maritbet girişmaritbet
“Yeni projeler konut kredilerine talebi artırdı”

“Yeni projeler konut kredilerine talebi artırdı”

TEB Bireysel ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Cemal Kişmir, eylülden sonra yapılan konutlara olan talebin son dönemde mortgage kredilerinde de artışa sebep olduğunu söyledi

 

Kaynak: Sabah Emlak
 
 
Konut kredilerinin 2010 yılında yüzde 23 oranında büyüyerek eylül sonu itibarıyla 52 milyar TL sınırını aştığını belirten TEB Bireysel ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Cemal Kişmir, “Hız kazanmış olan talep devam ediyor. Bu eğilimde faizlerin yüzde 1'in altında seyrediyor olması ve diplerde bulunması kişilerin finansman konusunda bankalara yönelmesini sağlıyor. Özellikle eylülden sonra gerek konut projeleri lansmanı ve gerek de münferit konutlara olan talep dolayısı ile de mortgage kredileri büyümeye devam ediyor” diye konuştu.
 
‘Konut faizleri yatay seyir izleyecek'
Kişmir, halen dip seviyelerde olan faiz oranlarının yıl sonuna dek yatay bir seyir izleyeceğini tahmin ettiğini kaydederek, Merkez Bankası'nın son faiz indirimi döneminde de bankalar bu olasılığı satın almış olduklarından aşağı yönlü önemli bir hareket olmadığını söyledi.
Sorunlu konut kredisi yüzdesinin diğer bireysel kredi türlerinden daha düşük seyrettiğine işaret eden Kişmir, “Sektörün sorunlu konut kredi yüzdesi 2009 eylül ayından bu yana azalma eğiliminde. Bankamızın sorunlu konut kredileri ise nisan 2009 döneminden bu güne ciddi oranda gerilemiş olup sektör ortalamasının da hayli altındadır” dedi.
 
TEB'in toplam konut kredisi bakiyesinin büyüklüğünün 1 milyar TL'nin üzerinde olduğu bilgisini veren Kişmir, 2010 yılında 5 binden fazla kişi için 400 milyon TL'nin üzerinde kredi kullandırımına aracılık ettiklerini, yıl sonunda 600 milyon TL üzerinde kullandırım hedeflediklerini kaydetti.
 
‘Her müşteriye uygun kredi seçeneği var'
En çok tercih edilen ürünlerinin eşit taksitli olarak kullandırılan ve geri ödenen konut kredisi olduğunu belirten Kişmir, “Molalı Konut Kredisi ile her yıl 2 aya kadar ödemelere ara verilebiliyor. Taksit Ertelemeli Konut Kredisi ile müşterilerimiz geri ödemelere 6 ay sonra başlayabilirken, Anapara Ertelemeli Konut Kredisi ile de 36 aya kadar sadece faiz ödeme opsiyonunu kullanabiliyorlar” dedi.
 
Dönem Ödemeli Konut Kredisi'nde ise müşterimin kredi geri ödemelerini gelir akışına göre, 2 veya 3 aylık periyotlarda gerçekleştirebildiklerine değinen Kişmir, “Ayrıca konut kredisi kullanmak isteyen tüketicilere, “Kademeli Azalan” , “Kademeli Artan” ve “Esnek Kademeli” ürünlerini de sunuyoruz” dedi.
 
Kişmir, çeşitli esnek ödeme planlarının yanı sıra, ekstra komisyon ile faiz indirimi sunan İndirimli Mortgage, ek ipotekle yüzde 100 kredilendirme sağlayan yüzde 100 Mortgage, konut alımında karşılaşılan ekspertiz ücreti, ipotek masrafı, konut/hayat sigortası primi gibi masrafların da uzun vade ve uygun faizle kredilendirildiği Herşey Dahil Konut Kredisi gibi değişik uygulamalarla farklı ihtiyaçlara cevap ürettiklerini söyledi.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz