maritbet girişmaritbet
Ataşehir Finans Merkezi’nin çevresi değişiyor

Ataşehir Finans Merkezi’nin çevresi değişiyor

‘Ataşehir Finans Merkezi’ olarak bilinen, ancak arazisinin büyük bölümü Ümraniye’de bulunan İstanbul Finans Merkezi’nde zemin etüt çalışmaları devam ederken, inşaatlar da hızla yükseliyor

‘Ataşehir Finans Merkezi' olarak bilinen, ancak arazisinin büyük bölümü Ümraniye'de bulunan İstanbul Finans Merkezi'nde zemin etüt çalışmaları devam ederken, inşaatlar da hızla yükseliyor.

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Murat Kurum, İstanbul Finans Merkezi'nin ilk etapta master planının hazırlandığını, şu anda da proje kitapçığı hazırlama çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Kurum, kitapçığın siluetten mimari tasarıma, yenilenebilir enerji kaynaklarından leed sertifikasına, çevre düzenlemesinden altyapı bağlantılarına kadar birçok konuyu içerdiğini ifade ederek, uygulama projelerinin bu kitapçık doğrultusunda olacağını, her projeye master plan doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onay vereceğini kaydetti. 

Kurum, projede otel ve rezidansların olduğu bölümün hafriyatının tek elden yapılacağını, 3 ay içinde buranın ihalesinin gerçekleştirileceğini ve inşaatlara başlanacağını bildirdi.

Kamu kurumları akın edecek      

Murat Kurum, hedeflerinin, İstanbul Finans Merkezi'nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük finans merkezi içinde yer alması olduğunu vurgulayarak, Finans Merkezi'ne devlet bankalarından Halk Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank ile Sermaye Piyasası Kurumu'nun (SPK) geleceğini, ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) alt kuruluşlarının da burada yer alacağını söyledi. Kurum, yurt dışındaki  fonları yöneten büyük bankaların da finans merkezinde yer alma talepleri bulunduğunu kaydetti.

Finans merkezine ulaşımın yüzde 70-80 oranında toplu taşıma ile sağlanacağını ifade eden Kurum, “Burada 70 bin çalışanın olacağı düşünülüyor. 

Çekmeköy-Ümraniye, Kadıköy-Kartal metrosuna bir  bağlantı hattı planlanıyor. Bu hat finans merkezinin içinden geçecek. Trafik tamamen yerin altında olacak” şeklinde konuştu. 

Anadolu'nun simgesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, 800 bin metrekare alan üzerinde planlanan İstanbul Finans Merkezi, Tarihi Yarımadadan, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı'dan ilham alan mimari yapısıyla geleneksel değerleri geleceğe taşıyacak.

İstanbul'un giriş ve karşılama noktasında, TEM ve E-5 otoyollarının kesiştiği bölgede inşa edilecek olan İstanbul Finans Merkezi, konumu ve mimari yapısıyla ”Anadolu Yakası'nın simgesi” olmak için tasarlandı.

İstanbul Finans Merkezi'nin çevresinde 10 bin kişilik cami, 15 bin kişilik spor tesisi ve 50 bin metrekare büyüklüğünde park alanı bulunuyor. Finans Merkezi içerisinde tasarlanan yeşil alanlar İstanbul için büyük kentsel parklar oluşturacak. 70 bin kişinin çalışacağı öngörülen İstanbul Finans Merkezi'nin Ümraniye ve Ataşehir başta olmak üzere Kadıköy, Çekmeköy, Kartal ve Maltepe ilçelerine de hareketlilik getirmesi bekleniyor.

Dava sürüyor

Yaklaşık 3 yıl önce büyük bölümü Ataşehir Belediyesi'nden Ümraniye Belediyesi'ne devredilen Uluslararası İstanbul Finans Merkezi arazisi için Ataşehir Belediyesi'nin Bölge İdare Mahkemesi'nde açtığı dava sürüyor. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, şu anda arazinin yüzde 90'ının Ümraniye sınırları içerisinde yer aldığını hatırlatarak, Bölge İdare Mahkemesi nezdinde açtıkları davanın sürdüğünü söyledi.

Battal İlgezdi, hızla gelişen ilçede ulaşım altyapısı ile ilgili sorunlar bulunduğunu ve Finans Merkezi ile bu sorunun daha da büyüyeceğini savunarak, şu anda bölgede 7 otel yapıldığını, 3 olan AVM sayısının daha da artacağını, yerli ve yabancıların yatırım için bölgeye büyük ilgi gösterdiğini kaydetti.

Fiyatlar sürekli artıyor

İstanbul Finans Merkezi'nin bulunduğu bölgedeki metrekare fiyatlarının sürekli arttığına da dikkati çeken Kurum, ”2004'te metrekaresi 1.500 liraya satılan yerler şu anda 4.500 lira. Buraya yatırım yapan kira geliri için yapmıyor, insanlar bu geleceği görüyor. Bu istikrar devam ettiği sürece metrekare fiyatlarının yakın zamanda 10 bin liraları aşacağını, ileride 15-20 bin liralara kadar gideceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Kurum, ”2,5-3 milyar dolar para İstanbul Finans Merkezi'nin inşasına harcanacak” dedi. 

Milliyet
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı
  • 05.06.2023 13:43

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına getirilen Mehmet Özhaseki, ba ...

Bakan Kurum, depremzedeler için yapılan köy evlerinin görüntülerini paylaştı
  • 23.05.2023 16:33

Bakan Kurum, depremzedeler için yapılan köy evlerinin görüntülerini paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'in Nurdağı ...

Bakan Kurum'dan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi paylaşımı
  • 11.05.2023 11:53

Bakan Kurum'dan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi paylaşımı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabınd ...

Bakan Kurum: ''İstanbul'da, 5 yıl içerisinde riskli bina kalmayacak''
  • 09.05.2023 11:32

Bakan Kurum: ''İstanbul'da, 5 yıl içerisinde riskli bina kalmayacak''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Üsküdar Belediyesi Me ...

Depremzede çocuklar için sahaya çıktılar
  • 04.05.2023 11:22

Depremzede çocuklar için sahaya çıktılar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Süper Lig'in yıldız f ...

Kentsel dönüşüm yarısı bizden kampanyası son durum!
  • 27.04.2023 15:08

Kentsel dönüşüm yarısı bizden kampanyası son durum!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yarısı Bizden" kampa ...