maritbet girişmaritbet
Emre Arolat: Türkiye'de çevre ve kentlilik bilinci gelişiyor!

Emre Arolat: Türkiye'de çevre ve kentlilik bilinci gelişiyor!

Mimar ve çevre örgütleri, "Artık imar planları çevreye olan bu büyük hassasiyet göz önünde bulundurularak yapılacak" dedi

Taksim Gezi Parkı ile ilgili gösteriler çevre bilincini de ön plana çıkardı. Dün Dünya Çevre Günü olması dolayısıyla DÜNYA ile görüşlerini paylaşan çevre örgütleri ve mimarlar, eylemlerden sonra toplumun çevreye karşı daha duyarlı olacağını ve bunun da imar planlarına yansıyacağını söyledi. 

Taksim Gezi Parkı'ında ağaçlar için insanların sokağa dökülmesini değerlendiren Emre Arolat Mimarlığın Kurucusu Emre Arolat, bugüne kadar Türkiye'de yaşanmamış bir olayın yaşandığını aktararak, "Bu bir başlangıç. Türkiye'de çevre bilinciyle, kentlilik bilinci de gelişiyor. Bu yaşanan şey Türkiye Cumhuriyeti tarihinde neredeyse ilk ve insanların yaşadığı yere sahip çıkma ve kentli olma bilincinin tezahürüdür. O yüzden çok önemli buluyorum ve bundan sonra çevreyle ilgili herkesin çok daha dikkatli ve katılımcı olacağını düşünüyorum" dedi.

Kent koruma bilinci

Mimarların da bundan sonra daha fazla kenti koruma bilinciyle hareket etmesinin beklendiğini aktaran Arolat, "Çünkü yeni bir dönem başladı. Kentin sahibinin kenti kullanan insanlar olduğu ilk defa Gezi Parkı olayıyla ortaya çıkması açısından önemli. Bundan sonra yapılan bütün projelerde ya da gündeme gelecek olan projeler kentli bilinci gelişen insanlar tarafından daha dikkatle izleneceği için sadece metrekare büyütmek, daha fazla metrekare inşa etmek yerine kamusal alanların, yeşil alanlarının kullanımı eskiye göre çok daha fazla önemsenmesi gerekecek" diye konuştu.

Çevreye saygı zorunlu

Dünya Çevre Günü'nde İstanbul'a, "çevre" fikrinin damgasını vurduğunu aktaran HAS Mimarlık Kurucularından Doğan Hasol, "Bu süreçte İstanbullular parklarına, yeşile, ağaçlara sahip çıktılar" dedi. Dünyanın geleceğinin, sürdürülebilirliğinin ancak, çevreye gösterilecek saygı ve duyarlılığa bağlı olduğunu vurgulayan Hasol, "Bizler geçiciyiz; bu dünya üzerinde gelecek kuşakların da hakkı var. İstanbullular, neo-liberal ekonominin toprağı ranta dönüştürme hırsına, yeşilin yoğun yapılaşmayla yok edilmesine karşı çıktılar. Günümüzde artık, kentsel planlama da ve mimarlık da çevreye uyum göstermek ve saygılı olmak zorunda. İstanbul'daki genç kuşakların bu konudaki isyanını anlamak gerekir. Zaten, o isyana bütün ülkenin katılmış olması ülkedeki çevre bilincinin düzeyini de ortaya koymuş oldu" diye konuştu.

Çevre sorunlarına ilişkin kaygılar arttıkça "Yeşil Binalar" ve "Yeşil Mimarlığın" bütün dünyada yükselen değer olmaya doğru gittiğini aktaran Hasol, "Bizim de ülkemizin geleceği ve dünyanın geleceği için bu gelişmeye ayak uydurmamız gerektiği açık" dedi.

Rasyonel parklaşma

Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Nusret Türkkan ise "Dağlarda taş ocaklarının yaptığı tahribat binlerce ağacı yok etti. Taksim'deki olaylardan sonra, birkaç ağaç için bile herkesin ayağa kalması Istıranca Bölgesi'ndekileri de harekete geçirdi. Bu bölgede tahrip edilen doğa için halk, 'Taksim için binlerce kişi ayaktayken biz niye tepki göstermiyoruz' diyerek, harekete geçti. Kitlelerin isteklerine karşı devlet mecburen çözüm bulmak zorunda. Yapılan eylemler neticesinde halk ile doğa arasında bir birliktelik ortaya çıktı. Artık şehirlerdeki parklaşma daha rasyonel olacaktır. İmar planlarında yeşil ön plana çıkacaktır" dedi.

Kararlarda baskı artacak

Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan da son 10 yılda, Türkiye'de çevresel değerleri ekonomik politikalar karşısında korumak için yaratılan yasaların ne yazık ki daha çok yatırımcıların çıkarlarını korumak yönünde düzenlendiğini söyledi. Aksoğan, "Son dönemdeki olaylar bu eğilimin değişeceğinin bir göstergesi. Öncelikle insanlar kapalı kapılar ardında çevre adına alınan kararlara daha duyarlı hale geldiler. Bu toplumsal bilinçlenme, hem karar vericiler hem de yatırımcılar üzerindeki baskıyı artıracaktır" dedi.

Genel duyarlılık şart

"Son dönemdeki olayların olumlu etkilerini görmeyi umuyoruz. Ancak son yıllarda gerçekleşen tüm uygulamalar çevreyi tahrip etme yönünde oldu" diyen WWF Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak ise şöyle konuştu: "Tabiat Kanunu umuyoruz hiç çıkmaz. İyimser olmak zorundayız. Toplumda hassasiyetin ne kadar arttığını görüyoruz. Liderlerin bir kısmından da son derece olumlu açıklamalar görüyoruz. bunlar da umut verici. Ancak bu süreci toplumun ve idarecilerin geneline yayılmasını istiyoruz."

Leyla İLHAN-Gamze ŞENER/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Pimapen, Ses Tecrübe Odası ile gürültü kirliliğine dikkat çekiyor!
  • 13.06.2022 10:46

Pimapen, Ses Tecrübe Odası ile gürültü kirliliğine dikkat çekiyor!

Pimapen “Şehri Sessize Al” projesi kapsamında geliştirdiği Ses Tecrübe Odası ile ...

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!
  • 04.06.2022 10:28

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şena ...

Bakan Kurum 5 Haziran Dünya Çevre Günü Toplu Açılış Töreni'nde konuştu
  • 05.06.2021 18:01

Bakan Kurum 5 Haziran Dünya Çevre Günü Toplu Açılış Töreni'nde konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsam ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Güzel şehirleri güzel yürekli insanlar inşa eder"
  • 05.06.2021 17:35

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Güzel şehirleri güzel yürekli insanlar inşa eder"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pendik Millet Bahçesinde düzenlenen ...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'un Dünya Çevre Günü mesajı
  • 05.06.2021 14:16

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'un Dünya Çevre Günü mesajı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, şehirleri; çevreyi, doğayı merkeze alan ...

Doğan Hasol, kentsel dönüşümü anlattı
  • 09.06.2014 17:51

Doğan Hasol, kentsel dönüşümü anlattı

Has Mimarlık ve Yapı Endüstri Merkezi'nin Kurucusu Doğan Hasol, Emlaktasondakika ...