maritbet girişmaritbet
Murat Kurum hedeflerini aktardı

Murat Kurum hedeflerini aktardı

“Ataşehir Finans Merkezi” olarak bilinen ancak arazisinin büyük bölümü Ümraniye’de bulunan İstanbul Finans Merkezi’nde zemin etüt çalışmaları devam ederken, yaklaşık maliyeti 3 milyar dolar olan inşaatlar da hızla yükseliyor

“Ataşehir Finans Merkezi” olarak bilinen ancak arazisinin büyük bölümü Ümraniye'de bulunan İstanbul Finans Merkezi'nde zemin etüt çalışmaları devam ederken, yaklaşık maliyeti 3 milyar dolar olan inşaatlar da hızla yükseliyor

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Murat Kurum,

İstanbul Finans Merkezi'nin ilk etapta master planının hazırlandığını, şu anda da proje kitapçığı hazırlama çalışmaları yaptıklarını söyledi. Kurum, kitapçığın siluetten mimari tasarıma, yenilenebilir enerji kaynaklarından leed sertifikasına, çevre düzenlemesinden altyapı bağlantılarına kadar birçok konuyu içerdiğini ifade ederek, projeleri bu kitapçık doğrultusunda olacağını, her projeye master plan doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onay vereceğini kaydetti.

         İstanbul Finans Merkezi'nin inşaatına başlandığını, zemin etüt çalışmaları devam ederken inşaatın hızla yükseldiğini anlatan Murat Kurum, projede otel ve rezidansların olduğu bölümün hafriyatının tek elden yapılacağını, 3 ay içinde buranın ihalesinin gerçekleştirileceğini ve inşaatlara başlanacağını bildirdi.

“Paranın merkezi olacak” 

         Murat Kurum, hedeflerinin, İstanbul Finans Merkezi'nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük finans merkezi içinde yer alması olduğunu vurgulayarak, “Hem yakın Avrupa, hem de Orta Doğu'ya hitap eden bir finans merkezi olmasını hedefliyoruz. Burası güvenli bir liman. Buradaki finans merkezi sadece Türkiye'deki parayı değil, o bölgelerdeki parayı da yönetecek. Burası paranın merkezi olacak” dedi.

         Kurum, Finans Merkezi'ne devlet bankalarından Halk Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank ile Sermaye Piyasası Kurumu'nun (SPK) geleceğini, ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) alt kuruluşlarının burada yer alacağını, yurt dışındaki fonları yöneten büyük bankaların da finans merkezinde yer alma talepleri bulunduğunu anlattı.

70 bin çalışan olması planlanıyor

Finans merkezine ulaşımın yüzde 70-80 oranında toplu taşıma ile sağlanacağını ifade eden Kurum, “Burada 70 bin çalışanın olacağı düşünülüyor. Bu kadar çalışanı toplu ulaşımla buraya getiremezsiniz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bununla ilgili Çekmeköy-Ümraniye, Kadıköy-Kartal metrosuna bir bağlantı hattı planlıyor. Bu hat finans merkezinin içinden geçecek. Trafik tamamen yerin altında olacak” şeklinde konuştu.

2,3-3 milyar dolara inşa edilen İstanbul Finans Merkezi'nin bulunduğu bölgedeki metrekare fiyatlarının sürekli arttığına da dikkati çeken Kurum, “2004'te metrekaresi 1.500 liraya satılan yerler şu anda 4 bin 500 lira. Bu istikrar devam ettiği sürece metrekare fiyatlarının yakın zamanda 10 bin liraları aşacağını, ileride 15-20 bin liralara kadar gideceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bölgenin değeri arttı

Projeyle ilgili haberlerin, başta Site ve Barbaros mahalleleri olmak üzere Ümraniye ve Ataşehir ilçelerinde faaliyet gösteren esnafta beklenti yarattığını belirten Murat Kurum, “Çevre sakinleri de artacak nüfus ve trafikten endişe duyuyor” diye ekledi.

         Finans Merkezi çevresinde birbiri ardına yükselen markalı konut ve ofis projeleri, İstanbulluları bölgeye çektiğini ifade eden Kurum, her geçen yıl bölge ve çevresindeki gayrimenkul fiyatlarının katlanarak arttığını söyleyerek, “Bireysel ve kurumsal yatırımcıların bölgeye yönelmesi, müteahhitler ve emlakçılar için de yeni bir umut kapısı oldu” diye ekledi.

         Bölgedeki arsa fiyatlarına da değinen Kurum, son 3-4 yılda birkaç kata varan artışlar yaşandığını anlatarak, özellikle Ümraniye'deki Site ve Ataşehir'deki Barbaros ve Mustafa Kemal mahallelerinin müteahhitlerin uğrak yeri olduğunu ve bu bölgelerdeki gecekonduların, çok katlı yapılara dönüşmeyi beklediğini söyledi.

Dava sürüyor

Modern dünyanın yeni finans merkezi olması hedeflenen ve yaklaşık 3 yıl önce büyük bölümü Ataşehir Belediyesi'nden Ümraniye Belediyesi'ne devredilen Uluslararası İstanbul Finans Merkezi'nin inşası devam ederken, arazi için Ataşehir Belediyesi'nin Bölge İdare  Mahkemesi'nde açtığı dava da sürüyor.

         Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Ataşehir'in belediye olduğu 2009'daki yerel seçimler öncesinde Batı Ataşehir'deki Barbaros Mahallesi sınırları içerisinde kalan İstanbul Finans Merkezi arazisinin Ümraniye Belediyesi'ne (Site Mahallesi) devredildiğini, şu anda arazinin yüzde 90'ının Ümraniye sınırları içerisinde yer aldığını anımsattı.

         İlgezdi, Bölge İdare Mahkemesi nezdinde açtıkları davanın sürdüğünü hatırlatarak, “İçişleri Bakanlığı'na da dilekçe gönderdik, ancak bir sonuç alamadık. Finans Merkezi'nin ruhsat harçları ve emlak beyannamelerini Ümraniye Belediyesi alacak. Milyon dolarlık rakamlar söz konusu. Mahkemede, arazinin bize verilmeyeceği kararı çıkarsa Finans Merkezi için ‘Ataşehir' adının kullanılmaması için mahkemeye isim hakkı başvurusunda bulunacağım” diye konuştu.

Milliyet
Yavuz Karaman

   

         

        

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı
  • 05.06.2023 13:43

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına getirilen Mehmet Özhaseki, ba ...

Bakan Kurum, depremzedeler için yapılan köy evlerinin görüntülerini paylaştı
  • 23.05.2023 16:33

Bakan Kurum, depremzedeler için yapılan köy evlerinin görüntülerini paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'in Nurdağı ...

Bakan Kurum'dan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi paylaşımı
  • 11.05.2023 11:53

Bakan Kurum'dan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi paylaşımı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabınd ...

Bakan Kurum: ''İstanbul'da, 5 yıl içerisinde riskli bina kalmayacak''
  • 09.05.2023 11:32

Bakan Kurum: ''İstanbul'da, 5 yıl içerisinde riskli bina kalmayacak''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Üsküdar Belediyesi Me ...

Depremzede çocuklar için sahaya çıktılar
  • 04.05.2023 11:22

Depremzede çocuklar için sahaya çıktılar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Süper Lig'in yıldız f ...

Kentsel dönüşüm yarısı bizden kampanyası son durum!
  • 27.04.2023 15:08

Kentsel dönüşüm yarısı bizden kampanyası son durum!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yarısı Bizden" kampa ...