımına önem verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Arapların çöl ikliminde yaşadıklarını anlatan Çiftçi, ''Yeşile ve kara hasretler. Bursa'da hem bol yeşil alan hem de Uludağ var, kar var. İsviçre'nin Alplerine gittiğinizde dağ evlerini görürsünüz. Bursa'da Uludağ etrafında da Arap aileleri için evler yapılmaya başlanmalı'' diye konuştu.

İstanbul yakınlarındaki Sapanca'nın da hem gölü hem de yeşiliyle Arapların dikkatini çekeceğini ifade eden Çiftçi, ''Araplar Karadeniz'i de yavaş yavaş keşfetmeye başladı. Karadeniz'in yayları da Araplar için çok cazip olacak'' dedi.

Esra Altınmakas -AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in etkisini anlatıyor
  • 21.06.2014 15:56

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in etkisini anlatıyor

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in Yasası’nın otomotive yansımasını anlatıyor Kosif ...

Mütekabiliyet tasarısı tamamlandı
  • 05.12.2011 17:43

Mütekabiliyet tasarısı tamamlandı

Yabancıların mülk satın alabilmesini sağlayan mütekabiliyet tasarısı tamamlandı. ...

"Türkiye'de her 2 yabancıdan 1'i kendi evinde oturuyor"
  • 25.12.2020 11:38

"Türkiye'de her 2 yabancıdan 1'i kendi evinde oturuyor"

Nevita'nın araştırmasına göre, Türkiye'den ikamet alan 1,5 milyonu aşkın yabancı ...

Dev yatırımlar için deprem kriterleri belirlendi
  • 07.10.2020 09:18

Dev yatırımlar için deprem kriterleri belirlendi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı yeni yapılacak ve yapılmış yapıların dep ...

'Kanal İstanbul'u büyük bir konsorsiyumla geliştirebiliriz'
  • 24.03.2018 13:39

'Kanal İstanbul'u büyük bir konsorsiyumla geliştirebiliriz'

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Baş ...

‘Körfez ülkesi vatandaşları Türkiye’de yabancılık çekmiyor’
  • 13.09.2017 13:14

‘Körfez ülkesi vatandaşları Türkiye’de yabancılık çekmiyor’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ortadoğu'nun önemli gayrimenkul fuar ...