maritbet girişmaritbet
YOL ÖYKÜSÜNÜ YENİDEN YAZIYOR

YOL ÖYKÜSÜNÜ YENİDEN YAZIYOR

Hep yeni Maslak olarak anıldı. Ama, doğrusunu söylemek gerekirse kendisinden beklenen gerçek parıltıyı tam olarak ortaya koyamadı.

 Hep yeni Maslak olarak anıldı. Ama, doğrusunu söylemek gerekirse kendisinden beklenen gerçek parıltıyı tam olarak ortaya koyamadı. Son birkaç yıl, Eylül 2009'da Ayamama Deresi'nde yaşanan sel felaketi göz ardı edilirse, yıldızından sızan pırıltıları kısmen gördüğümüz zamanlar oldu. Ama, onun asıl pırıltısını beş yıl içinde ortaya koyması bekleniyor. Bu denli iddialı bir beklentideki temel gelişme ise, Büyükşehir Belediyesi'nin Ayamama Deresi'nde çevrenin finans, turizm ve ticaret merkezi olarak belirlenmesine yönelik net bir kararın verilmiş olması.

1/5.000 ölçekli imar planı değişikliğiyle kamuya bedelsiz terkin de önünü açarken, bölge için özel planlamaları da kapsıyor. Değişiklikle Ayamama Deresi'nin çapı genişletilerek 100 metreye çıkarılıyor. Dere kenarında Sefaköy yönüne yapılacak Olimpiyat Yolu'nun yanı sıra koruma kuşağında yürüme yolları ve sosyal donatı alanları yer alacak. 4 milyar dolara malolacağı belirtilen bu proje kapsamında, Marmara Denizi'yle kot farkı kaldırılacak Ayamama Deresi'ne, denizden su girişi yapılarak tekne gezintilerinin yapılabileceği alan oluşturulacak. Ayamama çevresindeki lojistik taşıma şirketlerinin garajları ve TIR parkları Hadımköy'de yapılacak lojistik köye taşınacak. Ayamama Vadisi'nde otel ve finans merkezi yanı sıra sosyal donatı alanları da oluşturulacak.

Son gelişmeler bunlarla sınırlı değil. Konut sektörüne hızlı bir giriş yapan Çalık İnşaat, önümüzdeki günlerde burada büyük bir projeyle gündeme gelmeye hazırlanıyor. Bir başka haber de güneyli bir firmadan. Adanalı KLK firması, Basın Ekspres Yolu'na oldukça iddialı bir proje yapmayı planlıyor.

YEDİ ADIMDA PİYASANIN NABZI

Alf Alliance ofisinde gayrimenkul danışmanlığı görevini sürdüren Fuat Menteşeli,Basın Ekspres Yolu'ndaki yeni projeleri, yatırım fırsatlarını ve fiyatları inceleyerek, bölgeyi değerlendirdi.

KONJONKTÜR:  Havalimanına, organize sanayi bölgesine  yakınlığı ve ana yolların arasında yer alması bölge için olukça büyük avantajlar. Ayrıca, Atatürk Havalimanı'nı TEM 'e bağlaması, Basın Ekspres Yolu'nu adeta bir 'prestij yolu' haline getirdi. Bunlarla birlikte Basın Ekspres Yolu ile Mahmutbey Köprüsü arasında kalan bölümün Merkezi İş Alanı (MİA) bölgesi ilan edilmesi, talebi daha da artırmış durumda.

YENİ YATIRIMLAR:  Bölge, Eylül 2009'da yaşadığı sel felaketi yaşamıştı. Ancak, bu, onun değerinde bir düşüş yaratmadı. Sahip olduğu tüm avantajların yanında arazi potansiyelinin de yüksek olması nedeniyle lüks konut yatırımcısının markajı altında yer alıyor. Zaten pek çok projenin geliştirildiği bölgede şu anda eski fabrikalar yıkılarak yerine rezidans, plaza, otel ve AVM'ler yapılıyor.

KİRALIKLARDA DURUM: Daha çok bir iş alanı olarak belirlenmesi; bölgede rezidansları, 1+1 ve 2+1'leri ön plana çıkarıyor. Yeni projelerdeki 1+1 rezidanslarda kira bedelleri 1.000 ile 1.200 lira arasında. 2+1'ler 1.200 ile 1.400 lira, 3+1'ler  ise 1.400 ile 1.600 lira arasında kiralanabiliyor.

SATILIKLARDA DURUM:Bölgede eski konut sayısı yok denecek kadar az. Yeni konut projelerinde ise konut fiyatlarında metrekareler 1.500 ile 1.800 dolar arasında değişiyor.

ALICI PROFİLİ:  Bölgenin şu andaki profilinin yanı sıra daha fazla sayıda yabancı otel yatırımcısını çekebileceğini düşünüyorum. Ayrıca geliştirilen konut projelerinin AVM yatırımcısı açısından da bir çekim noktası oluşturacağı söylenebilir. Bölgede ev sahibi olmayı tercih eden kitle ise özellikle doktorlar,  pilotlar,  hostesler,  mühendisler ve f irma sahiplerinden oluşuyor.

TİCARİ GAYRİMENKUL:  Bölgedeki iş dünyası iletişim firmaları, medya sektörü, otomotiv, havayolu şirketleri, ilaç ve tekstil firmalarından oluşuyor. Ayrıca, yabancı ortaklı ihracat firmaları da dikkat çeken bir diğer kesim.

PRİM FIRSATLARI:  Bölgede birinci sınıf binaların yapılmasına uygun bir kat yüksekliği verildi. Emsalin iki olarak belirlenmesi ve imar planı düzenli bir yapılaşmayı sağlıyor. Yolun her iki tarafında da birkaç yıl öncesine kadar metrekaresi 1.800 ile 2 bin dolar aralığında satılan arsalara bugün 2 bin 200 ile 2 bin 500 dolar arasında fiyat isteniyor.

----------------------------------

Avantajları ve dezavantajlarıyla eski, sıfır ve markalı konutlar

Basın Ekspres Yolu'nda üç yatırım alternatifini  inceledik.  Eski bir konut mu ve ya sıfır bir daireye sahip olmak mı daha karlı? Ya da markalı bir konuta yatırım yapmak mı daha avantajlı? Fuat Menteşeli değerlendirdi.

ESKİ KONUT

Eski binada daire almanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Eski fabrikaların yıkılıp yerine modern konutların, plazaların yapıldığı bölgede eski konuta rastlamak pek mümkün değil. Bu yüzden eski binalarda bulunan dairelerin avantajlarından ve dezavantajlarından söz etmek de olası değil.

Alıcı ne kadara alabilir?

Söz konusu nedenle bir fiyat aralığından da söz edilemiyor.

Kira getirisi ne olur?

Kira için de aynı neden ifade edilebilir.

SIFIR KONUT

Sıfır normal bir daire almanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Bölgede arsalar ticari ve prestij-hizmet alanı olarak geçtiği için normal konut yapılamıyor. Ancak rezidans, otel ya da plazalara imar izni veriliyor. Ayrıca normal dairelerin olmamasının bir diğer nedeni de arsa büyüklüğünün beş dönümden başlıyor olması.

Alıcı ne kadara alabilir?

Bölgede arsalar ticari alan olarak geçtiği için sıfır normal daireler yapılamıyor.

Kira getirisi ne olur?

Bu durumda kira getirisinden de bahsedemiyoruz.

MARKALI KONUT

Markalı konut almanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Bölgeden alınan markalı bir konut, kendi fiyatını 15 yıl içinde kira getirisiyle karşılayabiliyor. Plazalarda ise bu süre 12 yıla kadar inebiliyor.

Alıcı ne kadara alabilir?

Projelere göre çeşitlilik göstermekle birlikte metrekaresi ortalama 1.500 dolardan satın alınabiliyor.

Kira getirisi ne kadar olur?

1.000 ile 1.600 lira arasında bir kira getirisinden söz edilebilir.

ÜÇ YATIRIMDAN HANGİSİ DAHA KÂRLI?

Bunlardan hangisi almak daha kârlı olur? Neden?

Eski konut sayısının yok denecek kadar az olması, yeni konut olarak markalı projelerin ön plana çıkıyor olması, kendiliğinden markalı projeleri ön plana çıkarıyor. Bazı projelerde 1.5 yıl içinde kâr oranlarının yüzde 40-45'i bulduğu düşünüldüğünde oldukça avantajlı bir yatırımdan söz etmek olası. 

----------------------------

ISTANBUL SUİTES

Proje, konumuyla dikkat çeken çalışmalaradn. TEM ile E-5 karayolları arasında, Basın Ekspres ve Deniz Bağlantı Su Yolu'nun hemen üzerinde yer alan proje Atatürk Havalimanı, Dünya Ticaret ve Fuar Merkezi gibi merkezlere birkaç dakikalık mesafede.8 bin 940 metrekarelik alanda inşa edilen 10 katlı rezidans projesi, teras bahçeleri ve gün ışığını ayarlayabilen yatay hareketli teak panjur sistemiyle dikkat çekiyor. İçerisinde 24 mağazalık AVM' si de olan projede her daire için olan özel otoparkın dışında ziyaretçi otoparkı da yer alıyor.

 Adı:Rumeli Suites

Yeri: Küçükçekmece

Yapımcı firma: Rumeli Gayrimenkul

Teslim tarihi:

Toplam konut sayısı: 194

Satıştaki konut sayısı:

Konut tipleri:Stüdyo, 1+1, fonksiyonel 2+1, 3+1, 4+1

CAPITAL TOWER

Capital Tower da özel konumuyla dikkat çekenlerden. Bir ofis projesi olarak geliştirilen çalışma, İstanbul 'un iki önemli aksı E5 ve E6 yollanırını bağlayan Basın Ekspres Yolu üzerinde havalimanına 5 dakikada ulaşılabilecek şekilde konumlandırıldı. Kapalı yüzme havuzu, fitnes center, kafe ve restoran projede altı çizilmesi gereken diğer unsurlar arasında. 9 bin 555 metrekarelik alanda planlanan proje, 16 katta 94 ofis olarak tasarlandı.

Adı: Capital Tower

Yeri: Basın Ekspres

Yapımcı firma: Mutlu-Miltaş-Uzman İnşaat ortak girişimi

Teslim tarihi: 2012 sonu

Toplam ofis sayısı:94 ofis

Satıştaki ofis sayısı: 78

Ofis tipleri: 117 ile 230 metrekare arasında değişiyor

AĞAOĞLU MY OFFİCE 212

Bölgeyi ilk keşfeden isimlerden biri olan Ağaoğlu'nun buradaki yatırımı da bir ofis projesi olarak planlandı. 503 ofisin geliştirildiği projede alanlar ise 80 metrekareden başlıyor 800 metrekare gibi devasa alanlara kadar ilerleyebiliyor. Hizmet sistemiyle de dikkat çeken projede housekeeping, concierge, sağlık kulübü, ücretsiz araç servisinin de içinde yer aldığı geniş bir yapılanma söz konusu.

Adı: Ağaoğlu My Office 212

Yeri: Basın Ekspres

Yapımcı firma: Ağaoğlu İnşaat

Teslim tarihi: Hemen teslim

Toplam ofis sayısı: 503

Ofis tipleri: 1+1, 2+1.

Ofis fiyatları: 326.250-506.000 TL 

GÜNEŞLİ KONUTLAR

Hemen teslim edilen projede konut sayısı 305 olarak belirlendi. 4+1'lerin satışının tamamlandığı projede şu anda satışı sürenler 2+1 ve 3+1'lerden oluşuyor. Geliştirildiği arazinin yüzde 70'inin rekreasyon alanlarına ayrıldığı projede geniş bir sosyal yaşam ağı kuruldu. Güneşli Konutlar da basketbol ve voleybol tesisleri, havuz, sauna, fitness salonu ve çocuk oyun alanlarının da içinde yer aldığı büyük bir sistem söz konusu.

Adı: Güneşli Konutlar

Yeri: Basın Ekspres

Yapımcı firma: Mar Yapı ve İstanbul İnşaat

Teslim tarihi: Hemen Teslim

Toplam konut sayısı: 305

Konut tipleri: 2+1, 3+1

Konut fiyatları: 199.000-385.000 TL 

İSTWEST

Basın Ekspres Yolu'nun lüks segmentteki projelerinden İstwest, 70 dönümlük arazi üzerinde geliştirildi. 476 rezidans ve 506barındırdığı restoran ve dükkanlardan oluşan İstWest Meydanı ile dikkat çekiyor. Toplam 230 bin metrekarelik inşaat alanına sahip proje, 14 bloktan oluşuyor. Her daireye minimum bir araçlık otopark sağlanan projede, açık ve kapalı yüzme havuzu gibi alanlar da yer alıyor.

Adı: İstwest

Yeri:Basın Ekspres

Yapımcı firma: Fer Gayrimenkul Geliştirme ve İnşaat A.Ş.

Teslim tarihi: Mayıs 2013-Ağustos 2013

Toplam konut sayısı:476 rezidans, 506 konut ve İstWest Meydan'da 73 ticari merkez

Satıştaki konut sayısı:366

Konut tipleri: Stüdyo daire, 1+1, 2+1, 3+1, 4+1

Konut fiyatları:196.000-1.100.000 TL

İSTANBUL LOFT

İstanbul Loft, toplam 8 bin 500 metrekare inşaat alanı olarak planlandı. Bunun, 7 bin metrekarelik kısmı ise yeşil alan olarak tasarlandı. yeşil alan içeriyor. 20 katta yer alan 186 daireden oluşan proje, yüzme havuzu, fitness, yürüyüş parkuru, spa ve Türk hamamı gibi detaylarla zenginleştirildi.

Adı: İstanbul Loft

Yeri: Basın Ekspres

Yapımcı firma: Rumeli Gayrimenkul

Teslim tarihi: Mart 2013

Toplam konut sayısı: 186 daire

Satıştaki konut sayısı: % 45'i satıldı

Konut tipleri:1+0, 1+1, 2+1, 3+1 dubleks daireler

Konut fiyatları: 123.200 TL'den başlayan fiyatlarlar

MALL OF İSTANBUL

Türkiye'nin en büyük karma kullanım projelerinden biri olarak nitelendirilen Mall of İstanbul  rezidans, AVM, ofis ve otelden meydana geliyor. Retail&Leisure International dergisinin düzenlediği  The Global RLI Awards 2011'de Geleceğin Projesi kategorisinde jüri özel ödülüne layık görülmesi, projenin iddiasını ortaya koyan gelişmelerden biri.

Temalı eğlence parkı, snowpark, 18 salonlu sinema, temalı müze, dünya ve Türkiye'nin yöresel mutfaklarını bir araya getiren Gourmet Center ve botanik park gibi sosyal yaşam alanlarında zengin bir bakış açısına sahip projede ayrıca restoran ve kafelerin yer alacağı açık bir cadde ve iç sirkülasyon için kullanılacak nostaljik ‘hatlı tramvay' öne çıkan diğer özellikler arasında.

Adı: Mall Of İstanbul

Yeri: Basın Ekspres

Yapımcı firma: Torunlar Gayrimenkul

Teslim tarihi: 2013'ün ikinci yarısı

Toplam konut sayısı: 1.071

 

Milliyet Emlak

 Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Proje Bülteni'nde Basın Ekspres Yolu'nu değerlendirdik!
  • 12.11.2016 18:36

Proje Bülteni'nde Basın Ekspres Yolu'nu değerlendirdik!

Her hafta hazırlayıp sunduğumuz Proje Bülteni'nde bu hafta Basın Ekspres Yolu'nu ...

Emre Torun Mall of İstanbul projesini anlattı!
  • 04.10.2013 18:29

Emre Torun Mall of İstanbul projesini anlattı!

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi Emre Torun Mall of İStanbul projesinni detayla ...

Mall of İstanbul'un en yeni reklam filmi yayında!
  • 16.05.2013 16:32

Mall of İstanbul'un en yeni reklam filmi yayında!

Torunlar GYO imzası taşıyan Mall of İstanbul projesinin en yeni reklam filmi eml ...

Mall of İstanbul Nisan 2013 hava görüntüsü!
  • 12.04.2013 16:43

Mall of İstanbul Nisan 2013 hava görüntüsü!

Torunlar GYO imzası taşıyan Mall of İstanbul projesinin Nisan 2013 helikopter vi ...

Mall of İstanbul projesinin inşaatı ne durumda?
  • 09.04.2013 11:24

Mall of İstanbul projesinin inşaatı ne durumda?

Torunlar GYO imzasıyla inşa edilen Mall of İStanbul projesinin şantiyesi tüm hız ...

Mall of İstanbul'un inşaatında son durum!
  • 09.10.2012 14:19

Mall of İstanbul'un inşaatında son durum!

Torunlar GYO projesi olan Mall of İstanbul, İkitelli'de inşa ediliyor. Kaba inşa ...