maritbet girişmaritbet
Has Mimarlık’tan, akılcı ve yenilikçi mimari çözüm önerileri!

Has Mimarlık’tan, akılcı ve yenilikçi mimari çözüm önerileri!

Akıllı binalar konsepti, günümüz bina ve tesislerini modern analiz yöntemleriyle değerlendirerek geleceğe daha hazır, içinde yaşayanlar ve çalışanlar için daha kullanışlı hale gelmesinin yolunu açıyor. Otel, banka ve hastane binalarının yanı sıra sayısız projeye imzasını atan Has Mimarlık, sürdürülebilir kentler için yalnızca akıllı değil, bu binalarla ilişkili akılcı ve yenilikçi çözüm önerileri getiriyor

Bir kentin en önemli yapı taşları arasında yer alan binalarda kullanılan ürün ve çözümler konusunda açıklama yapan Has Mimarlık kurucu ortaklarından Ayşe Hasol Erktin, kentleşme oranlarının hızla arttığı günümüzde bina, otel ve tesislerin gelişimi ile bu hıza ayak uydurmanın ancak akılcı mimari çözümlerle olacağını belirtti.

Bir otele, tesise ya da binaya sadece tekil yapı gözüyle değil, içinde bulunduğu kentin bir parçası olarak baktıklarını dile getiren Ayşe Hasol Erktin, “Sürdürülebilirlik tanımını dört aşamada açıklayabiliriz. İlk olarak doğaya zarar vermemek amaç olmalı. İkinci aşamada ise doğaya rağmen bir şey yapmamak, yani ‘akılcı' önlemler doğrultusunda günışığı ya da yönlenme gibi koşulları doğru değerlendirmek. Bu ilk iki aşama için teknolojiye değil, “akılcı” mimarlara ihtiyaç var. Üçüncü olarak sırada, akıllı yani teknolojik önlemler yer alıyor; su ve elektrik için tasarruflu armatürlerin kullanılması gibi. Son aşama ise her anlamıyla kendisine yetebilen akıllı binalar inşa etmek."

Akıllı binalar tek başına çözüm değil

Mimaride her şeyin akıllı bina teknolojisi ile çözülemeyeceğini belirten Ayşe Hasol Erktin, “akılcı” mimari çözümlerin bu süreçte çok önemli bir noktada durduğunu, bir mimarın öncelikle “akılcı” önlemler aldıktan sonra teknolojiye başvurması gerektiğini vurguladı. Ayşe Hasol Erktin geleceğin, ihtiyaç duyulan işleve göre şekillenecek malzemelere ait olacağını söyledi.

ABD'nin Massachusetts eyaletindeki MIT Üniversitesi bünyesindeki Mediated Matter çalışma grubunun araştırmalarına da değinen Ayşe Hasol Erktin, aynı malzemeden, farklı zamanlardaki farklı ihtiyaçlara yönelik ürünler elde edilebildiğine dikkat çekti. ‘Gelecek, malzemenin işleve göre şekilleneceği bir yöne doğru gidiyor' diyen Ayşe Hasol Erktin, “Malzeme, içindeki hücresel yapıya bağlı olarak tamamen geçirgen ya da tok olabiliyor. Çevreden aldığı verilere göre, performansı aynı gün içinde dahi değişebilecek malzemeler üretilebilecek. Malzeme, kendisinden istenen performans özelliklerini anlayıp, o özelliklere göre tepki verebilecek. Örneğin yazın geçirgen, kışın kapalı bir dış cephe elde edebilirsiniz. Türkiye'deki üreticilerden de bu yönde araştırmalar bekliyoruz” dedi. 

Kısaca Has Mimarlık:

Çeşitli büyük binaların mimari proje çalışmasının yanı sıra özellikle büro ve banka binaları için sayısız içmimarlık proje ve uygulamaları gerçekleştiren Has Mimarlık, 1985 yılında kurulmuştur. Yapı dalında, 1990 yılında Mimarlar Odası Ulusal Mimarlık Ödülü'nü kazanan firmanın yöneticiliğini Doğan Hasol, Hayzuran Hasol ve Ayşe Hasol Erktin yürütmektedir. Gebze'de gerçekleştirdiği Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi, Urban Land Institute (ULI) tarafından açılan "2006 ULI Mükemmellik Ödülleri" yarışmasında finalist olmuş, Aegean Hills projesi, 2007 CNBC Uluslararası Gayrimenkul Ödülü ile Homes Overseas Ödülü altın madalyasına layık bulunmuştur. Ekoyapı projesi ile World Architecture Community 2008 Ödülü'nü kazanarak, Türkiye'de bu ödülü alan ilk mimarlık firması olmuştur. HAS Mimarlık Ltd. gerek yatırım, gerekse işlevler açısından üst düzeyde deneyim gerektiren İzmir Büyük Efes Oteli, Hyatt Regency Dushanbe, Cezayir El Aurassi Oteli projeleri ile Anadolu Sağlık Merkezi gibi çeşitli büyük hastane, otel ve ofis binalarının da mimari proje çalışmalarını gerçekleştirmiştir. Son dönemde, İstanbul Levent'te 168 metre yüksekliğindeki ofis binasının projeleri Pei, Cobb, Freed&Partners ile birlikte tamamlanmış; ayrıca Beyaz Rusya'da Minsk'te başkanlık sarayının tam karşısında 5 yıldızlı bir otel projesinin çalışmaları yapılmıştır. Basra'da 120 yataklı bir hastanenin ve Gebze'de Anadolu Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin proje çalışmaları sürmektedir. HAS Mimarlık Ltd., Türkiye'de, BREEAM Yeşil Bina lisanslı değerlendiricisi ve Kanıta Dayalı Tasarım Akreditasyon ve Sertifikası (EDAC) olan ilk ve tek mimarlık firmasıdır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ayşe Hasol Erktin, pasif binaların detaylarını anlatıyor
  • 20.02.2014 16:16

Ayşe Hasol Erktin, pasif binaların detaylarını anlatıyor

Has Mimarlık'tan mimar Ayşe Hasol Erktin, pasif ve aktif binaların detaylarını e ...

Gayrimenkulde Kadın Girişimi sektördeki kadınların sesi olacak
  • 12.04.2017 11:42

Gayrimenkulde Kadın Girişimi sektördeki kadınların sesi olacak

Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu, Gayrimenkul sektöründe çalışan kadınları ...

ULI Türkiye’nin 4. Gezisi Uniq İstanbul’a gerçekleştirildi
  • 10.03.2017 08:28

ULI Türkiye’nin 4. Gezisi Uniq İstanbul’a gerçekleştirildi

ULI Türkiye’nin, düzenlediği “Sahaya İniyoruz” gezilerinin dördüncüsü Uniq İstan ...

İstanbulSMD, MIPIM'e çıkarma yapacak!
  • 07.03.2016 13:48

İstanbulSMD, MIPIM'e çıkarma yapacak!

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği, MIPM Gayrimenkul Fuarı'na çıkarma yapacak. ...

HAS Mimarlık imzalı Anadolu Sağlık Merkezi Paris’te tanıtıldı
  • 01.07.2014 14:23

HAS Mimarlık imzalı Anadolu Sağlık Merkezi Paris’te tanıtıldı

HAS Mimarlık’ın imzasını taşıyan ‘Anadolu Sağlık Merkezi’ örnek proje olarak Par ...

Ayşe Hasol Erktin, ‘Türkiye’de alternatif yatırımların önü açık’
  • 12.06.2014 17:21

Ayşe Hasol Erktin, ‘Türkiye’de alternatif yatırımların önü açık’

Rekabete ve ekonomik krizlere oldukça hassas olan geleneksel gayrimenkul yatırım ...