maritbet girişmaritbet
AKŞAN YAPI BASIN TOPLANTISI

AKŞAN YAPI BASIN TOPLANTISI

Akşan Yapı, Kensel Dönüşüm ve deprem için iddialı çözümü Çelik Yapılar’ı bugün gerçekleşen basın toplantısıyla paylaşıyor

Akşan Yapı, Kensel Dönüşüm ve deprem için iddialı çözümü Çelik Yapılar'ı bugün gerçekleşen basın toplantısıyla paylaşıyor

Hilton Hoteli'nde gerçekleşen toplantıda kentsel dönüşüm için çelik yapı sistemlerini inşa ettikleri açıklanıyor.

Türkiye'nin, yılda 125 bin adet 100 m2'lik çelik sistemli konut üretebileceğini belirten Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, bugün gerçekleşen basın toplantısında Van'da çelik yapı sistemi ile inşa etikleri 8 derslikli Yeşilsu İlköğretim Okulu'nu, Şubat ayında Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim edeceklerini söyledi.

Geleceğin çelik binalarını inşa etmekteki iddiasını yapı sektörüne taşıyan Akşan Yapı, deprem ve kentsel dönüşümde, çelik konstrüksiyon ile Türkiye için yeni bir yapı alternatifi sunuyor.Şirket, Van'da çelik yapı sistemiyle inşa ettiği 8 derslikli Akşan Yeşilsu İlköğretim Okulu'nu Şubat ayında Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim edecek. 320 öğrencinin öğrenim göreceği ilköğretim okulu, ikinci yarı yılda öğrenime açılacak.  

Türkiye'de ilk olacak inovatif bir model geliştiren Akşan Yapı, bu model ile çelik yapı sektörüne, endüstriyel ve sürdürülebilir bir yapı kazandıracak. Yılın ilk yarısında hayata geçireceği model ile çelik yapı sektörünü katma değeri yüksek bir sanayi alanına taşıyacak olan Akşam Yapı, model kapsamında gerçekleştireceği işbirlikleri ile de müteahhitlik firmalarına yepyeni bir açılım sağlayacak.

Çerkezköy'de kurulu Akkon Çelik Yapı Sistemleri Fabrikası'nda, yılda 35 bin ton çelik üretim kapasitesiyle Avrupa'nın üç büyük üreticisinden biri olan Akşan Grubu,dünyada bilinen depreme en dayanıklı çelik yapı sistemlerinin hem üreticisi hem de uygulayıcı firması olarak öne çıkıyor. Son 10 yılda, yurt içinde ve yurt dışında toplam 2 milyon m2'ye ulaşan çelik sistemli projeler gerçekleştiren Akşan Grubu, bugün beyaz ve mavi yakalı olmak üzere grup bünyesinde 210, şantiyelerde ise 1.160 kişi olmak üzere toplam 1.370 kişiyi istihdam ediyor.

Melih Şimşek: “Deprem, kentsel dönüşüm, çevrecilik ve enerji bir sorunsa; çözüm çeliktir.”

Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı, Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) ve Çevre Dostu Binalar Derneği (ÇEDBİK) Yönetim Kurulu Üyesi Melih Şimşek, Akşan Yapı CFO'su Müge Şimşek  ve  Yönetim Kurulu Üyesi Mert Şimşek'in katılımı ile düzenlenen basın toplantısında, geleceğin binaları, deprem ve kentsel dönüşüm ile çelik yapı sistemlerinin önemi, dünyadaki ve Türkiye'deki gelişimi vurgulandı.

Toplantıda yaptığı konuşmada, deprem, kentsel dönüşüm, çevrecilik ve enerji bir ülke için sorun ise çözümün çelik olduğunu belirten Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, “Büyük kentlerimiz birinci derece deprem kuşağındadır. Ülkemiz çelik yapı sistemiyle 1999'da Marmara depremleriyle birlikte tanıştı. Türkiye'nin bugün 20 milyon tonun üzerinde çelik hammadde kapasitesi var; Avrupa'nın üçüncü büyük üreticisiyiz. Çelik yapı sektörü ülkemizde sadece teşvik edilmeyi bekliyor. 5 yıl içinde özellikle birinci derece deprem riski altındaki illerimizdeki yapıların yüzde 10'u çelikten inşa edilirse, ülkemizde güçlü yapıların kurulmasında iyi bir başlangıç olur” şeklinde konuştu.

  Çelik kullanımı ABD ve Japonya'da yüzde 70 iken Türkiye'de yüzde 5 oranında

Bugün yapılarda çelik kullanımı oranlarının;  Japonya ve A.B.D' de yüzde 70, İngiltere'de yüzde 54, İskandinav ülkelerinde yüzde 40, Almanya ve Fransa'da ise 30'un üzerinde olduğunu belirten Melih Şimşek,  “Türkiye'de ise bu oran yüzde 5'tir. Bunun da ancak yüzde 1 kadarı konut yapılarına aittir, diğer bölümün endüstriyel yapılardan oluşmaktadır” şeklinde konuştu.

Türkiye, yılda 125 bin adet 100 m2'lik çelik sistemli konut üretebilir

Melih Şimşek'in verdiği bilgiye göre, Türkiye'nin yıllık profil üretim kapasitesi 950 bin ton, yassı mamul kapasitesi 12 milyon ton, çelik işleme kapasitesi ise 650 bin ton; diğer bir deyişle Türkiye yılda 125 bin adet 100 m2'lik çelik sistemli konutu üretme kapasitesi bulunuyor. Bu kapasitenin bir yıl gibi kısa bir sürede 3-4 katına çıkmasının mümkün olduğunu belirten Melih Şimşek, “Bu süreçte, özellikle kamunun çelik yapılara yönelmesi, Türk yapı sektöründe güvenli binaların geleceği için belirleyici olacaktır” dedi. 

Akşan, ülkemizde en fazla müstakil konut üreten tek firma 

Akşan Yapı'nın çelik alanında 40 yıllık köklü geçmişi ile bugüne kadar konutun yanı sıra, yurt içinde ve yurtdışında çok sayıda konut, okul, hastane, otel ve fabrika gibi çelik sistemli yapılar inşa ettiğini dile getiren Melih Şimşek, “konut alanında ise müstakil yaşamın gerekliliğine inanıyoruz. Bu nedenle az katlı konut konseptini benimsiyoruz. A ve A+ segmentindeki projelerimizin tamamını, az katlı disiplinle inşa ediyoruz. Dikey yapılaşmanın tersine, insanın en temel ihtiyaçlarından olan toprakla temas içinde olma hissiyatını en iyi veren yapılaşma biçimi, müstakil konut kavramıdır” dedi. Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye'de en fazla yapısal çeliği üreten ve uygulayan firmayız. 750 bin metrekare/yıl üretim kapasitemiz var. Türkiye'deki çelik konutu fuarına katılan ilk şirketiz. Akşan Yapı'nın bir özelliğide Türkiye'de en fazla müstakil konut üreten şirket olmasıdır. Bugün ülkemizde aynı anda 555'i İzmir'de ve 250'si Ankara'da olmak üzere 805 müstakil çelik sistemli konut üreten tek şirketiz. Ülkemizde çelik sistemli ilk fabrikayı, hastaneyi, okulu,  öğrenci yurdu ve itfaiye binası gibi ilkleri gerçekleştirmekten ve 2011 yılına geldiğimizde 2 milyon m2'lik işi tamamlamaktan büyük heyecan duyuyorum.”

Van'ın ilk çelik sistemli okulu ikinci yarıyılda öğrenime başlıyor

Van depremden sonra ülkemizde kamu otoritelerinin ilk defa çelik yapıların kullanımı konusunda ciddi girişimlerde bulunmasını, depremden çıkan en olumlu gelişme olduğuna işaret eden Melih Şimşek, “İlk inşa ettiğimiz okul projemiz, 2003 yılında Bingöl depreminde 28 öğrencimizi kaybettiğimiz okul ve öğretmen lojmanıdır. Ülkemizde, deprem sorununun aşılmasına ve çelik yapıların teşvik edilmesine katkı sağlamak amacıyla, hibe olarak inşa ettiğimiz 8 derslikli Yeşilsu İlköğretim Okulu'nu, Şubat ayının ikinci yarısında Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim edeceğiz” dedi.

Okuldan hastaneye, öğrenci yurduna referans projeler

Melih Şimşek, Akşan'ın yurt içi ve yurt dışındaki bazı referans projelerini ise şöyle sıraladı: Libya'da otel, çok sayıda okul, villa ve sosyal tesisler, Azerbaycan'da otel kompleksi ve villa, Kıbrıs'ta Doğu Akdeniz Üniversitesi'ne öğrenci yurtları, Abu Dabi'de  işçi kampı ve sosyal tesisleri. 

Akşan'ın yurt içinde gerçekleştirdiği bazı projeler ise; Göcek Çarşı ve Meydan projesi, Bingöl'de 16 derslikli okul binası ve 5 bloktan oluşan 20 daireli öğretmen lojmanları, 57 binadan oluşan er lojmanları, Muğla'da Özel Muğla Göz Hastanesi, Çerkezköy'de SGK Binası, Kırklareli Devlet Hastanesi, 3 katlı hastane binasıdır.

Çelik sistemi ile milimetrik evler ve modern dünyanın çelik yapı örnekleri

Bütün çelik yapıların tüm taşıyıcı elemanlarının fabrikada, tamamen bilgisayar kontrollü makinelerle  ve uluslararası sertifikalı hammaddelerden üretildiğine işaret eden Şimşek, “Çelik sektöründeki ölçüler milimetre seviyesinde yapılmaktadır. Bilgisayar ortamında hazırlanan çizimler aynen üretilip sahada uygulandığı için de tüm ölçüler hatasız uygulanıyor. İşçilikten doğan hatalar ise betonarme yapılara göre yok denecek kadar azdır. Modern dünyanın bilinen Eyfel Kulesi, Empire State Binası, Golden Gate Köprüsü gibi pek çok yapı, tamamen çelikten yapılmıştır. Yapılan yaşlandırma testlerinde de bu yapıların ömürlerinin 180 yıla kadar çıktığı görülmektedir” diye konuştu.

Türkiye'nin en büyük çelik konut projesi İzmir'de inşa ediliyor

Melih Şimşek'in verdiği bilgiye göre, Akşan Yapı'nın İzmir'de doğayla kent yaşamını buluşturduğu 555 konutluk 35. Sokak projesi, Türkiye'nin en büyük çelik konut projesi olma özelliğini taşıyor. Proje, aynı zamanda binaların çevresel etkilerini azaltan ve yaşam alanı standartlarını üst seviyeye çıkaran “BREEAM Tasarım Sertifikası'nın (BRE Environmental Assessment Method) Türkiye'de konut alanındaki ilk ve tek sahibi konumunda bulunuyor 

35. Sokak projesinin satış fiyatları 145 bin ile 559 bin TL arasında

Melih Şimşek, 555 konut dairenin satışta olduğu 35. Sokak projesinde, 81 metrekare ile 272  m2 büyüklükte daire seçenekleri bulunduğunu, dairelerin fiyatlarının ise 145 bin ile 559 bin TL arasında değiştiğini belirtti. Şimşek, 35. Sokak projesinin ilk etabı olan 298 adet konutun, 2012 yılı sonunda müşterilerine teslim edileceğini söyledi.

Türkiye'nin ilk çok katlı çelikkonut projesi; AnkaNatura

Melih Şimşek, 35. Sokak projesinin hemen ardından yapımına başlanan, Türkiye'nin ilk çok katlı çelikkonut projesi AnkaNatura'nın ise Türkiye'de,  özellikle deprem riski altındaki  büyükşehirlerde,  çok katlı ve son derece güvenli yapılar inşa edilebileceğinin çok önemli bir örneğini oluşturduğunu söyledi. AnkaNatura projesi, 20 bin m2'si yeşil alanlara ayrılmış 69 bin m2'lik alanda inşa ediliyor. AnkaNatura'da 2+1 daireler, bahçe ve arakat vet eras dubleksleri bulunuyor. 140 m2  ile 376 m2 arasında daire seçeneklerinin satışta olduğu AnkaraNatura'da, dairelerin fiyatları 350 bin TL ile 795 bin TL arasında değişiyor.

Ankara ve İzmir'e iki yeni proje daha geliyor

İzmir ve Ankara'da, çelik sistemli birer projeye daha başlamayı planladıklarını, İstanbul'da ise aynı konseptte konut inşa etmek üzere arsa arayışlarının sürdüğünü söyleyen Melih Şimşek, yurt dışında ise Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde, 2011 yılında devam eden iş geliştirme çalışmalarının güçlü sonuçlar getireceğini beklediklerini ifade etti.

Konut inşaatlarının hızı 2012'de devam edecek

Melih Şimşek, konut sektörüne ilişkin yaptığı değerlendirmede ise, kentsel dönüşüm ile ilgili uygulamaların netleşmesi, yabancıya satışların önünün açılması gibi kararlar doğrultusunda, konut inşaatlarının 2012 yılında da hızını sürdüreceğini ifade etti. Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ülke olarak yakın çevremizin global krizden daha çok etkilendiğini görüyoruz.  Bugün ülkemizde de olası bir kriz hissinin yaşanmaması için, yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlayan inşaat sektörünün canlığını korumasında ve konunun stratejik bir yaklaşım olarak gündemde tutulmasında yarar olacaktır. Bugün dünyada ‘nereye gideyim, hangi sakin limana yanaşayım' diye bekleyen, ciddi bir sermaye olduğunu da göz ardı etmemeliyiz. Yeter ki devlet ve millet olarak 2012'de kararlı adımlar atmaktan çekinmeyelim.”

Çevre dostu çelik yapı sistemi ile gelen avantajlar

Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, çelik yapı sisteminin avantajlarını şöyle sıralıyor:

  • Hızlı ve ekonomik bir inşa sürecine sahiptir.
  • Yapım süreci iklim koşullarından etkilenmez.
  • Farklı iklim koşulları için farklı ve ekonomik çözümlerle yüksek enerji verimliliği sağlıyor. 
  • Dünyada bilinen depreme en dayanıklı yapı sistemidir.
  • Hafifliğinden dolayı en kötü zemin koşullarında dahi inşa edilebilir.
  • Düşük kullanım giderleri, çevre dostu özelliği, ülkeye ve kullanıcıya ciddi avantajlar sağlıyor. 
  • Uluslar arası standartları kabul eden tüm ülkelerde uygulanan bir sistemdir.
  • Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konularında benzersiz avantajlara sahiptir.
  • Mimari, elektrik ve mekanik çözümlerde büyük kolaylık ve esneklik sağlar.
  • Uluslar arası standartları kabul eden tüm ülkelerde uygulanan bir sistem.
  • Kullanıcılara yüksek yapı fiziği olanakları sunuyor  (ısı, ses, nem, günışığı gibi faktörler )
  • İnşa esnasında çevreci ve minimum su tüketimi tasarruf sağlıyor, su kaynakları ve yer altı sularının kirlenme riskini azaltıyor.
  • Uzun bir kullanım ömürlü ve estetik görünüme sahiptir.
  • Kolonsuz ve kirişsiz tasarımı, iç mimari ve dekorasyon rahatlığı sağlıyor, ferah ve geniş iç mekânlar sunuyor.
  • Sağlıklı iç hava kalitesine sahip mekânların inşası için en uygun çözümü oluşturuyor.
  • İnşa sahası, çevre ve sosyal yaşam kalitesini etkilemiyor, sahada az miktarda atık bırakıyor.
  • Yüzde 90 ve üzeri oranda geri dönüştürülebilir malzemedir. Çelik yapılar, yüksek deprem güvenliği ve kentsel dönüşümde, hızlı, temiz inşası ve gerçek anlamda çevre dostu avantajları ile hızlı, başarılı ve kalıcı sonuçlar sunmaktadır.

Yorum Yaz