maritbet girişmaritbet
55 yılda 1.5 milyon metrekare bina tasarladı

55 yılda 1.5 milyon metrekare bina tasarladı

İnşaat sektörünün duayenlerinden Mimar ve Yazar Aydın Boysan, İnşaatçılığın Dünü, Bugünü, Yarını başlıklı seminerde sektörün son 65 yılını kendine has üslubuyla ve kendi tecrübelerinden yola çıkarak anlattı. Kamuoyunda mimar kimliğinden çok yazarlığıyla tanındığına dikkat çeken Boysan, buna karşılık 1945 – 2000 yılları arasında mimar olarak 1.5 milyon metrekare bina planladığını söyledi.

İnşaatçılığın Dünü, Bugünü, Yarını başlıklı seminerin en renkli ve ilgi toplayan konuğu sektörün duayenlerinden Mimar Aydın Boysan oldu. İnşaatçılığın son 65 yılını kendine has üslubuyla ve kendi tecrübelerinden yola çıkarak anlatan Boysan, seminerin en çok alkış alan konuşmacısı oldu.

Sunumuna “Ben doğduğumda Vahdettin hala padişahtı, Osmanlı resmen çökmemiş, Cumhuriyet hala kurulmamıştı” diye başlayan Aydın Boysan, 1945 yılında başladığı mesleğine 2000 yılına kadar bir fiil devam ettiğini belirtti. Kamuoyunda yazar ve mizahçı kimliğinin daha fazla ön plana çıkmasına rağmen 1945 – 2000 yılları arasında mimar olarak 1.5 milyon metrekare bina planladığını söyleyen Aydın Boysan, tasarladığı binalar içinde Hürriyet ve Arçelik binaları gibi önemli yapılar bulunduğunu kaydetti.

Mimar olarak okulundan mezun olduğu yıllarda yakın bir arkadaşıyla birlikte ABD'ye gitme hayalleri kurduklarını anlatan Boysan, sektördeki her zorluğa rağmen para kazanma hırsını bir kenara bırakarak mesleğinde kalıcı işler yapma hevesine kapıldığını ve bu yüzden Türkiye'de kaldığını vurguladı. İlk işinin Hakkari'de vilayet konağı inşaatı olduğunu belirten Aydın Boysan, o günlerini şöyle anlattı:

İş yaptı borçlu çıktı

“Biz Hakkari'deki vali konağını inşa ederken dağdan kesip indirdiğimiz odunları kendimiz kalas haline getirip kalıp yapıyorduk. Çimentonun gelmesi da hayli zordu. 1950'nin ilk günü kar yağdığında inşaata ara vermek zorunda kalınca İstanbul'a dönmek istedik. Hakkari'den Van'a kadar 1 haftada yürüdük. Van'da ilk işimiz hamama gitmek oldu çünkü bitlenmiştik. Ben o işin sonunda para kazanmayı beklerken doların ani yükselişi nedeniyle cebimde 5 lirayla İstanbul'a döndüm. Bizden sonraki müteahhit dolandırıcı çıktığı için ise yı5llar sonra 30 bin TL ödemek zorunda kaldım.”

Prefabrik evi çalındı

Mesleğinin bir döneminde standart bina tasarımına ilgi duyduğunu belirten Aydın Boysan, bu konuda bazı çalışmalar yaptığını anlattı. Bu çalışmalarından ilkinin 70'li yıllarda İzmit'te yapılan bir fuarda sergilemek için tasarladığını anlatan Boysan, prafabrike olarak tasarlanan bu evin çok ilgi görmesine rağmen Vehbi Koç hariç hiçbir profesyonel tarafından anlaşılamadığını kaydetti. Bu evi fuardan sonra başka bir yerde kurmak için sökmeyi planladıklarını anlatan Boysan “Ancak fuardan sonra gittiğimizde bir de baktık bizim evi çalmışlar. Benzer bir olay da Sütlüce'deki Arçelik binasının yapımında başına geldiğini anlatan Aydın Boysan “Bu bina için tasarladığım çelik cami, arsası yola gidince söküldü ve o cami de çalındı” diye konuştu.

Standart bina planlamasına daha sonraki yıllarda da devam ettiğini söyleyen Boysan, Hürriyet binasını bu prensiple tasarladığını da kaydetti.

İlk kitabını 1983'de yazdığını ifade eden Aydın Boysan, en son 38'inci kitabını yayınladığını hatırlattı. 15 yıl İstanbul Teknik Üniversitesi'nin mühendislik fakültesinde ders verdiğini de anlatan Boysan, yazı alanında en çok mizah yazılarından hoşlandığını da sözlerine ekledi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz