maritbet girişmaritbet
Viatrans Meydanbey'in bahçesi çınar korusuna dönüşüyor!

Viatrans Meydanbey'in bahçesi çınar korusuna dönüşüyor!

Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi, Eski Likör Bahçesi’ni İstanbullular’a kazandırıyor. Projenin halka açılacak bölümünde yer alacak, Avrupa’dan getirilen 18, yerleri değiştirilen 7 ağaç ile toplam 59 ağaçtan oluşacak “Çınar Korusu” için 500 bin dolarlık bir harcama yapılıyor

 

Toki İştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi, Eski Likör Bahçesi'ni “Çınar Korusu”na dönüştürerek İstanbullular'ın hizmetine açıyor. Dünyanın sayılı ağaç koruma ve bahçe yapılandırma firmalarından DGG International işbirliğiyle gerçekleştirilen proje çerçevesinde Eski Likör Bahçesi, İtalya'dan getirilen 10 metre boyunda 60-70 cm çapında 16 adet ve Almanya'dan getirilen 12 metre boyunda 100-110 cm çapında 2 adet olmak üzere toplam 18 çınar ağacına törenle kavuştu. 
 
 
DGG International ile ağaçların dikilmesi ve bahçede bulunan asırlık ağaçların bakımı için 4 yıllık bir anlaşma imzalayan Viatrans; İstanbul'un yeni kültür, sanat ve moda merkezinde oluşturulacak çınar korusunun temellerini diktiği 18 adet Avrupalı çınar ve bahçe içinde taşınan 7 adet asırlık çınar ağacı ile attı. 
 
Eski Likör Bahçesi'ndeki ağaçları kurtarmak için 500 bin dolar 
 
Viatrans eski likör arazisindeki çalışmalarında çevreye ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik gösterdiği duyarlılık politikası çerçevesinde 100 yıllık tarihi bir bahçeye yeniden yaşam imkanı sundu. Toplamda 500 bin dolara mal olacak olan Çınar Korusu için  dünyanın her yerine 40 yıl içerisinde 3 milyon ağacın taşıma işlemini gerçekleştiren DGG International firması ile çalışılıyor. 
 
Çınar Korusu için özel TIR'lara yüklenerek Avrupa'dan getirilen 18 çınar ağacı 7 gün süren hassas bir işlem sonucunda dikildi. Yaklaşık 10 yaşlarında olan Avrupalı çınarlar özel bir yöntem ile yetiştiriliyor ve en az 50 yıllık sağlıklı çınar ağacı görünümünde oluyor. Eski likör bahçesinde olan ancak sağlıklarını kaybetmiş her biri yaklaşık 80 yaşında olan 7 adet asırlık çınar ağacı da dünyanın en büyük ağaç taşıma makinası ile sağlıklarını kazanabilecekleri yeni yerlerine taşındı. 
 
Haydar Özkan: ‘'Ağaç dikim işlemi ile oluşturduğumuz Çınar Korusu tüm Türkiye'ye örnek olacak''
 
Viatrans – Meydanbey Gayrimenkul Yatırım İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, DGG International yetkilisi Mr. Francesco Maccazzola'nın da yer aldığı törende yaptığı açıklamada,  Türkiye'ye ilk defa bir gayrimenkul projesi için yurtdışından özel yöntemler ile yetiştirilmiş çınar ağaçlarının getirildiğini ve bu işlem ile tüm gayrimenkul sektörüne örnek olacaklarını belirtti. Haydar Özkan; ‘'Bugüne kadar fabrika bahçesi olan bu doğal yeşillik alanı yaptığımız düzenlemelerle zenginleştirerek  destekliyor ve burdan geçen herkesin bahçeye girip keyifli zaman geçirebileceği, fotoğraf çektirmek isteyeceği yeni bir forma kavuşturuyoruz. Eski likör bahçe arazisi 11 bin metrekare olmasına rağmen, içinde beton zemin, trafo, güvenlik, betonarme çardak, su depoları, danışma, beton kanal, likör mahzeni olmak üzere 3 bin 420m2 beton alan bulunmaktaydı. Biz yaptığımız kullanılmayan beton yapıların temizliği ve düzenlemesiyle birlikte beton oranını düşürdük. Arazide eskiden 7 bin 580 metrekare olan yeşil alanı şu an gerçekleştirdiğimiz ağaç dikimi ve peyzaj çalışmaları ile 8 bin 434 metrekarelik bir alana ulaştırdık” dedi.
 
 
Türkiye'de ilk defa uygulanan ağaç taşıma işlemi ile 7 çınar yeniden hayat buldu
 
Eski Likör Bahçesi'nin peyzaj çalışmaları doğrultusunda gelişmesi için dünyanın en başarılı bahçe düzenleme kuruluşu olan DGG International ile çok hassas bir çalışma yürüttüklerini belirten Özkan, şunları söyledi:
 
 “Avrupa'dan getirdiğimiz ağaçların dikim işlemleri öncesinde bahçede var olan yaklaşık 80 yaşındaki çınar ağaçlarını dünyanın en büyük ağaç taşıma makinası ile yeni yerlerine taşıdık. Müdahalemizden önce bu ağaçlar, köklerinin yayıldığı  ve toprak olarak görünen bölgenin hemen altında kayaların başlaması nedeniyle sağlıklarını kaybetmişti. Bu doğrultuda eski yerlerinde sağlıklarını kaybeden çınar ağaçlarını köklerinin serbestçe gelişebileceği bölgelere yerleştirdik ve tekrar sağlıklarına kavuşmaları için çeşitli bakım çalışmaları gerçekleştirdik. Şu an Avrupa'dan getirilen 18 adet çınar ağacı ile birlikte bahçemizde toplam 59 adet ağacımız bulunuyor. Gerçekleştirdiğimiz işlemler sayesinde birkaç yıl öncesine kadar tamamen boş olan alanlar, 30-40 yaşında büyük ağaçlarla; yemyeşil olimpiyat köyleri, fuarlar, ulusal-uluslararası bahçe sergileri, kent parkları haline dönüştürülebilmektedir. Şehirlerin kentleşmesi doğanın ve ağaçların ölmesi anlamına gelmez. İstanbul'un yeni moda, kültür ve sanat merkezi olarak değerlendireceğimiz projede gerçekleştirdiğimiz ağaç dikim ve taşıma işlemleri, İsviçreli Viatrans'ın doğaya ve yeşile olan hassasiyetinin en güzel göstergesidir. Türkiye'deki ilk gayrimenkul girişimini gerçekleştiren ve doğayı korumayı prensip edinen Viatrans'ı bu işlem aracılığı ile dünyada iş yapan bir amiral gemi yapacağız.'' 
 
 
Ağaç Taşıma İşlemi Hakkında
 
Yapraklarını döken ağaç türlerinde taşıma işlemi ağacın yapraksız olduğu dönemlerde, yeşil ağaçların taşıma işlemi ise kış içinde taze kökler oluşturmaları nedeniyle Ekim-Kasım aylarında ya da ilkbaharda gerçekleştirilir. Kökler üzerindeki yararlı mikroorganizmaların; güneş radyasyonundan zarar görmemeleri için, taşıma güneşsiz gün ve saatlerde yapılmalıdır. Taşınacak ağacın kök boğazı çevresinde gövde çapının en az beş katı kadar yarı çaplı daire şeklinde bir hendek kazılır. Ağacın yerleştirileceği yeni yerinde kılcal köklenmesini arttırmak için çukur, humusça zengin toprakla doldurulur. Taşıma ön hazırlıklarından sonra, sağlam bir kök balyası oluşturulur. Bu balya, kökleri saran toprağın dağılmaması amacıyla yapılır. Bu sayede özellikle kılcal kökler, balya içinde toprakla temaslarını kaybetmemekte ve kısa süre sonra gelişmelerini sürdürebilmektedir. Ayrıca kök balyası, köklerin güneş ve rüzgar gibi dış etkilerden zarar görmelerini, kırılma ve zedelenmelerini önlemektedir. Balya büyüklüğüyle ilgili olarak, yapraklarını döken ağaçlarda, 15 cm gövde çapına sahip bir ağaç için oluşturulacak kök balyası minimum olarak 160 cm çapında ve 85 cm yükseklikte olmalıdır. 
 
Bu aşamadan sonra ağaç, ağaç taşıma makinası ile bulunduğu yerden kaldırılarak nakledici araca yüklenir ve prosedürlere uygun olarak yeni yerine yerleştirilir. 
 
Yeni dikim çukuru, önceden, ağacın tüm kök sisteminin rahatça yerleştirilebileceği genişlik ve derinlikte hazırlanır ve ağaç, eski yerinde hangi konumda duruyorsa, yeni yerinde de aynı konumda yerleştirilir. 
 
Ağaç yeni yerine yerleştirildikten sonra, kök balyası çevresinde hiç hava boşluğu kalmayacak şekilde boşluklar doldurulmalı ve toprak bolca sulanmalıdır. Dikimden sonra ağacın yaşamını sağlıklı biçimde sürdürebilmesi için ağacı destekleme, terlemeyi azaltma, sarma ve mulçlama gibi birtakım bakım işlemleri gerçekleştirilir. 
 
Viatrans Meydanbey İletişim Bilgileri;
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Viatrans, Mecidiyeköy projesini ağaçlarla donatıyor!
  • 30.11.2012 17:08

Viatrans, Mecidiyeköy projesini ağaçlarla donatıyor!

Viatrans-Meydanbey ortaklığında, Mecidiyeköy’deki Eski Likör Fabrikası Arazisi ü ...

Likör Fabrikası Arazisi’nde yapılacak proje görücüye çıktı!
  • 12.05.2012 08:18

Likör Fabrikası Arazisi’nde yapılacak proje görücüye çıktı!

Viatrans-Meydanbey ortaklığı, Likör Fabrikası Arazisi'nde yapılacak dev projeyi ...

Haydar Özkan: Quasar İstanbul'da fiyat 7 bin 900'e ulaştı
  • 12.03.2014 16:22

Haydar Özkan: Quasar İstanbul'da fiyat 7 bin 900'e ulaştı

Viatrans Meydanbey, Quasar İstanbul projesiyle MIPIM 2014'te yerini aldı ...

Türk müteahhitler Kuveyt’e gayrimenkul fuarı ile demir attı
  • 20.12.2013 09:39

Türk müteahhitler Kuveyt’e gayrimenkul fuarı ile demir attı

Inrema tarafından Kuveyt’te 13.’sü düzenlenen gayrimenkul fuarına Türk müteahhit ...

Kuveyt Gayrimenkul Fuarı'na 19 firma katıldı
  • 17.12.2013 08:23

Kuveyt Gayrimenkul Fuarı'na 19 firma katıldı

Kuveyt’te her yıl iki kez Expocity firması tarafından gerçekleştirilen Kuveyt Ga ...

MIPIM Fuarı, gayrimenkul sektörünün devlerini buluşturuyor
  • 13.12.2013 14:34

MIPIM Fuarı, gayrimenkul sektörünün devlerini buluşturuyor

Gayrimenkul sektörünün uluslararası platformda projelerini tanıttığı en önemli f ...