maritbet girişmaritbet
Nişantaşı’nın gücüne güç katacak projeler

Nişantaşı’nın gücüne güç katacak projeler

Keten İnşaat Selahattin Keten İstanbul'un en seçkin semtlerinden Nişantaşı'nda depreme dayanıklı binaların yeniden yapılanması süresinde lüks projelere imza atmaya devam ediyor

Keten İnşaat Selahattin Keten İstanbul'un en seçkin semtlerinden Nişantaşı'nda depreme dayanıklı binaların yeniden yapılanması süresinde lüks projelere imza atmaya devam ediyor. Van depreminin ardından İstanbul'da deprem gerçeğine dikkat çeken Keten İnşaat eski yapıları yıkarak yerine en ileri teknolojinin kullanıldığı, yeni, ancak tarihi dokuyu da koruyan yapıların inşasını hızlandırdı.

Depreme dayanıklı yapı inşasında ilklere imza attı

Yeniden yapılanma çalışmalarını 20 yıl önce Türkiye'de ilk defa başlatan Keten İnşaat 1999 depreminin ardından çalışmalarını da hızlandırdı. Keten İnşaat İstanbul'un en seçkin semtlerinden Nişantaşı'nda yıllardır pekiştirdiği güven bilinci ile semtin tarihi yüzünü değiştirmeden modern mimari teknolojiler kullanarak ürettiği yapılarda inşaat anlayışına ayrı bir çizgi kazandırdı. Keten İnşaat Nişantaşı'nda butik inşaat bilinci ile 15 yılda 60 binayı yıkıp deprem yönetmeliğine uygun olarak yeniden inşa etti. İstanbul genelinde ise yaklaşık 100 adet binayı yıkıp yeniden inşa etti. 1977 yılından bu yana ürettiği ve devam eden projeleri ile müşterilerinin yatırımlarını da artırmada önemli rol oynadı.

İstanbul'da Binalarda sadece makyaj yapıldı. Bu deprem için etkili değil.

1999 yılı depreminin özellikle İstanbul'a çok yakın olması ve yıkıma neden olmasının insanlarda büyük korkuya neden olduğunu belirten Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten bu dönemde insanların kendi aralarında toplanarak binaların yenilenmesini istediğini ifade etti. Ancak kat mülkiyeti yasasının binaların yeniden yapılanmasında yüzde yüz çoğunluk şartı aramasından dolayı problemler yaşandığını ve ciddi yenilenmeler olmadığının altını çizdi. Keten kat mülkiyeti yasasının ciddi bir şekilde ele alınarak çıkması gerektiğini vurgulayarak sadece, “ Sadece güçlendirme ile ilgili alınan kararlar yeterli değil. İstanbul'da yapılan güçlendirme çalışmaları teknolojiye uygun değil. Bu yapılar hala çok sağlıklı değil. Yenilenmeler müteahhit desteğinden çok devlet desteği ile olmalıdır.” dedi.

Bina yapımında doğru teknik hayati önem taşıyor.

Bina yapımında doğru tekniğin önemini vurgulayan Selahattin Keten,” Mühendislik bilimi bina yapımında çok büyük rol oynuyor. Bunun gerekleri yapıldığı taktirde, binaların yıkılacağı ya da zarar göreceğine inanmıyorum. Deprem yönetmeliğinde ufak tefek aksaklıklar olsa da iyi bir yönetmelik. Buna sadık kalarak statik hesaplara bağlı kalınmalı.

Biz projelerimizi yönetmeliğe ve tekniğe uygun olarak yapıyoruz. İnsan faktörünün de önemine değinen Selahattin Keten sertifikalı eleman ve teknik elemanların görevlendirilmesi gerektiğinin altını çizerken, inşaat formenlerinin mutlaka en az teknik lise mezunu olması gerektiğine vurgu yaptı. Keten ayrıca inşaat şirketlerin mutlaka birimlerinde ve ya ortakların arasında inşaat mühendisi olması gerektiğinin önemine değindi. Keten,” Her eline kazma kürek alan inşaat ustası olmamalı. Benim param var ben müteahhitlik yapıyorum mantığının artık Türkiye'den kalkmış olması gerekir.” dedi.

Güçlendirme değil yeniden yapım

İstanbul'un göbeğinde sıfırdan depreme dayanıklı güçlü binalar inşa ettiklerini belirten Selahattin Keten, “ Biz binayı yıkıp yeniden inşa ediyoruz.. Yaptığımız iş daha maliyetli ancak deprem sonrası binadaki birçok can kaybının yaşanması mi daha önemli yoksa insanların bazı haklarından feragat edip bu binanın yıkılıp yerine yeniden yapılması mı?” dedi. 20 yıldır Nişantaşı ağırlıklı olmak üzere İstanbul' un birçok bölgesinde kentsel dönüşüm projelerine imza attıklarını ifade eden Selahattin Keten,” Şu anda kentsel dönüşüm olarak tabir edilen şey İstanbul'u büyütmekten başka bir şey değil. Bir ucu İzmit bir ucu Edirne'ye dayandı şehrin. Buna kentsel dönüşüm deniliyor ama kentin merkezine yeni imarlar verilmesi, kat mülkiyeti yasasında ciddi değişikliklerin olması lazım ki, bu binaların hepsi yenilensin.” dedi.

1995 yılından bu yana Nişantaşı'nda 60, İstanbul genelinde ise yüze yakın binayı yeniden yaptıklarını belirten Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten, Şuan aynı bölgede 7 şantiyenin de devam ettiğini söyledi.

Kişiye özel tasarım, ücretsiz mimari danışmanlık ve ömür boyu garanti desteği.

Butik inşaat anlayışı ile kişiye özel hizmet verdiklerini belirten Selahattin Keten,” Bu bize özel bir uygulama. İstanbul'da bu uygulamanın ilk temsilcisiyiz. Müşterilerimize kendi evlerini kendileri yapmaları için bütün imkanları sunuyoruz. Fabrikasyon sunum yapmayı tercih etmiyoruz, müşterimiz ne istiyorsa onu yapmak ve sunmak onları daha mutlu ediyor.bu bölgedeki insanlar daha seçici ve ne istediklerini çok iyi biliyorlar. Ne istediğini bilen insanlarla çalışmak bizim için çok önemli. Onlar evlerinde olmasını istedikleri her şeyi seçiyorlar biz ücretsiz olarak onlara mimari danışmanlık da yapıyoruz.” dedi.

Binalarda oluşabilecek her türlü soruna ömür boyu garanti sağladıklarını ifade eden Keten, her projenin arkasında olduklarını vurguladı.

Butik inşaat anlayışıyla hareket eden Keten İnşaat yapılarında kişiye özel inşaat anlayışıyla kişiye özel tasarımlara imza atan seçkin inşaat firması Keten İnşaat müşterilerin beklentisini göz önünde bulundurarak onların hayallerini süsleyen mekanlar tasarlıyor.

Bina değeri yüzde yüz artıyor.

Yeniden yapılan binaların bina sahiplerine hem maddi hem manevi bir çok avantajı olduğunu vurgulayan Selahattin Keten, binaların güçlenmesinin kişilere güven sağladığını belirtirken maddi anlamda da kar sağladığını ifade etti. Katlarda eski planlamanın getirdiği kayıp alanların ortadan kalktığını, çok daha sağlam ve fonksiyonel yapıların inşa edildiğini belirten Keten, değerin neredeyse yüzde yüz arttığını vurgulayarak,” Yeni yapılar eski yapıların değerini katlıyor.” dedi.

Projelerin bir yıl içinde tamamlandığını ifade eden Selahattin Keten ayrıca bina sahiplerinin oturdukları evlerine çok yakın mesafede ev desteği de sağladıklarının altını çizdi. Keten buradaki insanların komşuluk ilişkilerinin çok güçlü olduğunu vurgulayarak,” Onları bu bölgeden uzaklaştırmadan kalacak yer desteği sağlıyoruz. Evlerini taşıyoruz. Hiçbir bedel ödemeden yapım sonuna kadar tahsis ettiğimiz uygun evde kalıyorlar. Kendi evleri tamamlandıktan sonra zevkleri doğrultusunda iç dekorasyona destek veriyoruz ve yeni evlerine taşınmalarını sağlıyoruz.” dedi.

Nişantaşı müdavimleri asırlık binalara teslim

Nişantaşı'nda asırlık ve yarım asırlık yapıların eski teknolojilerle üretildiğinin altını çizen Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten,” Nişantaşı İstanbul'un en gözde semtleri arasında yer alıyor. Kafeleri ve alışveriş merkezleri ile İstanbul'un en önemli merkezleri arasında yer alıyor. Bu bölgenin en özelliği de tarihi dokusu ve mimarisi.

Ancak binalar çok eski ve eski teknolojilerle üretilmiş.Çoğu bina 1950'li ve 60'lı yıllarda yapılmış. Şu anki teknoloji ile kıyasladığımızda çok ilkel yöntemlerle yapıldığını görüyoruz. Deniz kumu kullanılmış ve çoğunun katının betonu üç günde atılmış, mühendislik olarak hesaplarının yapıldığı ya da tekniğe uygun yapıldığını söylemek zor.

1999 depreminden sonra binalar yoruldu.

Olası İstanbul depremine de değinen Selahattin Keten, 1999 depreminin ardından binaların yorulduğunu ifade etti. Keten İstanbul merkezli ya da yakın bilgede oluşabilecek bir depremin sonucu tahmin bile etmek istemediğini söyleyerek,” Çoğu sokak ve caddeye girilemeyecek. . Özellikle Nişantaşı, Şişli, Teşvikiye gibi bölgelerde yollar dar, çıkmaz sokaklar var, gelişigüzel park ediliyor, otopark problemi çok ciddi boyutlarda. Binaların çoğu birbirine bitişik nizamda ve yola çok yakın. Bu binaların yıkılması durumunda yollar tamamen kapanacak, ambulans ve itfaiye giremeyecek.” Dedi.

Daire almaya sadece iç mimarla değil inşaat mühendisi ile de gidilmesi gerekir. Selahattin Keten ayrıca ev almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken önemli noktalara da vurgu yaptı.

HAZIR BİNA İÇİN:

  • Binanın sağlam zeminde olması gerekir.
  • Çok iyi bir statik projeye sahip olması gerekir.
  • Ana zemin ve ana yapının öncelikli olması gerekir.
  • Binanın tekniğe uygun ve zemin alt raporunun olması gerekir.
  • Altındaki zemin balçık mı, kum mu, kaya mı, bunların hepsinin alıcılar tarafından biliniyor olması gerekir.

İNŞAAT AŞAMASINDAKİ BİNA İÇİN:

• İnşaat zamanında alınıyorsa mutlaka zemin raporu görülmelidir.
• Statik projenin kim tarafından yapıldığını bilmesi lazım.
• Statik projeyi mutlaka bilen bir mühendis vasıtası ile inceletmesi lazım.
• Kolonlarını, kirişlerini, beton sınıflarını bilmesi lazım.
• Ondan sonra iç düzenlemesine bakması gerekiyor.

Ev almış olmak için ev alınmaz
Ev alırken bölgenin de önemine değinen Selahattin Keten insanların tercihinin yine şehir merkezine yöneldiğini belirtti. Uzak bölgelerde alınan evlerin okul, iş yeri ve şehir merkezine uzak olmasının yaşamı zorlaştırdığını ifade eden Keten, şehri merkezine uzak bölgelerde ev almış olmak için ev almanın avantaj sağlamadığının altını çizdi.

Bina yapımında en önemli faktör tekniğine göre yapım
Bina yapımının ilmine göre tekniğe uygun yapılması büyük önem taşıyor. Deprem insanları öldürmüyor binalar öldürüyor. Japonya'da çok yüksek katlı binalarda bile yıkım yaşanmıyor. Burada raylı sistem uygulanıyor. Bu sistem İstanbul'da bir çok yerde uygulanıyor. Ancak bu sistemin de sağlıklı işlemesi için statik hesaplarının çok iyi çıkmış olması ve çok profesyonel kişiler tarafından sisteme uygun yapılması gerekir.

İnşaat sektörü Türk ekonomisinin lokomotifidir
İnşaat sektörünün istihdama çok büyük katkısının olduğunun altını çizen Selahattin Keten inşaat sektörünün Türk ekonomisinin lokomotifi olduğunu söyledi. Keten ayrıca bu sektörün istihdam ve işsizlik oranlarında büyük düşüşlere de sebep olacağını söyledi. Keten,” İnşaat sektörünün önünü kapamak ya da faizleri çok yüksek tutmak inşaat sektörüne vurulan bir baltadır. Bu yüzden inşaat sektörünü her zaman için Türkiye' deki hükümetlerin ya da özel idarelerin mutlaka desteklemesi lazım. Her şeyden önce çok insana iş veriyorsunuz. Çok çeşitli malzeme kullanıyorsunuz.. İnşaat sektörünü durdurduğunuz zaman Türkiye ekonomisinin aşağı yukarı yüzde 70' i durur bu sektörün önünü her hükümetin ya da yerel yönetimlerin açması lazım. Ve Türkiye'nin özellikle İstanbul'un yenilenmeye ihtiyacı var.” dedi.

Keten İnşaat İletişim Bilgileri
Web: www.keteninsaat.com.tr
Telefon: 212 233 49 10
E-posta: [email protected]

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...