maritbet girişmaritbet
Mesken Nedir? Mesken Türleri ve Mutad Mesken

Mesken Nedir? Mesken Türleri ve Mutad Mesken

Mesken nedir, mesken türleri ve mutad mesken gibi sıklıkla karşımıza çıkan mesken sözcüğü ve türevleri hakkında detaylı bilgiler paylaştığımız yazımız

Mesken nedir, mesken tipleri ve mutad mesken gibi terimler son dönemde insanlar tarafından sıklıkla aranıyor. Mesken kelimesinin kısaca özeti yaşadığımız evlerdir. Meskenler, yapım türlerine göre farklılık gösterebiliyor. Ahşap meskenler, toprak meskenler, taş meskenler, göçebe evleri gibi seçenekler, mesken türlerini oluşturuyor. Meskenlerin, bulundukları coğrafyanın izlerini taşıdığı ifade ediliyor. Mutad mesken kavramı ise insan hayatının temelini oluşturan terimlerin başında geliyor. Üstelik ikametgah kelimesi yerine uluslararası hukukta da mutad mesken kavramı tercih ediliyor.

Mesken Türleri Nelerdir?

Mesken Türleri, kendi içlerinde barındırdıkları özelliklere göre farklılık gösterebiliyor. Çadırlar, taş evler, toprak ve ahşap evler, mesken türlerinin bazıları olarak biliniyor. Günümüzde en çok yaygın olan mesken türü ise betonarme dediğimiz model olarak beliritiliyor. Betonarme meskenler, demir ve çimento yardımıyla oluşturulan apartman daireleridir. Bu modellere ek olarak prefabrik meskenler, tuğladan meskenler, briket kullanımıyla oluşturulan mesken seçenekleri de yer alıyor. Şehir yaşamında betonarme dediğimiz meskenlerin sayısı milyonlarla ifade ediliyor.

Mutad Mesken Nedir?

Mutad Mesken Nedir, Ne Anlama Gelir sorusu sıklıkla soruluyor. Mutad meskenin anlamı; herhangi bir kişi ya da bireyin, normal hayatını devam ettirdiği, hayat ilişkilerini sürdürdüğü, fiilen oturduğu, yaşadığı, oturmak ve yaşamak isteği iradesinde olduğu yer olarak ifade ediliyor. Mutad mesken kavramı, milletlerarası özel hukuk sisteminde de yer alan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Yine uluslararası hukukta ikametgah yerine belirleyicilik noktasında mutad mesken tercihi öne çıkıyor. Çünkü ikametgah kavramı, ülkelere göre farklılık gösterebiliyor. Mutad mesken, bir kişinin yaşamsal ilişkilerinin odaklandığı alan olarak bilindiği için fazlasıyla tercih edilebiliyor. Devletler özel hukukuna göre ise taraf yönünden yabancılık unsurunu vatandaşlık, ikametgah ve mutad mesken oluşturuyor.

Mutad Mesken ve İkametgah Farkı

Mutad mesken, dünya ülkeleri açısından milletlerarası kabul edilen bir kavram olarak biliniyor. Türk hukukunda mutad meskeni net olarak tanımlayan bir kavramın olmadığı ifade ediliyor. Yerleşim yeri kavramı, Türk Medeni Kanunu'nun 19. Maddesi'nde ‘'Bir Kimsenin Sürekli Kalma Niyetiyle Oturduğu Yer'' olarak ifade ediliyor. Mutad mesken kavramı ise, fiili olaylara dayanarak tanımlanan bir kavram statüsünde yer alıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak
  • 26.01.2024 14:53

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak

2023'te 1,5 milyon ziyaretçi ağırlayan Sinop, 2024 yılında 2 milyon ziyaretçi sa ...

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayısı yüzde 22 artış gösterdi
  • 25.08.2023 17:02

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayısı yüzde 22 artış gösterdi

Bu yılın ilk 7 ayında turizm merkezlerinde bulunan havalimanlarında ağırlanan yo ...

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 64 milyondan fazla yolcu kullandı
  • 18.07.2023 16:13

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 64 milyondan fazla yolcu kullandı

Türkiye'nin turizm cenneti destinasyonlarına ilgi havalimanı yolcu sayılarına ya ...

Kız Kulesi yeni yılda açılacak! Bakan Ersoy müjdeyi verdi!
  • 31.12.2022 09:39

Kız Kulesi yeni yılda açılacak! Bakan Ersoy müjdeyi verdi!

İstanbul Boğazı'nın simge yapılarından Kız Kulesi, restorasyon çalışmalarının ta ...