maritbet girişmaritbet
Eski çöplükten çıkan altın şehir: Halkalı

Eski çöplükten çıkan altın şehir: Halkalı

Halkalı konut projelerinde son dönemin yükselen trendi. Eski Halkalı 'çöplüğünün' üzerinde 'altın marka' bir şehir yükseliyor

Adı "çöp"le birlikte anılan ve yıllarca İstanbul'daki belediyelerin çöp döküm sahası olarak kullandığı Halkalı'nın çehresi, yapılan havuzlu, spor salonlu lüks konut yatırımları ile tamamen değişti. 'Çöplükten doğan kent" haline gelen Halkalı, İstanbul'un en gözde konut merkezi haline geldi. Halkalı'da gerçekleşen bu büyük dönüşümün öyküsünü, bölgedeki konut yatırımlarının yüzde 90'ından fazlasını gerçekleştiren Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) İstanbul Uygulama Daire Başkanı Niyazi Özdemir ile konuştuk...

KAHVECİ İLE BAŞLADI

Halkalı... Hafızalara, çöp dağları, çamurlu yollarında sıra sıra dizilen çöp kamyonları, yanan çöpleriyle kazınan bir semt. Halkalı bölgesindeki toplu konut projesine 1985 yılında Turgut Özal hükümeti bakanlarından Adnan Kahveci'nin ön ayak olmasıyla start verildi. Bölgedeki ilk çalışma 1987 yılında başlatıldı. Türkiye'nin dev konut yatırımlarından biri olarak başlatılan bu projenin hemen yanı başında bulunan "Halkalı Çöplüğü", uzun yıllar boyunca bölgenin gelişmesinin önünü tıkadı. Halkalı'nın kaderini değiştirecek ilk adım 1994 yılında atıldı ve yaklaşık 1 milyon metrekarelik çöp döküm sahası kapatıldı. Çöp dağlarının üzeri tonlarca toprakla örtülüp, üzeri çimlendirilirken, sıkışan metan gazının patlamaması içinde çeşitli noktalara baca konuldu. Halkalı makus talihini, 2000'li yıllarda yenmeye başladı. TEM Otoyolu ile Küçükçekmece Gölü arasında kalan 10 milyon metrekarenin üzerindeki araziler üzerinde, birbiri ardı sıra dev konut projeleri yükselmeye başladı.

49 İLDEN BÜYÜK

Halkalı'nın, 180 bine ulaşan nüfusuyla 49 kentin merkez nüfusundan fazla olduğunu ve "altın marka bir şehir" haline geldiğini kaydeden Niyazi Özdemir, kaynak geliştirme projesi ile yapılan lüks konutlardan elde edile gelirlerle, bölgede alt ve orta gelir grubu için 8 bin konut yapıldığını söylüyor. Bölgede sadece konut yapmadıklarını ifade eden Özdemir şu bilgileri veriyor: "5 köprülü kavşak, 2 yağmur suyu deresi ıslahı, 25 okul, 5 spor salonu, 4 sağlık ocağı, 2 sosyal tesis, 3 cami, 2 kültür merkezi, 10 tane ticaret merkezi yapıldı. 544 yatak kapasiteli, 23 ameliyathaneli Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi de önümüzdeki günlerde hizmete girecek. Eski çöplük alanında Türkiye'nin ilk doğa ve eğlence temalı parkı hayata geçiriliyor. Yatırım bedeli 1 milyar dolar olacak bu parkta kongre merkezi, fuar alanı, konaklama tesisleri, hayvanat bahçesi, müze, lunapark, yüzme havuzu, buz pisti gibi spor alanları yapılacak."

HALKALI'DA 49 PROJE

Halkalı'daki bazı konu projeleri şöyle:

  • Sinpaş GYO'nun Bosphorus City'de toplam 2793 konut bulunuyor. Fiyatlar 179 bin ile 2 milyon 800 bin arasında değişiyor.
  • 750 konuttan oluşan İstanbul Lounge Evleri'nin fiyatları 86 bin ile 660 bin arasında değişiyor.
  • Soyak Park Aparts projesi 2200 konuttan oluşuyor. Fiyatlar 81 bin 500'den başlıyor.
  • Avrupa Konutları Atakent 2, 1100 konuttan oluşuyor. Metrekaresi 2 bin liradan, Avrupa Konutları 3'ün metrekaresi ise 2 bin 500 liradan başlıyor.

Kaynak: Bülent Ergün / Sabah

  • Etiketler:

Yorum Yaz