maritbet girişmaritbet
Dolar bazında satış yapan projeler hangi yolu izleyecek?

Dolar bazında satış yapan projeler hangi yolu izleyecek?

Birçok inşaat şirketi Merkez Bankası'nın günlük kurunu uygularken bazı firmalar doları TL bazında sabitliyor.

ESD - 2014 yılı kapsamında 1 milyon 100 binin üzerinde konut satışının gerçekleştiği Türkiye'de gayrimenkul sektörü hızlı bir dönemden geçiyor. Binlerce yeni konutun inşa edildiği İstanbul, yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi konumunda.

Yükselen dolar kurunun gayrimenkul sektöründe nasıl bir etki oluşturacağı sorusu kafaları kurcalarken, yatırımcıların ev alımında temkinli davranabileceği öngörülüyor. Kafalardaki bir diğer soru ise özellikle dolar bazında satış yapan projelerin nasıl bir yol izleyeceği.

Bazı şirketler, artıştan etkilenmemek için dolar kurunu sabitlerken, diğer firmalar ise Merkez Bankası'nın günlük kurunu uygulayıp fiyatta indirime gitme yolunu tercih ediyor. Fakat sabit bir seviyede durmayan doların kısa dönemde fırsat oluşturacağı da yaşanması beklenen gelişmeler arasında yer alıyor.

İnşaat malzemelerinde bazı ürünlerin yurtdışından gelmesi, fiyatların artacağı düşüncesini ortaya çıkartıyor. Ancak bunun kısa vadede gerçekleşmesi beklenmiyor. Bunun nedeni ise inşaat şirketlerinin artan dolar kurunu dengeleyebilme yeteneği olarak gösteriliyor.

Hangi projeler dolar bazında satış yapıyor?

Ant Yapı: Anthill Residence, Antorman ve Antteras projelerinde dolar kurunu 1,98 TL'ye sabitledi. Kampanya, konut almak isteyenler için cazip bir fırsat olarak gözüküyor. Anthill Residence'ta son 20 ve Antorman'da son 3 villa için geçerli kampanyada yüzde 50 peşinat veriliyor, bakiye 12 ayda faizsiz kapatılıyor. Antteras'ta ise yüzde 25 peşinat ödendiği takdirde kalan bölüm 2016 sonuna kadar sıfır faizle ödeniyor.

Nef Ataköy 22: Timur Gayrimenkul, Ataköy'de karma projesinde günlük dolar kuru üzerinden satış yapıyor. Ataköy 22'de ev sahibi olmak isteyenler için banka kredisi seçeneği sunulmakta. 420 milyon TL'lik değere sahip olan yatırımda fiyatlar 200 bin dolara yakın bir seviyeden başlıyor.

Nurol Life: Günlük dolar kurunu uygulayan bir diğer proje ise Nurol Life Seyrantepe. Nurol GYO, Türk Telekom Arena'nın yanındaki yeni yatırımında satışlara devam ediyor. 261 metre yüksekliğe sahip kulesiyle dikkat çeken projede peşin ödemelere indirim yapılmakta.

Ormanada: Eczacıbaşı Gayrimenkul'ün hemen teslim projesinde fiyatları 874 bin dolardan başlayan çatı dubleksler için dolar kuru 1.99 TL'ye sabitlendi. Diğer konut tiplerinde ise rakam 2 ile 2.30 TL arasında sabitleniyor.

Torun Center: Mecidiyeköy'de eski Ali Sami Yen arsası üzerinde inşa edilen projede Merkez Bankası'nın günlük dolar kuru uygulanmakta. Fiyatların 600 bin dolar üzerindeki seviyelerden başladığı projede banka kredisi kullanmak mümkün. 2015 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlanması düşünülen proje yaklaşık 1 milyar liralık yatırım değerine sahip.

The House Residence Bomonti: Günlük kurun uygulandığı projede ödeme seçeneğine göre dolar  2.30-2.35 TL seviyelerinde sabitleniyor. 155 konut ve otelin yer aldığı yapıda fiyatlar 200 bin dolar seviyesinden başlıyor.

Çiftçi Towers: Ödeme seçeneğine göre sabitleme imkanının sunulduğu projede ağırlıklı olarak Merkez Bankası'nın günlük dolar kuru uygulanıyor. Türkerler İnşaat'ın Zincirlikuyu'da inşa ettiği projedeki rakamların başlangıç seviyesi 1.7 milyon dolar civarında.

Emaar Square: 2 milyar dolarlık yatırım değerine sahip Çamlıca'daki projede ev almak isteyenler günlük dolar kurunu baz alabilir. Çünkü firma, satış yaparken Merkez Bankası'nın oranlarını göz önünde bulunduruyor.

Çengelköy Park Evleri: Dolar, günlük orandan hesaplanıyor ancak aradaki denge ekstra indirimler sayesinde sağlanıyor. 65 bin metrekare alana inşa edilen ve 159 daire bulunan proje Boğaz manzarasıyla da dikkat çekiyor. Çengelköy Park'ta banka kredisi kullanmak mümkün.

Elysium Elit Koşuyolu: Günlük dolar kuru uygulanıyor ancak ev almak isteyenler kaparo verdiği tarihten itibaren herhangi bir artıştan bir ay boyunca etkilenmiyor. Teslimlerin Mayıs 2016'da yapılması beklenen projede metrekare fiyatları 5 bin dolar seviyelerinden başlıyor.

emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dolar bazında satış yapan projeler hangi yolu izleyecek?
  • 14.02.2015 16:38

Dolar bazında satış yapan projeler hangi yolu izleyecek?

Birçok inşaat şirketi Merkez Bankası'nın günlük kurunu uygularken bazı firmalar ...

Yükselen dolar kuru gayrimenkul sektörünü etkiler mi?
  • 14.02.2015 12:00

Yükselen dolar kuru gayrimenkul sektörünü etkiler mi?

Doların 2.50 seviyelerinde seyretmesi, inşaat ve gayrimenkul sektöründe nasıl bi ...

Ahmethan Yılmaz ‘Doların artması satışları hızlandıracak’
  • 13.02.2015 15:14

Ahmethan Yılmaz ‘Doların artması satışları hızlandıracak’

Doların yükselişi ile birlikte konut alımlarının hızlanacağını belirten Ahmethan ...