maritbet girişmaritbet
KDV ve tapu harcı indirimi satışlara olumlu yansıyacak

KDV ve tapu harcı indirimi satışlara olumlu yansıyacak

Sektör temsilcileri, konutta KDV ve tapu harcında yapılan indirimlerin sektördeki canlılığı, dinamizmi ve iç talebi artıracağını belirtti.

Bakanlar Kurulu kararıyla konutta KDV ve tapu harcında yapılan indirimlerin sektördeki canlılığı, dinamizmi ve iç talebi artıracağını belirten sektör temsilcileri, bu kararın satışlara olumlu yansıyacağı görüşünde.

Konut sektörünün temsilcileri, Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV'nin 31 Ekim'e kadar yüzde 8'e, tapu harcı oranının da yüzde 4'ten 3'e indirilmesini değerlendirdi.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin, 2017'de benzer bir uygulama yapıldığını ve sektöre hareket ve ivme kazandırdığını belirterek, "Benzer bir sonucu bu sefer de göreceğimizi düşünüyoruz." dedi.

Öteden beri konut alıcısını bu masrafların negatif etkilediğini gördüklerini dile getiren Yetgin, bu anlamda bu indirimlerin çok olumlu olduğunu söyledi.

Yetgin, her ne konjonktürel dönemlerden geçilse de konut ihtiyacının her daim olduğunu kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Birtakım sıkıntı dönemler yaşasak da konut ihtiyacı devam ediyor. Alımlar sadece erteleniyor. Bu erteleme de sektörü olumsuz etkiliyor. Ayrıca Ramazan ayından sonra gelecek yaz mevsimi ile durgun bir dönem yaşayacağız. Ekime kadar bu uygulamanın söz konusu durgunluğa karşı bir hareketlilik getireceğini düşünüyoruz. Ayrıca konut maliyetleri gerçekten henüz satışa yansımadı. Her zamanki gibi konut almanın tam zamanı diyoruz. Bu çerçevede üreticiler çeşitli kampanyalar ve alternatif proje sunumu gerçekleştiriyor."

"Piyasayı harekete geçirecek bir adım"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, piyasanın durgun olduğu dönemde atılan her adımın olumlu olduğunu ve bu adımların sevindirici olduğunu söyledi.

Kendilerinin tapu harçlarının yüzde 4'ten yüzde 2'ye düşmesini talep ettiklerini, fakat bunun da önemli bir gelişme olduğunu anlatan Durbakayım, "KDV yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldü. Birçok büyük projede KDV dahil yapılıyor. Zaten indirdiğimiz için burada indirim yapılması marka projelerde zor gibi. Ancak müstakil satışlarda bu yüzde 18'den 8'e düşürülmesi olumlu." dedi.

Durbakayım, hayata geçirilen bu uygulamaların piyasayı harekete geçirecek bir adım olarak düşünebileceğini aktardı.

Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, KDV indiriminin geçen yıl da yapıldığını ve bunun faydasını gördüklerini belirterek, özellikle ticari alanlardaki KDV yüksekliğinin satışları düşürdüğünü söyledi.

Demir, "Gönül daha çok düşmesini isterdi ama yüzde 8'e düşürülmesi de çok iyi. Bu indirim özellikle ticari alan satışlarını fazlasıyla karşılayacaktır." dedi.

Tapu harcındaki kısmi de olsa düşüşün yaz aylarındaki durgunluğu bir nebze de olsa hareketlendireceğini dile getiren Demir, özellikle lüks konutlarda indirim yüksek olacağı için hareketliliğin daha fazla hissedilebileceğini aktardı. 

"Bekleyen talebin alıma dönüşmesine neden olacak"

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, devletin sektöre verdiği desteklerin daralan ekonomiye katkı sağlayacağını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Taşınmazların alım-satım maliyetlerine ilişkin vergilerin 6 ay boyunca azalması, 150 metrekareden büyük konutların tesliminde KDV oranındaki düzenleme ve tapu harcı oranının da yüzde 4'ten yüzde 3'e düşmesi alım için bekleyen talebi harekete geçirir. Uygulama, özellikle büyük metrekarelerde üretilen lüks konuta talebi artırır. Alınan kararın, bekleyen talebin alıma dönüşmesinde büyük itici güç olacağını düşünüyorum. Ancak bu düzenlemenin 31 Ekim'e kadar değil de yıl sonuna geçerli olması daha fazla verim sağlardı."

Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yavuz Pala,  düzenlemeyle sektörün yüzünün güleceğini belirterek, ayrıca tapu harçlarında yapılan indirimin iş yerleri için de geçerli olmasının bu yöndeki talebi artıracağını söyledi.

YG İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Gülhan, uzun zamandır bu indirimleri beklediklerini kaydederek, "Bundan sonra büyük ve lüks segmentteki konutlara olan ilgi artacaktır." diye konuştu.

Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdüssamet Bahadır, düzenlemenin konut piyasasını canlandıracak bir adım olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Büyük metrekarelerde KDV ve tapu harcının düşmesi ile alıcı ekim sonuna kadar borcunu kapatıp tapu almak isteyecektir. Çünkü burada yüzde 10'luk bir avantaj söz konusu. Bu da şirketlere erken finans desteği sağlayacaktır. Burada hem alıcı hem de konut üreticisi birlikte kazanır. Büyük dairelerin satışlarını hızlandıracak olan KDV avantajı büyük daire seven Türk halkı ve oturumcu içinde büyük bir fırsat."

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konutta KDV indirimi gelecek, fiyatlar düşecek mi?
  • 22.03.2022 08:37

Konutta KDV indirimi gelecek, fiyatlar düşecek mi?

Konutta KDV indirimi 2022 yılında yeniden gündemde. 150 metrekare ve üzerindeki ...

Feyzullah Yetgin, 16. Gayrimenkul Zirvesi'nde!
  • 17.04.2018 17:24

Feyzullah Yetgin, 16. Gayrimenkul Zirvesi'nde!

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin, DNA temalı 16. Gayrimenkul Zirve ...

Feyzullah Yetgin, Cityscape 2015'te Tarlabaşı 360'ı anlattı
  • 10.09.2015 12:41

Feyzullah Yetgin, Cityscape 2015'te Tarlabaşı 360'ı anlattı

Gap İnşaat Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, Cityscape 2015'te Tarlabaşı 360 projes ...

MIPIM 2015 için Türkiye için çok farklı geçti!
  • 12.03.2015 10:06

MIPIM 2015 için Türkiye için çok farklı geçti!

Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin, MIPIM 2015'in Türkiye i ...

Feyzullah Yetgin, MIPIM'den beklediklerini anlattı
  • 07.03.2015 15:16

Feyzullah Yetgin, MIPIM'den beklediklerini anlattı

Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin, ...