maritbet girişmaritbet
Başakşehir, Bio İstanbul’la atağa kalkacak

Başakşehir, Bio İstanbul’la atağa kalkacak

İstanbul’un planlı gelişen ilk ilçelerinden olan Başakşehir, toplu konut projelerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor

Akıllı ce ekolojik proje Bio İstanbul'un da yapılmasıyla bölgeye olan talepte artış yaşanması bekleniyor. Kuzeyde Arnavutköy, kuzeydoğuda Sultangazi, doğuda Esenler, güneyde Bağcılar, Küçükçekmece ve Avcılar ile batıda ise Esenyurt ilçeleriyle çevrili olan Başakşehir, İstanbul'un hızla gelişen ilçeleri arasında yerini alıyor.

İstanbul'un toplu konut merkezi konumundaki ilçenin genelinde gerek TOKİ tarafından gerekse özel inşaat firmaları tarafından yeni yapılan birçok konut projesi bulunmakla beraber, 1990'lı yıllarda bu tip projelerin ilk örnekleri, eski adıyla Bahçeşehir ilçesi olan şu an ilçe dahilinde bulunan bölgede yer alıyor. Ayrıca sınırları içinde birçok organize sanayi bölgesini bünyesinde bulunduran Başakşehir'de, ticari faaliyetler yoğun olarak gerçekleşiyor.

Organize sanayi bölgesinde çalışan nüfusun potansiyel nüfusa katkıda bulunduğu ilçenin güneyinden geçmekte olan TEM Otoyol'u da bölgeye artı bir değer katıyor.

1990'lı yıllarda Kiptaş'ın toplu konut projesi inşa etmesinden sonra yatırımcıların talebinin arttığı bölgede, gecekondu tipi yapılaşmalar yerine planlı bir şekilde gelişim gösteriyor. Özellikle son 15 yıl içerisinde planlı şekilde gelişerek örnek bir uydu kent halini alan ilçe, aynı zamanda Türkiye'nin en büyük stadı olan Atatürk Olimpiyat Stadı'nı da sınırları içine alıyor. Atatürk Havaalanı'nın Basın Ekspres Yolu ile bu bölgeden kolay ulaşılabilir olması ve metro bağlantılarıyla da bölgeye ulaşımın çeşitlendirilmesi, ilçeyi cazip hale getiren diğer bir nokta olarak ön plana çıkıyor.

Ayrıca Türkiye'nin en gelişmiş çocuk hastanesi, biyomedikal araştırma ve geliştirme parkının yapılması planlanan bölgede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geliştirilen, planlama ve düzenlemesinde TOKİ iştiraki EPP ve Bio City Development Company'nin ortak girişimi olan Bio İstanbul'un, şehrin akıllı ve ekolojik yaşam için planlanan ilk gayrimenkul projesi olması hedefleniyor.

İlçeye tüm bu yenilikler ve gelişmeler açısından bakıldığında, gerek inşa edilmesi planlanan yeni projeler, gerek ulaşım olanaklarının çeşitlenmesi, gerekse sosyal imkânların artmasının önümüzdeki yıllarda ilçenin çehresini bir miktar daha olumlu yönde değiştirmesi bekleniyor.

İkinci el konutlar ilgi görüyor

Özellikle Avrupa yakası ikinci el konut piyasasındaki yükselme eğilimi gösteren bölgeler arasında yer alan Başakşehir'de bu yükselmenin en önemli nedeni
planlanan metro projesinin Başakşehir'e kadar uzanması.
Gerçekleştirilen önemli ulaşım projeleri ile bölgeye erişimin daha da kolaylaşması, Kayaşehir gibi markalı projelerin bölgede yer seçmesi Başakşehir'deki ikinci konutlara olan talebi daha da arttırıyor.

2013 yılı itibariyle Başakşehir bölgesindeki ikinci el konut satış fiyatlarına bakıldığında, 1+1 konutların birim satış fiyatları 2.000–2.300 lira ,2+1 konutların birim satış fiyatları 2.000- 3.000 lira, 3+1 konutların ise birim satış fiyatları ise 2.800 – 3.200 lira arasında değiştiği görülüyor.

Arsa rezervi kısıtlı

Başakşehir ilçesi, İkitelli Mahallesi civarındaki sanayi imarlı ve toplu konut alanları için uygun konut imarlı arsaları ile ön plana çıkıyor. Bölge, TOKİ tarafından gerçekleştirilen büyük konut projeleriyle İstanbul'un yeni yerleşim alanlarından biri olarak müteahhit ve kullanıcıların tercih ettiği bir alana dönüşüyor.

İlçede sanayi mahallesi olarak kullanılan bölgelerde arsa rezervi oldukça kısıtlı olsa da, satışa çıkan arsalar firmalar tarafından yoğun talep görüyor. Sanayi imarlı arsaların satış fiyatları konumlarına göre 1.500-1750 dolar/m2 aralığında değişiyor. Son dönemde büyük inşaat firmalarının ilgi gösterdiği bölgede, sanayi arsalarını nitelikli iş alanlarına dönüştürmek için talep oluşturuyorlar. 

Bölgedeki konut arsaları içinse geniş bir fiyat aralığı sunuluyor. Bunun nedeni Bahçeşehir Mahallesi gibi bölgeler gelişimini tamamlamak üzereyken, Kayabaşı Mahallesi gibi yeni yasam alanlarının ilçede ön plana çıkıyor oluşu.

Tipi    M2
İkinci el konut    2.000- 3.200 TL
Arsa    1.500-1750 dolar
Ofis    1.750 -2.500 TL

Hazırlayan: TSKB Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ece KADIOĞLU

Yorum Yaz

Benzer Haberler

KİPTAŞ'ın tek yapıların dönüşümüne yönelik projesi Kadıköy'de başladı
  • 14.09.2022 16:28

KİPTAŞ'ın tek yapıların dönüşümüne yönelik projesi Kadıköy'de başladı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, "7-8 ay sonra bu vatandaşlarımız ...

KİPTAŞ 7. Gayrimenkul Müzayedesi 24 Aralık’ta!
  • 23.12.2021 11:51

KİPTAŞ 7. Gayrimenkul Müzayedesi 24 Aralık’ta!

KİPTAŞ, İstanbul ve İzmit’te muhtelif bölgelerde bulunan 64 dükkan ve 2 konutu “ ...

İsmet Yıldırım ve Murat Aydın, Locamahal'i anlattı!
  • 10.10.2017 12:57

İsmet Yıldırım ve Murat Aydın, Locamahal'i anlattı!

Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, ...

KİPTAŞ 'Güçlü Türkiye' kampanyası basın toplantısı yayında!
  • 24.02.2017 15:00

KİPTAŞ 'Güçlü Türkiye' kampanyası basın toplantısı yayında!

KİPTAŞ bünyesinde bulundurduğu Venezia Mega ve Vaditepe Bahçeşehir projelerinde ...

İsmet Yıldırım, KİPTAŞ'ın yeni kampanyasını anlattı
  • 24.02.2017 13:32

İsmet Yıldırım, KİPTAŞ'ın yeni kampanyasını anlattı

KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, ‘Güçlü Türkiye İçin’ konut edindirme kampany ...