maritbet girişmaritbet
Çiftçi Towers ile İstanbul’a adım atan Türkerler Holding, Ankara’da iki karma projeye başladı!

Çiftçi Towers ile İstanbul’a adım atan Türkerler Holding, Ankara’da iki karma projeye başladı!

Türkerler Holding yeni projeleriyle gündemde. Çiftçi Towers ile İstanbul'a adım attı. Ankara'da iki karma projeye başladı. Ankara ve İzmir'de ortaklarıyla iki sağlık kompleksi işini aldı. Yönetim Kurulu Başkanı Kazını Türker, enerjide 630 milyon dolar yatırımın startını verdi...

Kazım Türker adını kamuoyu beş yıl önce duydu. 2007 yılında Ankara gelir vergisi rekortmeni olan Türker, o dönemde bütün dikkatleri üzerinde toplamıştı. Ne de olsa ödediği gelir vergisi ile o yıl, Türkiye'nin en büyük grubunun tepesindeki ünlü işadamı Rahmi Koç'u geride bırakmıştı. Kazım Türker ilk kez medyada bu yönüyle yer buldu ama o aslında iş hayatında 40 yılı geride bırakmış bir isim. 

Birçok Ankara merkezli müteahhit gibi medyada görünmeyi pek sevmeyen Türker, iş hayatına 1973'te Ankara'daki Anafartalar Çarşısı'ndaki 15 metrekarelik bir mağazada başlamış. Bugün 100'ün üzerinde şirketi olan Türkerler Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı. İnşaat, enerji ve hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren Türkerler Holding'in 2012 cirosu 500 milyon dolar, çalışan sayısı ise 3 bin 500. İnşaat mühendisi olan Türker, inşaatın yanı sıra enerji sektöründe önemli yatırımlara imza atıyor. 

Hidroelektrik, rüzgar ve jeotermalde 630 milyon dolarlık yatırımı halen sürmekte olan grup, 2014 sonuna kadar en az 250 megavatlık kurulu güce ulaşacak. 

İtalyan Astaldi ile Ankara'da, Gama Holding ile İzmir'de iki sağlık kompleksi ihalesini kazanan Türkerler, bu alanda da 2 milyar dolarlık yatırımın eşiğinde. Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker ile grubun projelerini konuştuk. 

Kazım Bey, neden kendinizi anlatmayı çok sevmiyorsunuz? 

Ankaralılar kendisini anlatmayı pek sevmez. Yapı ve strateji meselesi...

Ama artık Ankara'dan çıktınız, Çiftçi Towers projesiyle İstanbul'a geldiniz... 

Evet, artık haftanın üç günü İstanbul'dayım. Zincirlikuyu'daki Çiftçi Towers projemizin yanı sıra Libadiye'de Emaar Square'in de müteahhitliğini yapıyoruz. 

İş hayatına 15 metrekarelik bir konfeksiyon dükkanında başlamışsınız... 

Ticaret hayatına 1973 yılında atıldım. İnşaat mühendisliği eğitimimi sürdürürken aynı zamanda kiralamış olduğum 15 metrekarelik dükkânda ticaret yapıyordum. Hayallerimi gerçeğe kavuşturmak adına her zaman disiplinli, prensipli, dürüstçe çalıştım ve kendime inandım. Şu an bulunduğum nokta emeklerimin karşılığını aldığım noktadır. Bir bakıma hayallerimi inşa ettim. 

Türkerler İnşaat'ı 1993'te kurmuşsunuz. 20 yılın bilançosunu özetler misiniz? 

Bugüne kadar tamamladığımız projelerin tutarı 1.5 milyar dolar civarında. Halen devam ettiğimiz projelerin boyutu 2 milyar doların üzerinde... 

Ankara'da başlayacağınız iki yeni proje hakkında detay verir misiniz? 

Mahal. Türkerler projesini Ankara'da Eskişehir Otoyolu üzerindeki TOKİ'nin 42 dönümlük arazisinde hasılat paylaşımı modeliyle yapacağız. Otel, ofis, ticari alanlar ve konutlardan oluşan karma bir proje olacak. Projede 1 + 1,2+1 ve 3+1, 100 metrekareden 500 metrekareye kadar konutlar bulunuyor. 1 milyar dolarlık satış geliri hedefliyoruz. Çukurambar'daki projemiz ise yine aynı modelle 54 dönümlük bir arazi üzerinde gerçekleştirilecek. Üç ay sonra inşaata başlayacağımız projede ofis, ticari alanlar ve konut olacak. 225 bin metrekarelik inşaat alanı var. 

Ankara'ya yapılacak dünyanın en büyük sağlık kompleksinin ihalesini Astaldi ile birlikte kazandınız. Bu proje ne aşamada? 

Ankara Etlik Sağlık Kompleksi için dizayn çalışmaları başladı. 1 milyon metrekarenin üzerinde alana sahip bu projeyi 3.5 yılda bitirmeyi planlıyoruz. 3 bin 600 yatak kapasiteli bir kompleks olacak. Ankara'daki yedi devlet hastanesi kapanıp buraya taşınacak. 
Ayrıca ruh sağlığı hastanesi de yapılacak. Buranın işletmesini de 25 yıl biz yapacağız. 

İzmir'deki sağlık kampüsü projenizde yol almaya başladınız mı? 

Geçen yıl Aralık ayında Gama ile birlikte 573 bin metrekarelik kapalı alana sahip 2 bin 60 yataktan oluşan İzmir Bayraklı Sağlık Kompleksi ihalesini de kazandık. Sözleşme imzalamak için çağrılmayı bekliyoruz. 

Grubunuzun lokomotif işi inşaat mı, enerji mi? 

Enerji ağırlıklı işlerimiz de olmaya başladı. Sahip olduğumuz portföyle özellikle yenilenebilir enerjide sektörün önemli oyuncularından biri olmayı hedefliyoruz. Kayabeyi Barajı, Angutlu 1 ve Demirci HES projelerimizin inşaatları devam ediyor. Gelecek yılsonuna 120 megavatlık hidroelektrik santrali projesini tamamlamayı öngörüyoruz. Hidroelektriğe 300 milyon dolarlık yatırım yapacağız. 

Rüzgar enerjisinde de iddialı olduğunuzu biliyoruz. 

Rüzgarda elimizde bulunan 522 megavatlık lisansı geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bunların 112 megavatında inşaat aşamasına geldik. Rüzgarda 150 milyon dolarlık yatırımımız devam ediyor. Ayrıca jeotermalde Manisa Alaşehir'de dört saha aldık. Bunlardan birinde dokuz kuyu açtık. 23.6 megavatlık ilk üretim bu yıl devreye girer. Jeotermaldeki yatırımlarımız iki yılda 180 milyon doları bulacak. Bu yıl yatırımın yarısını yaparız. 

Elektrik dağıtım özelleştirmelerindeki planlarınızdan bahseder misiniz? 

Van Gölü Elektrik Dağıtım özelleştirme ihalesini 15 Mart tarihinde 118 milyon dolarlık teklif ile kazandık. Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illerini kapsayan alanda 485 bin müşteriye hizmet vereceğiz. 

Mevcut iş alanlarınızın dışında yeni bir alana girmeyi düşünüyor musunuz? 

Su dağıtımı ve arıtma projeleriyle ilgili çalışmalarımız var. ASKİ, İSKİ gibi kurumlar önümüzdeki dönemde özelleştirildiklerinde, onların işine talibiz. Bu kapsamda su dağıtımı ve arıtma konusunda Fransız Veolia/OTV ile bir birliktelik yaptık. 

Forbes listesinde 72'nci... 

Kazım Türker, 1954 Ankara doğumlu. İş hayatına giyim mağazası açarak başlamış. Konfeksiyonculuk Türker'in baba mesleği. Bu işini halen devam ettiriyor. Saten ve Selen markalarıyla kadın dış giyim imalatı ve toptan satışı yapıyor. Ürünleri yurtiçinde zincir mağazalarda, yurtdışında Rusya, Fas, Tunus, Cezayir gibi birçok ülkede satılıyor. Ankara'da üretim tesisleri bulunan Selen Giyim'in aylık 15 bin, Saten'in ise 8 bin adetlik üretim kapasitesi var. Grup ayrıca Selnes markasıyla özel ve resmi kurumlara personel kıyafeti, üniforma ve iş kıyafetleri tasarımı ve üretimi de yapıyor. İnşaat ve enerjinin yanında hazır giyim işinin çok küçük olduğunu söyleyen Türker, "Bu işi seviyorum, o nedenle bırakmıyorum" diyor. 
Forbes listesinde 72'nci…

Saten, Selen ve Selnes'in sahibi! 

Kazım Türker, adını ilk olarak vergi rekortmeni olarak duyurdu. Kendisi son yıllarda Forbes'in "En Zengin 100 Türk" listesinde de yer alıyor. 2012'de 650 milyon dolarlık servetiyle listede 72'nci sıradaydı. Özellikle vergi rekortmeni listelerinde yer almanın gurur verici olduğunu söyleyen Kazım Türker, "Ülkenize olan borcunuzu ödemenin verdiği huzur çok önemli ve mutluluk verici" diyor. Türkerler'in Ankara ve İstanbul'da toplam bin 800 öğrenci kapasiteli iki ilköğretim okulu yaptırdığını da belirtelim. Kazım Türker'in Pelin ve Kaan adında iki çocuğu var. İkisi de yükseköğrenimini tamamladıktan sonra grupta çalışmaya başlamış. Türker kendi deyimiyle çalışmayı seven bir işadamı. Çalışmanın dışındaki tutkusunu ise şöyle açıklıyor: "Yapım gereği çalışmaktan yorulmayan, çalışmayı çok seven biriyim. Ancak çalışma hayatının dışında bir deniz aşığıyım. Tekneler, tutkularım arasında öne çıkıyor." 

Rahime Baş Uçar/Para

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kazım Türker 'Mahall Ankara'ya müthiş talep olacak'
  • 28.11.2013 13:53

Kazım Türker 'Mahall Ankara'ya müthiş talep olacak'

Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, emlaktasondakika.com Habe ...

Çiftçi Towers projesinden son görüntüler!
  • 22.10.2012 18:20

Çiftçi Towers projesinden son görüntüler!

Çiftçi Towers projesinde inşaat tüm hızıyla devam ediyor. Emlaktasondakika.com e ...

Mahall Bomonti İzmir foto galerisi!
  • 30.12.2016 14:03

Mahall Bomonti İzmir foto galerisi!

Türkerler Holding imzasıyla İzmir'de hayata geçirilen Mahall Bomonti İzmir proje ...

Forbes'in listesinde 33 zengin Türk!
  • 03.03.2015 11:39

Forbes'in listesinde 33 zengin Türk!

Dünyanın önde gelen ekonomi dergilerinden Forbes, 2015'in en zenginlerini açıkla ...

Çiftçi Towers projesinin şantiyesinde son durum ne?
  • 27.06.2013 14:25

Çiftçi Towers projesinin şantiyesinde son durum ne?

Çiftçiler Holding tarafından Zincirlikuyu bölgesinde inşa edilmekte olan Çiftçi ...

Çiftçi Towers projesinde son durum ne?
  • 19.01.2013 17:36

Çiftçi Towers projesinde son durum ne?

Çiftçi Towers projesinin son durumunu emlaktasondakika.com ekibi olarak havadan ...