maritbet girişmaritbet
Araplar konut aldıkça fiyatlar artacak!

Araplar konut aldıkça fiyatlar artacak!

Mütekabiliyetle birlikte yabancıların Türkiye'de gayrimenkul alımlarının artacağını aktaran Turyap Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistanlı ve Kuveytli zengin Arapların İngiltere'de Londra'yı, Fransa'da Paris ve Cannes'i ihya ettiğini dile getirdi

Mütekabiliyetle birlikte yabancıların Türkiye'de gayrimenkul alımlarının artacağını aktaran Turyap Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistanlı ve Kuveytli zengin Arapların İngiltere'de Londra'yı, Fransa'da Paris ve Cannes'i ihya ettiğini dile getirdi. Arapların alımlarından dolayı Londra'da fiyatların Türkiye'deki fiyatlara göre 10 kat daha pahalı hale geldiğini aktaran Sarıbay, "Londra'nın bazı yerlerinde metrekare fiyatları 60 bin dolara geliyor. Bizde ise henüz en pahalı metrekare fiyatı 15 bin dolar" dedi. Sarıbay'a göre Türkiye kültürü, uçuş mesafesi ve yemekler açısından Arap coğrafyası için avantajlı bir konumda. İklim açısından elverişli. Alıveriş açısından da birçok imkan var. Sarıbay, "Bu nedenle Türkiye'ye çok fazla Arap gelecek ve fiyatlar artacak" dedi

Suudi ve Kuveytli Arapların özellikle boğaz hattında yer aradığını kaydeden Sarıbay, Libyalıların ve Suriyelilerin ise daha hesaplı olan Bahçeşehir ve Beylikdüzü, Ataşehir gibi bölgeleri tercih ettiğini söyledi.

Azmi Sarıbay, bu nedenle Ortadoğu ülkelerinde ve Türk cumhuriyetlerinde ofisler açacaklarını aktararak ilk gidecekleri yerin Dubai olacağını kaydetti.

Turyap temsilcilik sayısını 500'e çıkaracak

Türkiye'nin ilk emlak pazarlama şirketi olduklarını söyleyen Sarıbay, şu anda  yurtiçinde 380 tane ofise ulaştıklarını kaydetti. Sarıbay, bu rakamla Türkiye'de emlak pazarlama alanında çalışan 5 yabancı firmanın toplamından daha fazla ofise sahip olduklarını söyledi. Bu yıl içinde 150 tane ofis açarak emlak pazarlamayla ilgili ofis sayısını 500 ‘e çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Sarıbay, bunun için genç Turyap kampanyası başlattıklarını söyledi. Bu kampanya ile üniversite mezunu gençlere 6 aylık bir deneme süreci tanındığını belirten Sarıbay, "Bu süre içinde gençler isim hakkının sadece yüzde 10'nu ödeyerek temsilcimiz olabiliyorlar.  6 ay sonunda ise memnun kalırsa 5 yıllığa geçme imkanı sunuyoruz" dedi. Yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında büyüme hedefleri olduğunu da dile getiren Sarıbay, Almanya- Köln, Belçika-Brüksel, Kıbrıs-Gazi Magosa'da ve Azerbeycan'da ofisler açtıklarını söyledi.

 Yabancıların evleri için yeni bir sistem kuruyor

 Yurtdışına giden ilk kuşağın Türkiye'de gayrimenkul edinirken ikinci kuşağın ise gittikleri ülkede yatırım yaptığını aktaran Azmi Sarıbay, "Yurtdışında yaşayan Türklerin Türkiye'de kalan gayrimenkullerinin yönetilmesi için kontrat mülk yönetimi diye bir sistem kurduk. Özellikle yurtdışındaki Türklerin Türkiye'deki gayrimenkullerine sahip çıkmayı onlar adına yönetmeyi amaçlayan bir sistemdi. Ancak bu kişilerin gayrimenkullerini yönetimini yurtiçindeki akrabalarına bırakması nedeniyle sistem işlemedi. Ancak sistemi farklı bir şekilde yeniden yapılandırmayı planlıyoruz. Çünkü mütekabiliyetle birlikte yabancıların Türkiye'de gayrimenkul alımları artacak" diye konuştu.

Ankara'ya golfü götüren projede ikinci etap satışta

Ankara'da müteahhitliğini üstlendiği Golfkent Projesi hakkında bilgi veren Azmi Sarıbay,  üç tane Ağa Han ödülü sahibi olan projeyi pazarlamak üzere gittiklerini dile getirerek, "1800 konuttan oluşan proje yarım kaldığı için pazarlayamayacağımız söyledik. Sonra golf fikri ortaya çıkınca projeye ortak oldum. Arazi de çok uygundu ve Ankara'da hiç golf sahası yoktu. Bunun için dünyaca tanınmış golf sahalarını tasarlayan Amerikalı golf mimarı Kevin Ramseyin Golfkente getirdik. Projenin ismini ve mimarisini değiştirdik" dedi.  Anakara belediyesi şirketlerinden Portaş'la hasılat paylaşım modeliyle gerçekleştirilen projede konut sayısının 2 bin 640'a çıkarıldığını belirten Srıbay, "Ankara Golfkent projesinde ilk etabında yer alan 210 konutun satışından sonra şu anda projede 639 konutluk ikinci etaba başladık. Bu etapla ilgili ön talep topluyoruz. Ankara ve Ankara dışında talep alıyoruz" bilgisini verdi. Arsa hariç 700 milyon TL'ye mal olacak Golfkent projesinden 1 milyar 400 milyon TL ciro beklediklerini aktaran Sarıbay, "Metrekare fiyatları 2 bin 500 TL'den başlıyor. İlk etapta yaşamın 2014 yılında başlayacağı projenin tümü ise 4 yıl içinde bitecek. 22 katlı kulede ise ağırlıkla 1+1 home ofisler yer alacak. Burada fiyatlar ise 150 bin TL'den başlayacak" açıklamasını yaptı. 1 milyon metrekare büyüklüğe sahip Golfkent projesinde 450 bin metrekarelik alanın golf sahasına ayrıldığını belirten Sarıbay, sahada 9 deliğin yer aldığını söyledi.

İlk dönüşüm Avm'si onun hazırladığı rapor sonrası yapıldı

1998'de açılan ve bugün halen Mecidiyeköy'de faaliyet gösteren Profilo AVM'nin kuruluş fikrini Cefi Kamhi'ye kendisinin verdiğini anlatan Azmi Sarıbay şöyle konuştu: "Burada Profilo'nun fabrikası vardı. Kamyonların geçtiği gidilmemesi gereken bir bölgeydi. Fakat fabrika Çerkezköy'e gidince arsa sahibi Cefi Kamhi bizden danışmanlık isteyince hazırladığımız raporla bölgenin AVM'ye yapılmasını önerdik.  Çünkü o dönemde 22 tane bankanın genel müdürlüğüne 5 kilometre mesafedeydi. Bu raporla bölgenin ilk AVM'si yapıldı."

Yabancılara satış Turyap'ı kurdurttu

Türkiye'nin ilk emlak pazarlama ofisinin kurucusu olan Azmi Sarıbay, emlak pazarlama işine girmesi ise yine yabancılara gayrimenkul satışının önünün açılmasıyla gerçekleşiyor. Turyap'ı kurmadan önce yurt içi ve yurt dışında inşaat yapan bir şirkette mali işler müdürü olarak yurt içinde yapılan konutların pazarlamasında çalıştığını aktaran Azmi Sarıbay, 1983 yılında mütekabiliyet şartı aranmadan yabancıya gayrimenkul satış yapılmasının önünü açılmasıyla Turyap'ı kurma kararı aldığını belirterek, "Çünkü o dönem yabancılara gayrimenkul satışı yapılırken bu hizmeti verecek kurumsal ve ciddi bir kurum yoktu. Bu hizmeti vermek amacıyla Turyapı kurduk" dedi. Kurulduktan bir ay sonra da  Bursa'dan temsilcilik teklifi aldıklarını anlatan Sarıbay, "Bu tekliften sonra yurt genelinde temsilcilik ilanı vermeye başladık. O günün koşullarında bu ilana iki tür tepki gelmesini bekliyordum. Emlakçılık meslek mi ki demelerini ya da birilerinin ilgileneceğini düşündüm. Ancak çok iyi sonuçlar aldık. 1000 üzerinde teklif aldık ve ilk etapta 23 adet temsilcilik oluşturduk. O dönemde Ankara'dan Manchester Üniversitesi inşaat mühendisliğini bitirenlerden, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler mezunundan, Giresun'dan İstanbul Teknik Üniversitesi inşaat mühendisliğini bitirmiş üniversite birçok kişi temsilciliğimizi aldı" dedi.

Leyla İlhan/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in etkisini anlatıyor
  • 21.06.2014 15:56

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in etkisini anlatıyor

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in Yasası’nın otomotive yansımasını anlatıyor Kosif ...

Mütekabiliyet tasarısı tamamlandı
  • 05.12.2011 17:43

Mütekabiliyet tasarısı tamamlandı

Yabancıların mülk satın alabilmesini sağlayan mütekabiliyet tasarısı tamamlandı. ...

"Şehirden köye değil, sahile göç dönemi”
  • 23.02.2021 17:34

"Şehirden köye değil, sahile göç dönemi”

Turyap Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, dünyada salgın sonrası insanların es ...

"Çalışanlar evlere yakın hazır ofislere yönlendirilmeli"
  • 31.01.2021 08:30

"Çalışanlar evlere yakın hazır ofislere yönlendirilmeli"

Turyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, "Uzaktan çalışma hayatında e ...

"2021 yılı arsa yatırımı ve az katlı yapıların yılı olacak"
  • 13.01.2021 17:28

"2021 yılı arsa yatırımı ve az katlı yapıların yılı olacak"

Turyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, "2021 yılı, pandemi sonrasın ...

"Türkiye'de her 2 yabancıdan 1'i kendi evinde oturuyor"
  • 25.12.2020 11:38

"Türkiye'de her 2 yabancıdan 1'i kendi evinde oturuyor"

Nevita'nın araştırmasına göre, Türkiye'den ikamet alan 1,5 milyonu aşkın yabancı ...