maritbet girişmaritbet
Mimarlık Dergisi XXI Çamlıca Camisi için kara mizah örneği veriyor!

Mimarlık Dergisi XXI Çamlıca Camisi için kara mizah örneği veriyor!

Mimarlık dergisi XXI, düzenlediği Alternatif Çamlıca Camii Yarışmasıyla absürd fikirlere çağrıda bulunuyor

Mimarlık dergisi XXI, düzenlediği Alternatif Çamlıca Camii Yarışmasıyla absürd fikirlere çağrıda bulunuyor

Son dönemde gündemin en çok konuşulan konularından Çamlıca'ya cami projesine bir tepki de mimarlık dergisi XXI'in kara mizah örneği yarışmasıyla kondu. Dergi, "Serbest Atış Absürd Fikirlere Çağrı" başlığı altında düzenlediği yarışma ile kentsel müdahalelere karşı yürütülen muhalif girişimlere bir alternatif sunmayı amaçlıyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın isteğiyle İstanbul'un her yerinden görülmesi amacıyla Çamlıca Tepesi'ne yapılması planlanan camiye "rakip" çıktı. Son günlerde gündemin en çok konuşulan konularından Çamlıca Camii projesine bir tepki de mimarlık dergisi XXI'in bir kara mizah örneği yarışması. Dergi, "XXI Serbest Atış Absürd Fikirlere Çağrı" başlığıyla düzenlediği "Alternatif Çamlıca Cami Yarışması" ile absürd fikirlere, projelere çağrıda bulunuyor. Kazanandan 300 bin TL talep edilecek yarışmanın esprili katılım çağrısında amaç şu sözlerle özetleniyor: "İstanbul'un siluetine ve kent dokusuna aykırı, Osmanlı Türk mimari üslubunu yok sayan, gelenekle geleceği birbirine karıştırmayan, İstanbul'a değer kaybettirecek ve İstanbul'un sembollerinden birine dönüşmeyecek bir cami projesi tasarlamak."

Derginin Yazıişleri Müdürü Hülya Ertaş, yarışmayı, kentsel muhalefet için yeni bir yöntem önermek amacıyla yaptıklarını vurguluyor. Kentsel müdahalelere tepki gösterenleri de mizahi bir yöntemle harekete geçirmek istediklerini söylüyor:

"İstanbul'da kentsel müdahale çok fazla. Kentsel müdahalelere karşı yürütülen muhalefet, kısırdöngüye girmiş durumda. Farklı bir yöntemle tepki vermek isteyenleri harekete geçirmek istedik. Kullandığımız yöntemin kara mizah içerdiği söylenebilir. Bu bir cami tartışması ya da din tartışması değil. Kentsel müdahale tartışması. Bu yarışmayı sansasyon yaratmak için çıkarmadık."

Şimdiye kadar yarışmaya sunulan projeler Ertaş'ın da söylediği gibi ironik ve esprili. Elbette eleştiriyi de göz ardı etmeden… Örnek mi? TOKİ referanslı çok katlı cami, Çamlıca'yı malum gazoz simge seçerek projelendiren bir cami ve devasa projeye göndermede bulunarak olimpiyat halkalarını taşıyan mahya…

SIRADA 3. KÖPRÜ VAR

Serbest teknikle hazırlanan "çılgın proje"lerin başvurabileceği yarışmaya son katılım tarihi ise 15 Ağustos. Katılımcılar Facebook üzerinden düzenlenen yarışmaya tek ya da ekip olarak başvurabiliyor. Projeler de XXI'in Facebook sayfasındaki (http://www.facebook.com/xxidergisi) duvarda görülebiliyor. En çok beğenilen üç proje ise bir sonraki ayın XXI dergisinde yayımlanacak. Ayrıca, yarışmalar devam edecek. Sırada da "Üçüncü Köprü Yarışması" var.

Ceren Çıplak/Cumhuriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mimarlık Dergisi XXI Çamlıca Camisi için kara mizah örneği veriyor!
  • 02.08.2012 16:53

Mimarlık Dergisi XXI Çamlıca Camisi için kara mizah örneği veriyor!

Mimarlık dergisi XXI, düzenlediği Alternatif Çamlıca Camii Yarışmasıyla absürd f ...