maritbet girişmaritbet
Mütekabiliyet Yasası Türk dünyasını buluşturacak!

Mütekabiliyet Yasası Türk dünyasını buluşturacak!

Arap Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Abdullah Çiftçi, nüfusunun giderek yaşlanacağı öngörülen Türkiye için yurt dışındaki yaklaşık 175 milyonluk soydaşın büyük potansiyel olduğunu, bu kapsamda Mütekabiliyet Yasası'nın dış Türkleri Anadolu coğrafyasında birleştirebileceğini belirtti

 

Arap Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Abdullah Çiftçi, nüfusunun giderek yaşlanacağı öngörülen Türkiye için yurt dışındaki yaklaşık 175 milyonluk soydaşın büyük potansiyel olduğunu, bu kapsamda Mütekabiliyet Yasası'nın dış Türkleri Anadolu coğrafyasında birleştirebileceğini belirtti.

Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Mütekabiliyet Yasası ile Avrupa ve ABD'nin yanı sıra Arap dünyası, Asya, Afrika ve Türk dünyasına açıldığını söyledi.

Yasaya sadece ekonomik açıdan bakmamak gerektiğine işaret eden Çiftçi, ''Yasa için hep 'Araplar şu kadar, Ruslar bu kadar konut alır, Avrupalılar sahillerden alır' gibi yorumlar yaptık. Ama yasanın sosyal boyutu da var. Afro-Avrasya coğrafyasına daha 90 yıl önce İstanbul'dan yön veriliyordu. Bu nedenle bu coğrafya birbirine akrabadır. Türkiye, yasayla tarihi misyonuna uygun olarak akrabalara yeniden kaynaşma, komşu olma şansı veriyor'' dedi.

Çiftçi, yasayla Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan'ın yanı sıra Doğu Türkistan, Tataristan, Çuvaş, Altay, Karaçay, Balkar, Balkanlar, Irak, Afganistan, İran ve diğer bölgelerdeki Türklerin Anadolu coğrafyasında yeniden komşu olacaklarını ifade etti.

Soydaşların daima bir Türkiye özlemi var

Rusya, Çin, Balkanlar ve Türk Cumhuriyetleri'nde yaşayanların daima bir Türkiye özlemi bulunduğunu anlatan Çiftçi, şöyle devam etti:

''Türkler, yaşadıkları ülkelerin ekonomilerinde önemli rol oynuyorlar ve yönetimlerinde söz sahibiler. 75 milyonluk Türkiye, 175 milyon soydaşa sahip. Dış Türkler, soydaşlar, Türkiye ile bağını hiç koparmadı. Önceden Türkiye ekonomik ve siyasal nedenlerle soydaşlarına yeterince sahip çıkamadı. Ama mütekabiliyetle soydaşların Türkiye'den konut edinmesinin önü açıldı.''

Çiftçi, dünyanın farklı coğrafyalarında yaşayan Türklerin, Anadolu'da ev alarak kaynaşmasının yeni bir sinerji oluşturacağını, Türkler arasındaki ticari köprünün kendiliğinden oluşacağını dile getirdi.

Yasa daha iyi tanıtılmalı

Geleceğe yönelik hazırlanan birçok raporda, Türkiye nüfusunun 2050'den sonra yaşlanacağının öngörüldüğüne dikkati çeken Çiftçi, şunları kaydetti:

''2010-2015 döneminde nüfus artış hızının yüzde 1,3 olacağı öngörülen Türkiye, 187 ülke arasında nüfus artışında 92. sırada yer alacak. 2045-2050 arasında ise nüfus artış hızının yüzde 0,2'ye düşeceği, 187 ülke arasında 109. sırada yer alacağı tahmin ediliyor. Yani Türkiye önlem almazsa gelecek yüzyılın ortalarında Anadolu coğrafyasında eser miktarda kalacak gibi görünüyor. Başbakan'ın '3 çocuk' tavsiyesi, geleceği görmesindendir.

Avrupa ülkeleri, yaşlılık kıskacında. ABD, Kanada, Avustralya gibi ülkeler ise belli politikalar çerçevesinde zaman zaman göçmen alıyor. Ülkeler geleceğini planlamak zorunda. Ülke dışında yaşayan yaklaşık 175 milyonluk soydaş, Türkiye için her anlamda büyük potansiyel. Bu nedenle Mütekabiliyet Yasası, dış Türkler ve soydaşlara daha iyi tanıtılmalı ve özendirilmelidir. Hatta devlet bankaları özel krediler açmalıdır. Yasa, Türkiye'yi 'anavatan' olarak hisseden dış Türkleri, Anadolu coğrafyasında birleştirecek, kaynaştıracaktır.''

Esra Altınmakas/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in etkisini anlatıyor
  • 21.06.2014 15:56

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in etkisini anlatıyor

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in Yasası’nın otomotive yansımasını anlatıyor Kosif ...

Mütekabiliyet tasarısı tamamlandı
  • 05.12.2011 17:43

Mütekabiliyet tasarısı tamamlandı

Yabancıların mülk satın alabilmesini sağlayan mütekabiliyet tasarısı tamamlandı. ...

"Türkiye'de her 2 yabancıdan 1'i kendi evinde oturuyor"
  • 25.12.2020 11:38

"Türkiye'de her 2 yabancıdan 1'i kendi evinde oturuyor"

Nevita'nın araştırmasına göre, Türkiye'den ikamet alan 1,5 milyonu aşkın yabancı ...

Dev yatırımlar için deprem kriterleri belirlendi
  • 07.10.2020 09:18

Dev yatırımlar için deprem kriterleri belirlendi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı yeni yapılacak ve yapılmış yapıların dep ...

'Kanal İstanbul'u büyük bir konsorsiyumla geliştirebiliriz'
  • 24.03.2018 13:39

'Kanal İstanbul'u büyük bir konsorsiyumla geliştirebiliriz'

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Baş ...

‘Körfez ülkesi vatandaşları Türkiye’de yabancılık çekmiyor’
  • 13.09.2017 13:14

‘Körfez ülkesi vatandaşları Türkiye’de yabancılık çekmiyor’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ortadoğu'nun önemli gayrimenkul fuar ...